Az iskolakezdés hatása a munkába járásra

by | szept 12, 2018 | Karriertanácsok

Szeptember 3.-án elkezdődött az iskola, aminek hatására nagyban felborult nem csak a gyerekek, de a felnőttek élete is. A nyári időszakban kialakított rutinnak vége, hiszen vagy iskolába kell menni, vagy iskolába kell vinni a kicsit. 

Ilyenkor, amíg újra vissza nem áll minden a régi, jól megszokott kerékvágásba, forgalomnövekedéssel kell számolni az utakon, illetve jóval nagyobb tömeggel a tömegközlekedési eszközökön is. Ez persze feszültséget okoz leginkább a szülőknek, hiszen tovább tart elvinni a gyereket az iskolába/óvodába, ráadásul tudják, hogy majd csak azután tudnak elindulni ők is dolgozni.

Munkahelyi feszültség vs család

Egy 2017-es felmérésben megállapították, hogy a szülők nagyrésze úgy gondolja, hogy a gyerekek is megérzik, amikor az őszi iskolakezdéses időszakban nagyobb felszültség uralkodik el a szülőn, mint előtte volt. Ezért nagyon fontos, hogy ketté tudjuk választani a munkahelyi életünket a magánéletünktől, és ne vigyük haza a problémáinkat.

Jó helyen vagyunk?

Fontos az is, hogy ne féljünk a változásoktól. Ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk összeegyeztetni a munkánkat a családi teendőinkkel, és csak romboljuk az otthon melegét, akkor érdemes elgondolkozni a munkahelyváltáson. Ha például túl messze van a munkahelyünk, és nem tudjuk megoldani, hogy időben bevigyük a gyereket az iskolába/óvodába, és még munkába is időbe beérjünk, akkor kifejezetten jó ötlet lehet a váltás. Természetesen lehetnek olyan cégek, és problémák is, amiket a munkáltatóval közösen lehet orvosolni, egyfajta kompromisszumot kötni, hogy mindkét félnek megfelelő megoldás szülessen. Ilyen például a home office, tehát az otthoni munka, távmunka, hiszen manapság egyre több olyan munkakör van, amelyet otthonról is el lehet látni, nem feltétlen kell minden nap bent lenni miatta az irodában. Ezen kívül megbeszélhetünk a főnökünkkel egy rugalmas munkaidőt, ami mellett van időnk a családra, de a feladataink is időben elkészülnek. Vagy akár vállalhatunk részmunkaidős állást is, tehát 4-6 órára is bejelentethetjük magunkat, hogy reggel és este tudjuk a gyereket „szállítmányozni”.

Szünetek

Kisebb fellélegzést biztosítanak az iskolai szünetek, mert bár elhelyezni olyankor is el kell a kisebbeket, de a munkába járást nem nehezíti a mindennapos reggeli kitérő. Ilyenkor kicsit megpihenhet az ember, nem kell annyira kapkodni, és a forgalom is valamennyivel visszább esik. Idén ilyen lesz többek között például az október 29-től november 5-ig tartó őszi szünet és Mindenszentek miatti hosszúhétvége is.

Összességében bár nehéz időszak ez szinte mindenkinek, de valahogy mégis mindig megoldódnak a problémák. A legfontosabb, hogy próbáljuk higgadtan kezelni az elénk álló akadályokat, és igyekezzünk nem kivetíteni a gyerekünkre, hiszen ő nem tehet arról, hogy neki iskolába, vagy éppen óvodába kell mennie. Próbáljuk megtartani az egyensúlyt és a harmóniát az életünkben.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.