Hogyan legyek főnök először?

by | okt 4, 2018 | Karriertanácsok

A vezetői pozíciókra jelentkezés általában azzal jár, hogy vezetői tapasztalatot is fel kell tudni mutatni. Igen ám, de szinte senki sem kezdi úgy a karrierjét, hogy vezetői pozícióba kerül, így vezetői tapasztalatot felmutatni nem is olyan könnyű. Úgy tűnhet, mintha lehetetlen küldetés lenne így a vezetővé válás.

A vezetővé válás egyik kézenfekvő – és viszonylag könnyebben elérhető – módja, ha a meglévő munkahelyen, belülről pályázol meg egy ilyen pozíciót, ha épp nyílik egy. A könnyebbséget itt az jelenti, hogy a cégen belüli pozíciódat ismerik: a szaktudásunk szintjét, az eredményeinket, a kollégákhoz való hozzáállást, a kollégák véleményét rólad. Ez persze időnként akár akadály is lehet, hiszen a cégen belüli konfliktusok melegágya lehet a versengés az előbbrejutásért.

Egy másik céghez pályázni vezetői pozícióra viszont alaposan átgondolt pályázatot igényel, ha még sosem voltál vezető. A pályázatból ez ki fog derülni, és ilyen pozícióknál a referenciaellenőrzés is szokványos, tehát mint mindig, most sem érdemes mást mutatni, mint ami a valóság. Egy kezdő vezető több okból is lehet vonzó egy cégnek, ezeket kell megmutatni. Reális esélyt jelenthet ilyenkor egy kisebb csapat vezetésére pályázni, és/vagy olyan helyre ahol vagy iparági ismeret, piaci ismeret, kapcsolatrendszer és/vagy szakmai tudás is lehet az érv melletted. Azaz az önéletrajz pontjai arról is részletesen szóljanak, hogy pl. az ügyfélkapcsolatokban milyen szintű vezetőkkel tárgyaltál, milyen szakterületen (pl. C szintű pénzügyi vezetők), ha nemcsak magyarul, milyen idegennyelvet használva. Ha egy ilyen vezetővel dolgoztál a saját munkahelyeden közvetlenül, időnként őt helyettesítve, napi munkában a döntéseit támogató anyagokat összegyűjtve, ezek mind komoly érvek melletted. Hiszen tudod, hogy egy vezetői döntéshez milyen adatokra van szükség, milyen következményei, kockázatai vannak, ezeket a kockázatokat hogyan kell és lehet kezelni. Ezek mind fontos ismeretek, amiket az önéletrajzban szerepeltetni kell. Ha volt olyan kiemelkedő szakmai eredményed, amit pl. egy projekt vezetőjeként, feladatokat és emberek munkáját, kapacitását összehangolva végezted, arról is írj részletesen. Ez azt mutatja, „belekóstoltál” már a vezetésbe, de mivel ezeket határozott idejű feladatok voltak, a pozíciód nem változott. Ezzel viszont meg tudod mutatni, hogy tudsz vezetőként dolgozni, van benne tapasztalatod, még akkor is, ha nem voltál még hosszútávon ilyen pozícióban.

Egy kezdő vezető előnye a lelkesedés is, és az, hogy jó főnök akar lenni. (Vigyázat: ennek hátránya a megfelelési kényszerből származó túlzott konfliktuskerülés, ennek elkerülésére külön figyelni kell). Ezt a témát a motivációs levélben kell kitárgyalni: milyen ember lennél te, mint vezető? Milyen vezetői módszereket tartasz jónak, milyen vezetői eszközöket alkalmaznál biztosan?

A vezetői hozzáállás harmadik legfontosabb pillére a szakmai és az emberi hozzáálláson túl az általános felelősségvállalás képessége. Ez mindkét területre kihat, meg kell tudnod mutatni, hogy a felelősségérzeted kiterjed mindenre. Egy vezetőtől a cégek már egyféle tulajdonosi szemléletet is elvárnak: stratégiai irányokról is kell, hogy ismereted, véleményed legyen, és ezeket is meg kell tudnod mutatni, már a motivációs levélben is.
Az ilyen „elsővezetős” pályázatoknál kell a legszigorúbban venni az álláspályázatok alapszabályát: az önéletrajz a szakmai múlt, a motivációs levél a szakmai jövő tárgyalására való.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.