Első munkanap félelmek, tévhitek, tippek

by | júl 18, 2018 | Karriertanácsok

Egy új munkahely mindenki éltében nagy mérföldkő – főleg az ott töltött legelső nap esetében. A félelem, izgulás, aggódás részben teljesen jogos, mert minden új szituációra így reagál az ember, részben pedig felesleges, mert néhány tévhit eloszlatásával, és néhány hasznos tipp megfogadásával könnyedén legyűrhetőek a kezdeti kihívások. Cikkünkben ezekről a tévhitekről, félelmekről és tippekről lesz szó.

Tévhitek az első munkanapról

Nem lesz társaságod

Egy munkahely nem egyenlő egy általános iskolás osztállyal: itt nem fogják kiközösíteni azt, aki újonc! Ha az egész cégnél nem is, de a közvetlen környezetedben biztos találsz hasonló érdeklődésű embereket, akik nyitottak lesznek feléd, és szívesen megismernének téged. 
A legtöbb munkahelyen vegyesen vannak visszahúzódóbb és beszédesebb emberek. Nyilván a te személyiségedtől függ, hogy kiket találsz szimpatikusabbnak, de nem szabad elfelejteni, hogy attól, mert valaki csendesebb, nagy valószínűséggel szimpatikus vagy neki, csak nem kommunikál annyit, mint mások – és attól, hogy valaki beszédesebb, nem akar lerohanni, sem bevágódni nálad, csak kíváncsi és érdeklődő.

Az első munkanapon múlik minden

Tény, hogy valóban fontos az első benyomás, de nem az alapján leszel megítélve a céges karriered során, hogy az elején mit csináltál, nem pecsételődik meg a sorsod az első nap után. Ha munkatársakkal nem jössz ki jól, vagy velük kapcsolatban szerzel rossz tapasztalatot, ne feledd: egy nap alatt nem lehet valakit jól megismerni, ahogy téged nem fognak valamilyennek elkönyvelni rögtön pár mondat után. Vagy ha egy idő után ki is alakul valamilyen vélemény rólad, lesz lehetőséged megváltoztatni – senkinek nem érdeke az, hogy utálja a munkatársát!

Előítéletesek lesznek

Ha attól félsz, hogy azonnal az első megjelenésed után a friss kollégáidnak feltételezései lesznek veled kapcsolatban akár a külsőd, akár a beszéded, akár a stílusod miatt, akkor részben jogos a félelmed: sajnos az emberek szeretnek a lehető leghamarabb dobozokba, kategóriákba tenni más embereket. Ezt tipizálásnak is hívják – ilyenkor a már meglévő tapasztalatok és élmények alapján próbálnak tulajdonságokat ráhúzni az új ismerősökre. Ennek pozitív hatása, hogy csökkenhet az idegenség érzete, viszont a negatív pedig az, hogy sztereotípiákat kreálnak emberek köré – rosszabb esetben pedig ezek nehezen oszlatható, és/vagy negatív sztereotípiák.

Viszont a legtöbb ember vagy semleges, vagy pozitív előítélettel fog rád tekinteni, vagy nyitott lesz arra, hogy változzon a rólad helytelenül kialakult képe!

Könnyen elbukhatsz

Természetesen, ha a kiadott feladatokat nem jól, vagy egyáltalán nem csinálod meg, akkor ez tényleg így van. Viszont nem dobnak egyből a mélyvízbe: nem fogják elvárni az első munkanaptól kezdve, hogy mindent önállóan csinálj, hogy minden egyértelmű legyen, és nem ugyanazt fogják kérni, mint egy olyantól, aki már évek óta ott dolgozik. Az első három hónap még hivatalosan is próbaidő – és nem véletlen hívják így ezt az időszakot. 

Már mindent tudsz

Bár lehet sok dologgal kapcsolatban már előre kérdeztél a kiválasztás során, de azt csak a saját bőrödön tudod megtapasztani, hogy a felettesed hogy kéri számon az eredményeket, mennyire veszik rugalmasan a határidőket és a formaiságokat, kivel hogyan kell kommunikálni, stb. Persze az egy egyértelműen jó dolog, ha annyit tájékozódsz leendő munkahelyedről – akár közösségi médiából, akár a cég honlapjáról, akár kérdések formájában – amennyit csak tudsz, de ezekre a gyakorlati kérdésekre csak akkor kapsz választ, ha te magad éled át a szituációkat.

