Hogyan készülj a Nagy Visszatérésre?

by | szept 13, 2018 | Karriertanácsok

A pályaújrakezdők problémája leginkább az, hogy úgy vélik, nincs elég tudásuk ahhoz, hogy újra munkába álljanak, és ezzel a hozzáállással nagyon megnehezítik az álláskeresésüket.
Kik is ők? Pályaújrakezdőnek számítanak a GYED/GYES-ről visszatérők, a saját vállalkozás helyett újra beosztotti pozíciót keresők, hosszabb betegségből felépülők, külföldről hazatérők, családi okokból (általában idős hozzátartozó gondozása miatt) sokáig otthon dolgozók.

A kihagyás után „visszatérni a munka világába” – meglehetősen nehéznek tűnik, van, aki azzal fordul hozzám, hogy megkérdezi: mi a szokás most, milyenek a cégek most, mert ő 10 éve nem írt önéletrajzot, nem tárgyalt cégekkel. Vagy, vállalkozóként hogyan adja el azt, hogy megváltoztak a gazdasági körülmények, és nem akar vállalkozni a jövőben.
Azok a cégek, akik nyitottak arra, hogy visszatérőkkel töltsék be a nyitott pozícióikat, két dolgot keresnek: a friss, modern tudást, és a rugalmasságot, nyitottságot.

A szakmai tudásod felfrissítéséhez az interneten rengeteg anyagot találsz: videókat, szakmai cikkeket, hírleveleket, publikációkat, de akár sima tananyagokat is, vagy online kurzusokat. Ezzel sok esetben a nyelvtudásod is frissül, hiszen a szakmák jó részének újdonságai nem magyarul jelennek meg először, hanem inkább angolul, németül, franciául. A széleskörű szakmai olvasottság az önéletrajzba is bekerülhet, pontosan fel kell sorolni, miket olvasol, milyen online kurzusokat végeztél, és motivációs levélbe is bekerülhet említés szintjén, mit is tettél azért, hogy a tudásod friss maradjon. Fontos láttatni, mit tettél azért, hogy modern tudást vihess a cégeknek.

A rugalmasság kialakítása valójában sokkal nehezebb, mint eldönteni, hogy „mostantól rugalmas leszek”.
Mindig jön egy „igen, de” kezdetű mondat egy-egy felvetésre, ami azt jelzi: a rugalmas hozzáállás még nem az igazi, belülről jövő igény, inkább egyfajta kényszer. Fontos, hogy kevés dolgot zárj ki a karriereddel kapcsolatban: amivel szemben etikai, erkölcsi vagy egyéb ellenérzéseid vannak, azt kerüld, de ezen felül bármilyen lehetőség kerül eléd, mérlegelj, mielőtt nemet mondasz! Gondold át, milyen lenne ebben az állásban, munkában, szakmában lenni. Érdemes körülnézni főleg Linkedin szakmai csoportokban, hogy hogyan élnek az adott szakma képviselői, milyen sikereik, problémáik, megoldásaik vannak, hogyan társalognak egymással a szakma kérdéseiről. Optimisták-e, vagy inkább kiábrándultak. Hogyan látják a szakma jövőjét? Mi több, ilyen közösségekben tanácsot kérni is érdemes lehet: ha leírod, hogy most kezdenéd, mert azt gondolod, hogy … és azért választanád, mert… akkor erre megerősítéseket vagy cáfolatokat kaphatsz, ami segít a döntésedben.

Az első küzdelmes munkanapoktól sem szabad megijedni: most minden más, ezt tudni kell. A napi rutinod, a szakmai körülmények olyanok, amilyenek eddig nem voltak, így a tudásodat is másképp kell mozgósítani. A küzdelem mellett van ennek egy nagy előnye is: a nagy újrakezdés újra lendületbe hoz, új ötleteket, lehetőségeket nyújt számodra.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.