Hogyan dolgoznak az álláskeresési tanácsadók?

by | jan 11, 2018 | Karriertanácsok

A segítők, coach-ok álláskeresési tanácsadók a munkaerőhiányos környezetben paradox módon egyre több megbízást kapnak.

Fontos lett az álláskeresőknek, hogy olyan állást találjanak, ami nekik is jó, hosszútávon is. Az állástalálás nem annyira problémamegoldást jelent manapság, hanem minőségi váltásokat. Jobb munkakörnyezet, jobb légkör, kényelmesebb élet.

Mivel ez a szemlélet még az álláskeresőknek, állásváltóknak is újdonság, nincs is igazán eszközük arra, hogy kiválasszák a nekik megfelelő munkahelyet. Marad a régi módszer: jelentkezik, állásinterjún szerez egy-két benyomást, dönt ezek alapján. Ha a döntés nem volt jó, akkor próbaidőben kezdhet újra állást keresni.

A tanácsadók ezt a helyzetet tudják elkerülhetővé tenni. Az álláskeresőknek szóló tanácsok eddig az interjúkérdések megválaszolásáról szóltak, most arról is, mit kell kérdezni egy interjún. Ezek a kérdések persze az egyén lehetőségétől, személyiségétől is függenek – más fontos mindenkinek, mások a szempontjaink, mást tartunk jó állásnak.

Professzionális segítség

A hivatásos/önkéntes segítőkkel (fizetősen coach-ok, tanácsadók, ingyenesen munkaügyi központok, alapítványok, stb.) erről is lehet őszintén beszélni. A jó állás megtalálásának első lépése, hogy a munkáltatóval, munkahellyel szemben támasztott elvárásaidat tisztázd, konkretizáld, felmérd, reálisak-e ezek, vagy alul- ill. túlpozicionáltak. Ebben is érdemes szakember segítségét kérni.

A munkamódszer, ahogy mindig dolgozunk: információgyűjtés, elemzés, lehetőségek feltárása, akcióterv.

Nagyon fontos az önismeret, így általában az első lépésnél, mint információgyűjtés, sokat időzünk. A legtöbben még nem merték megfogalmazni az elvárásaikat, pedig ez létfontosságú a jó munkahely megtalálásában.

Azok a stratégiák, amikkel egy jó munkahely megtalálható, nagyban függnek az egyén szempontjaitól, prioritásaitól. Ezért nagyon fontos, hogy őszinte légy egy tanácsadóval: nálunk nincs olyan, hogy “ciki”. Egyáltalán nem baj, ha neked a legfontosabb szempont, hogy közel legyen a munkahely. Vagy, hogy rugalmas legyen a munkaidő, minden más – még akár a szakmai fejlődési lehetőség is – csak ezután szerepel a fontossági sorrendedben. Ha a tanácsadó ezt hallja, ezt fogja támogatni, miután meggyőződött róla, veled közösen, hogy neked valóban ez a legjobb (elemzés).

Fel kell készülnöd arra, hogy olyan felismerésekre fogsz jutni a tanácsadóval való beszélgetés után, ami kényelmetlen lehet. Az első, általános felismerés, hogy magadért te tehetsz a legtöbbet, a második általános tanulság mindig az, hogy valamit másképp kell csinálnod, mint eddig (ergo, eddig nem a legjobb megoldással próbálkoztál). Még az is lehet, hogy olyan javaslatokat kapsz, amikkel nem fogsz tudni megbarátkozni. Például, hogy az általad szeretett szakmai témakör már majdnem elavult, érdemes lenne elengedni. Vagy, hogy a céljaid elérése sok időt fog igénybe venni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.