Mik azok a mondatok, amiket semmiképp ne mondj egy új munkahelyen? Kattints ide, és megtudhatod!

Nem fog rólad szólni minden

Lehet párszor megkapod majd “az újonc” címkét, de nem Te leszel a kibeszélések fő tárgya

– hacsak kirívó viselkedéseddel erre okot nem adsz – de nem sokkal lentebb találsz pár tippet, hogy ezt elkerüld! Nagy valószínűséggel nem Te leszel a leges-legelső új munkatárs a cégnél, ezért a többieknek megszokott látvány lesz, hogy új arccal találkoznak a munkahelyen, nem fognak rád semmiféle különleges megmagyarázhatatlan jelenségként tekinteni.

Tippek az első munkanapra!

Ismerkedj!

Kommunikálj, légy nyitott, keress alkalmakat arra, hogy időt tölthess kollégáiddal a munkahelyen, de mégis munkavégzésen kívül. Erre lehet jó alkalom például egy közös ebéd, közös kávézás, vagy az, hogy együtt elmentek a közeli boltba, esetleg, ha lehetőség van rá, hazafelé egy buszmegállóban vártok, parkoló felé sétáltok, stb. Ne feledd, hogy a társasági élet ugyanolyan létszükséglet az embernek, mint a vízfogyasztás, vagy az evés!

Jó taktika lehet a későbbiekre nézve, ha keresel egy régi, rutinos embert is, aki már egy ideje a cégnél van, és sok tapasztalattal rendelkezik, mind munkában, mind a munkatársakkal, tud mesélni a cég múltjáról, több olyan dolgot tud, amit mások nem feltétlen.

Kérdezz meg mindent!

Ha kérdéseket teszel fel – akár a vállalati kultúrával, akár a munkával kapcsolatban – Te is okosabb leszel, és a munkatársaid, feletteseid is látják, hogy kíváncsi vagy, érdeklődsz mind a feladatok, mind a cég iránt, és ég benned a tanulási, fejlődési vágy. 

Valamint, mikor tegyél fel kérdéseket, ha nem az első napokban-hetekben? Ha úgy kérdezel meg valami alap dolgot, hogy már ott vagy pár hónapja (és sikerült kikerülnöd a témát addig), az kínosabb lehet, mint a kezdetek kezdetén egyszerre sok kérdéssel nyitni.

Hogyan kezeld elődöd “hagyatékát” az új munkahelyen?

Mindenki volt már újonc

Ha visszahúzódónak, vagy talán esetlennek érzed magad, és nem biztos, hogy mindent pont úgy csinálsz, ahogy a többiek (akár munkavégzés, akár társas interakciók szempontjából), fontos, hogy tudd: ez kívülről egyáltalán nem annyira kellemetlen vagy kínos, mint ahogy Te érzed. A többiek tekintettel lesznek arra, hogy az első napjaidat töltöd ott, és mivel nekik is volt valamikor első napjuk, pontosan tudják, mennyi stresszel és kétellyel van tele ilyenkor az újonc, ahogy azt is, hogy az első napokban mindenki egy limitáltabb, korlátolt énképet mutat magából, és nem a “rendes” viselkedése látszik.

Tervezd meg az utat!

Apróságnak hangzik, de ha valami gond adódik a munkahelyre vezető útvonallal, az egész első nap elcsúszhat miatta. Legutóbb nagy valószínűséggel az állásinterjún voltál a helyszínen (hacsak nem másik telephelyen volt), azóta viszont már eltelt valamennyi idő, ráadásul lehet nem is a reggeli csúcsban utaztál az interjúra. Ha tömegközlekedéssel mész, tájékozódj a menetrendekről, az esetleges pótlásokról – a reggeli csúcsban, 8-9 óra közt általában jelentősen lassabbak a járművek a munkába közlekedő tömegek miatt.
Ha autóval mész, ellenőrizd, nincs-e útépítés, lezárás, vagy hasonló akadály – szintén érdemes pár percet szentelni arra, hogy kiderítsd, hol tudsz parkolni.

