Hogyan leszel sikeres karrierben és álláskeresésben?

by | márc 1, 2018 | Karriertanácsok

Mi is az a karrier? Amikor meghalljuk, hogy „karrier”, sokakban a filmekben látott, talpig nyakkendőbe öltözött, törtető, áskálódó irodisták képe jelenik meg.

A karrier pedig nem pejoratív dolog: szakmai előmenetelt jelent, aminek legfontosabb szempontja, hogy a munkád örömet okoz, szívesen csinálod, támogatja az egyéb céljaidat (magánéleti, hobbi, sport stb.), és az életeddel elégedett emberként élsz.


Az álláskeresés sikere alapja a sikeres szakmai előmenetelnek (karriernek), így a rossz kompromisszumok tönkre is tehetik a szakmai életed. Ezeket el kell kerülni, mégpedig úgy, hogy a magadnak kijelölt utat mindig szem előtt tartod. