Élet és munka egy luxushajón

by | júl 10, 2018 | Karriertanácsok

Szeretnél sok pénzt keresni úgy, hogy közben világot látsz? Gondolkoztál már azon, hogy kipróbálnád magad egy óceánjáró vagy folyami hajós munkában? Mit kell róla tudni, mik az előnyei és hátrányai, kiket keresnek egyáltalán? Cikkünkből kiderül!

A fiatalok, közülük is leginkább az egyetemisták azok, akik egyre többször próbálnak szerencsét nyári munka gyanánt, luxushajókon. Vannak, akik pedig hivatásukként, akár éveken át megállás nélkül hajóznak. De milyen előnyei vagy hátrányai vannak? Lehet, hogy sok pénzt kereshetsz vele, de megéri? Nézzük, mit érdemes tudni róluk!

Kell-e hozzá nyelvtudás?

Annak ellenére, hogy azt gondolnánk, kizárólag azoknak kell idegen nyelveken (legfőképp angolul vagy németül) beszélniük, akik napi kapcsolatban vannak a vendégekkel, ez bizony nem így van. Természetesen a nyelvtudás szintjében van eltérés, hiszen egy pincérnek folyékonyan kell beszélnie az adott, elvárt idegen nyelvet, addig a szobalánynak csak meg kell értenie mit mondanak neki, és nagyjából el kell tudja mondani, ha bármi közlendője van, hiszen a főnökével nem fognak tudni mindent Activity szerűen elmutogatni egymásnak. Ráadásul a biztonsági előírások megértése és a kollégákkal való kommunikáció miatt is nagyon fontos, elvégre a világ minden tájáról érkeznek a hajóra dolgozók.

Mikor van lehetőségünk külföldi munkára hajón?

Legtöbbször idénymunkaként tekinthetünk a hajózásra, mert nagyjából márciustól októberig szól egy szerződés, de vannak olyan világkörüli hajóutak is, amelyek direkt úgy vannak szervezve, hogy egy teljes évig mindig pont olyan helyre utaznak, ahol meleg van. Ezért úgy érezhetik a vendégek, hogy egész évben nyaraláson, vakáción vannak. Természetesen ezzel együtt nem csak ők, hanem velük együtt az alkalmazottak is világot látnak. Pontosan ezért általában kérnek valamekkora tapasztalatot is a különböző pozíciókhoz, illetve nem elég egy nyelvvizsga, tesztelni is szokták nyelvtudásunkat. Érdemes minél hamarabb jelentkezni az ilyesfajta állásokra, mert a hajó indulása előtt már oda kell utazni a kiinduló pontra, hiszen a hajót indulásra késszé kell varázsolni. Általában nem bízzák a véletlenre a csapat összeszervezését, mivel szükségük van a megfelelő mennyiségű munkaerőre, így már jóval az indulás előtt összeállítják az adott úton dolgozók listáját. Előfordulhat, hogy utolsó pillanatban kiesik valaki, így gyorsan kell találniuk mást a helyére, ezért lehetséges, hogy csupán pár nappal előtte tudod meg, hogy szükség van rád, és mivel külföldi munkáról beszélünk, így nem árt felkészültnek lenned.

Hogy néz ki egy nap, milyenek a körülmények?

Az alkalmazottak elszállásolása általában 2-3 fős kabinokban történik, így az első nap, mindenki megismerkedhet azzal vagy azokkal az emberekkel, akikkel aztán hónapokon át együtt fognak élni. Korán reggel, általában 5-6 óra körül már kelniük is kell, hiszen az utasok nemsokára mennek reggelizni, de mire az utolsó ember is megreggelizik, már készíthetik elő az ebédet. Ugyanez igaz ebéd utánra is, és egészen hajnalig meg sem állnak. Napi 10-12, de akár 16 órát is dolgozhatnak, és itt nem nagyon van megszakítás.

A sok munka mellett viszont, bár nem is minden megálláskor, de lehetőség nyílik a hajón dolgozók számára is, hogy egy-egy kikötés alkalmával néhány órára szabad programot szervezzenek maguknak a városban, kicsit körül nézzenek, esetleg ajándékot vegyenek maguknak, szeretteiknek.

Milyen pozíciókra van a legtöbbször szükség?

Az ilyen hajóutak általában olyan hajókon történnek, amik több, mint 10 emelet magasak, és luxus körülményeket biztosítanak, ettől téve igazán exkluzívvá az élményt. Felépítenek szinte egy külön várost éttermekkel, kaszinóval, stranddal, ajándék boltokkal, és számos egyéb lehetőséggel annak érdekében, hogy mindenki jól érezhesse magát. Ebből kifolyólag rengeteg álláslehetőség van, mint például:

Fizetés

Valljuk be, ez az egyik legfőbb erénye a hajós utazásoknak, hogy bizony nem kevés pénzt lehet kapni értük. Akár 350 000 forinttól kezdve, még akár 1,5 millió forintot is lehet keresni, természetesen pozíciótól függően. Mindemellett az sem elhanyagolható tényező, hogy szinte semmire sem kell költenie az embernek, hiszen szállást, és étkezést is biztosítanak, így lényegében, ha nem költünk nagyon a városlátogatások alkalmával, akkor majdnem, hogy az egész fizetésünket félre tudjuk tenni. Ennek köszönhetően relatíve hamar összetudjuk spórolni egy kocsi vagy akár egy ház árát. Ez az összeg viszont bármennyire is kecsegtető, nem szabad elfelejteni, hogy nagyon sokat kell érte dolgozni, amit az emberek nagy része nem biztos, hogy bírna.

Összességében tehát annak, aki szeretne jól keresni és világot látni, mellette pedig szereti a kihívásokat, és nem ijed meg a szinte egész napos munkától, beszél idegen nyelveket (elsősorban angolt és/vagy németet), szeret emberekkel foglalkozni és nem tengeribeteg, annak kifejezetten jó lehetőség lehet egy folyami hajón vagy óceánjáró luxushajón való elhelyezkedés.

Felkeltette az érdeklődésed a luxushajón való munka? Esetleg szeretnél külföldöni dolgozni? Szimplán csak állást keresel? Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.