Az első lépések, amikre figyelni kell a szabadúszóvá válás útján

by | nov 13, 2018 | Karriertanácsok

Manapság egyre divatosabbá válik a freelancer kifejezés, azaz, amikor valaki szabadúszóként keresi a kenyerét. Bár, ahogy a nevében is benne van, ez egy elég szabad formája a munkavállalásnak, nem biztos, hogy kizárólag pozitív oldalai vannak. Lássuk, mire is gondolok pontosan!

 Az, hogy valaki szabadúszó munka után néz, és úgy dönt, hogy inkább ott hagyja az állandó állását, bizony óriási bátorságra vall. Elvégre, onnantól kezdve kizárólag akkor kap fizetést, hogy ha 150%-on pörög folyamatosan új munka után keresgél, és tesz azért, hogy legyen mit csinálnia. Bizony, hiszen többnyire nem a munka talál az emberre, hanem az ember a munkára. Lássuk milyen előnyei és hátrányai vannak a freelancer munkavállalásnak.

Előnyök

Egyértelműen előnynek fogható fel, hogy onnantól kezdve, hogy nem egy teljes munkaidős, határozatlan (vagy akár határozott) munkaidejű állásunk van, mi osztjuk be az időnket. Vállalkozóként nincs főnökünk, így magunknak szabjuk meg a munkaidőnket, hogy mit akarunk, és mit nem szeretnénk megcsinálni, elvállalni. Ugyanígy megválogathatjuk azt is, hogy kinek vállalunk el bármilyen munkát, valamint azt is, hogy hol, és mikor akarjuk megcsinálni. Nincs többé kifizetetlen túlóra, hiszen te szabod meg az árat, amennyiért elvállalod a feladatot. Te döntöd el, hogy órabért kérsz, vagy esetleg fix összeget, amit a projekt nehézségétől és attól tehetsz függővé, hogy mennyi ideig fogsz előreláthatóan foglalkozni vele. Mivel Te válogatod meg azt, hogy mikor, mit és kinek vállalsz el, így fixen olyat fogsz csinálni, amit szeretsz, és amiben örömödet leled. Bármikor úgy dönthetsz, hogy felkeresel egy másik freelancer munkavállalót annak érdekében, hogy segítse a te munkádat, hiszen ezekre is lehetnek külön szakosodott személyek. Van olyan, aki grafikus, designer szabadúszó, de webfejlesztő, webdesigner, újságíró vagy akár programozó is lehet.

Hátrányok

Sajnos hátrányként lehet felfogni azt, hogy bár saját magunk szabjuk meg a munkaidőnket, és a helyet is, ahol dolgozunk, azonban ez nem minden esetben jó. Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, ahhoz kellő kontroll alatt kell tartanunk magunkat, így maradhat csak meg a munka-  egyensúlya. Amennyiben ez nem sikerül, úgy ez könnyen felborulhat, és lényegében teljesen elveszíthetjük a magánéletünket, vagy annyira nem tudjuk koordinálni a munkával töltendő időnket, hogy végül nem fogunk tudni hatékonyan dolgozni, így kénytelenek leszünk felhagyni a szabadúszó munkával. Hogyan indulj neki ennek a munkatípusnak, hogy nagyobb valószínűséggel legyél sikeres? Íme, néhány tanács!

Kapcsolatok

Ahhoz, hogy elindítsd a freelancer karriered, fontos, hogy mindenkivel jó kapcsolatot ápolj, és mindenki tudjon arról, hogy mire is készülsz pontosan. Miért fontos ez?

  1. Mesélhetnek a tapasztalataikról, vagy más, általuk ismert személyek tapasztalatairól, amelyek a segítségedre lehetnek, hogy Te ne kövesd el az ő hibájukat.
  2. A kapcsolatok mindig fontosak, hiszen soha sem lehet tudni, hogy éppen milyen területről, vagy kire lesz szükséged egy-egy munka elvégzéséhez.
  3. Ők lehetnek azok az emberek, akik majd olyanoknak ajánlanak, akiket te nem ismersz. Így sokkal könnyebben találhatsz ügyfeleket, megbízásokat, ráadásul ők biztosan jó véleménnyel, lelkesen fognak ajánlani a számodra ismeretlen embereknek. Ennek köszönhetően még több embert elérhetsz, mint amennyit összesen ismersz.

Ezt érdemes legalább 1-6 hónappal előbb elkezdeni, hogy biztos alapokra tudd helyezni a „vállalkozásod”.

Add el magad!

Ahhoz, hogy meg is győzd azokat az embereket, akiknek ajánlva lettél, fontos, hogy el tudd adni magad. Legyél jelen az összes közösségi médiához tartozó oldalon (Facebook, Linkedin, Instagram, stb.), vegyél részt előadásokon, továbbképzéseken, légy tagja csoportoknak, fórumoknak, hogy tájékozódj, és hallass magadról. Találkozz emberekkel, freelancerekkel, hogy otthonosan mozoghass ebben a környezetben, és az is lényeges, hogy kedveljenek. Tehát online és offline is jelen kell lenni. Így könnyen meg tudnak találni, és emlékezni is fognak rád (hiszen akiből pozitív érzelmeket váltunk ki, azok nem felejtenek el).

Készíts üzleti tervet!

Fontos tudnod, hogy mennyit érsz, és mennyit akarsz érni ezen a piacon, tehát hogyan állapítod meg a fizetésed. Fix összeg az adott nehézségű és hosszúságú feladatra, vagy órabér? Lesznek sablonjaid, amik alapján dolgozol, tehát elkészítesz valamit, és arra építed a munkásságod, vagy folyamatosan meg akarsz újulni, és valami mást mutatni? Milyen témák érdekelnek, ahol először is el szeretnél indulni, tehát hol találod meg az ügyfeleidet? Nem szabad azt sem elfelejtened, hogy nem csak te vagy jelen ezen a területen, tehát versenyezned kell másokkal. Ennek megfelelően érdemes elindítani ezt a fajta karriered.

Összességében tehát nem lehetetlen jó szabadúszóvá válni, mindössze megvannak a maga rizikói, amikkel számolni kell. Nagy valószínűséggel az elején még nem teszünk szert túl nagy profitra, így egy kevés ínséges időre is fel kell készülni, és átvészelni ezt az időszakot. Amennyiben úgy érzed, hogy kipróbálod magad, sok sikert!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.