Legyél jól felkészült!

Az első munkanapon nem csak szerzel, hanem adsz is jelentős “első benyomásokat”.

Ha például késel, vagy nem megfelelő öltözékkel érsz be a legelső napodon, az ugyanúgy mély nyomot hagy másokban, mint ahogy te is sokáig emlékezni fogsz az első nap történt dolgokra. Természetesen ezek a későbbiekben is kerülendő dolgok, viszont az első munkanap sokkal súlyosabbak.

Networking – szerezz ismerősöket!

Szerezz ismerősöket – és itt elsősorban a közösségi médiát értsd.

  • LinkedIn-en nyugodtan bejelölheted ismerősnek azokat, akikkel együtt dolgozol (vagy korábban együtt dolgoztál, egy iskolába jártál) – ez a közösségi hálózat erről szól, itt szakmai kapcsolatok alapján csatlakoznak egymáshoz az emberek, nem pedig az alapján, kinek mennyire személyes ismerőse valaki.
  • A Facebook viszont már egy jóval közelebbi, személyesebb platform. Bár vannak, akik “ismerősnek” tekintenek mindenkit (és ezt Facebook jelöléssel ki is fejezik) akit életükben egyszer láttak, elvileg a barátokkal, közelebbi ismerősökkel való kapcsolattartásra szolgál a Facebook: épp ezért, munkatársat is csak akkor érdemes bejelölni, ha tényleg bizalmasabb, baráti viszonyt sikerült kialakítanod valakivel.
    • Bár még nem annyira gyakori, de a nagyon fiatalos, Y-Z generációs munkahelyeken a vállalati kultúra része lehet az is, hogy minden dolgozó közös Facebook csoportban vagy chatben van bent. Ez esetben ne menj szemben az árral! 

Összegyűjtöttünk Neked 8 gif-et arról, milyen érzés új munkahelyen lenni – kattints ide!

Maradj ki a pletykákból!

Igaz, két tipp is van feljebb, ami arra irányul, mennyire is fontos belevetni magad a közösségi életbe – mert ez tényleg kulcsfontosságú tényező, de ne akarj úgy viselkedni, mint aki már évek óta ott dolgozik! Ne szállj be a munkahelyi pletykákba: neked is jobb, ha nem hallasz kétes eredetű információkat az új munkahelyedről, és friss kollégáid sem néznék jó szemmel, ha újonc létedre már háttérinfókra vagy kíváncsi. Ha úgy hallod, hogy valakinek a magánéletéről, családi állapotáról, két munkatárs viszonyáról, vagy valakinek a fizetéséről van szó, inkább próbálj meg diszkréten témát váltani, vagy keress olyan embereket, akik épp nincsenek nyakig benne ezekben a témákban. 

Fedezd fel a környéket!

Az emberek megismerése mellett a környék megismerése is fontos!

Sőt, a kettő könnyen párhuzamba hozható: a megismert helyek jó téma alapként tudnak szolgálni egy beszélgetésben, vagy kisebb közös programokat is lehet szervezni szünetekben, ebédhez, vagy akár munka után.

Ha a belvárosban van a munkahelyed – vagy egy olyan városrészben, amit jól ismersz -, akár a Te saját jól bevált helyeid is be tudod mutatni a többieknek.

Pihenj!

Természetesen minden felnőtt, dolgozó ember számára fontos, hogy legyen egy egészséges alvásciklusa, viszont az első néhány munkanap után (akár szabadságból, akár szülés után, stb. térsz vissza, akár csak néhány nap telt el a munkahelyváltás közt) a megszokottnál jobban le leszel terhelve, mind mentálisan, mind testileg: az új környezet miatt feszültebb leszel, többet stresszelsz – és a stressz fizikailag is fáraszt -, többet kell koncentrálnod, így több energiára, azaz, több alvásra és pihenésre lesz szükséged, mint ahogy eddig rutinszerűen megszoktad!

Tévhitek eloszlatva, és a tippek is megvannak – már csak egy új állás kell! Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.