Gyerekes szokások a munkahelyen

by | nov 26, 2018 | Karriertanácsok

Gyerekkorunkban még nem áll rendelkezésünkre az az eszköztár, amivel kordában tudjuk tartani viselkedésünket, érzelmeinket. Ahogy cseperedünk, a környezetünk – családtagjaink, pedagógusaink – segítségével tanuljuk meg a társas viselkedés alapvető szabályait. Mire felnövünk, képesek vagyunk megítélni, mi a helyes és helytelen reakció egy bizonyos szituációban.

Sajnos azonban mindannyiunk környezetében vannak olyanok, akiknek nehezebben megy az érett viselkedés. Különösen zavaró, ha mindez a munkahelyen történik. A CareerBuilder felmérése szerint 4-ből 3 munkavállaló tapasztalt már kollégáitól gyerekes megnyilvánulási formákat. Természetesen nem mindegy, hogy ez egy vicc, esetleg tréfa formájában jelenik-e meg, vagy egy hosszan tartó, a munkát hátráltató infantilis magatartásról van szó.
Nézzük meg, mik azok a rossz szokások, amiket érdemes elkerülni az eredményes munkavégzés, és a kollégák közti jó viszony megtartásának érdekében:

Tartsuk tiszteletben a közösségi tereket!

Szuper dolog, ha van közös konyha, esetleg társalgó, és persze mellékhelyiség az irodában. De soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek közös használatban vannak, ezért nem viselkedhetünk úgy, mintha egyedül a miénk lenne. Illik mindig rendben hagyni magunk után az adott helyiséget, például ne tároljunk hetekig a hűtőben megromlott ételeket, és ne hagyjuk ott az ételmaradékot, koszos evőeszközt, mert zavaró lehet a többiek számára. A mosdót úgy hagyjuk ott magunk után, ahogy mi is találni szeretnénk, mikor legközelebb betérünk.

Legyünk segítőkészek!

Az egyik legáltalánosabb hiba a „nem az én dolgom” hozzáállás. Ha csapatban akarunk dolgozni másokkal, akkor képesnek kell lennünk arra, hogy ne csak a saját szemszögünkből lássuk a dolgokat. Nem csak egyéni, hanem kollektív felelősség is jár a közösségben való munkával, és ha szeretnénk jó kapcsolatot kialakítani a többiekkel, akkor a saját céljainkon kívül az övékét is figyelembe kell vennünk. Könnyű belátni, hogy a túl önző, felelőtlen és rövidlátó hozzáállás nem fog sok barátot bevonzani.

Ne hibáztassunk másokat!

Tudjuk, hogy aki dolgozik, az hibázik is, ez időnként mindannyiunkkal előfordulhat, mint ahogy az is, hogy valami nem úgy alakul, ahogyan azt terveztük, vagy elképzeltük. Rossz ötlet azonban ilyenkor másokra mutogatni, és teljes egészében rájuk tolni a felelősséget. Ez a gondolkodás gyorsan felégeti a korábban felépített hidakat, és azt a benyomást kelti kollégáinkban, hogy megbízhatatlanok vagyunk, és nem vállaljuk a tévedéseinket, vagy egész egyszerűen nem akarunk dolgozni. Ha azt a képet alakítjuk ki magunkról, hogy minket nem lehet megkérni semmire, az hosszútávon nem vezet jóra, és végső soron csak veszítünk vele.

Ne érkezzünk felkészületlenül a megbeszélésekre!

Senki sem szeret igazán meetingekre járni, különösen akkor, ha azok nem produktívak. Javasolt ezért felkészülten érkezni, és nem rabolni sem a magunk, sem mások idejét feleslegesen. A megbeszélések egyik fő célja, hogy előremozdítsanak egy bizonyos munkafolyamatot, és ha ehhez nem tudunk érdemben hozzászólni, az nem vet majd jó fényt szakmai előmenetelünkre sem.

Ne pletykáljunk!

Egy jó munkahelyi csapat kapcsolata bizalomra és tiszteletre épül, és kevés „hatékonyabb” mód van arra, hogy mindezt gyorsan tönkretegyük, mint a pletykálkodás. Természetes az, hogy az emberek szeretnek beszélgetni munka közben, de látnunk kell a különbséget a csevegés, és a rosszindulatú kibeszélés között. Ez utóbbi ugyanis gyorsan éket ver a kialakult jó kapcsolatok közé, és ha valaki gyakran beszél ki másokat a hátuk mögött, az előbb utóbb kiderül. Tartsuk szem előtt, hogy a kollegialitás és a barátság nem ugyanaz, a baráti beszélgetéseket tartogassuk a munkaidő utánra.

Vannak olyan szituációk, mikor egy kis gyermeki éretlenség, bolondozás jó hatással lehet a munkára. Kiereszthetjük a gőzt, nevethetünk egy jóízűt, és ez még jót is tesz a hangulatnak. A gyermeki énünkkel való törődés fontos és szükséges is, de nem szabad hagyni, hogy ez a tudatállapot állandósuljon, és irányítson minket, mert ez hosszútávon káros lehet a szakmai előmenetelünkre.

Készen állsz önéletrajzot írni, vagy esetleg már el is készült új CV-d? Akkor itt az idő, hogy megtaláld álmaid állását! Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Forrás: www.careerbuilder.com

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.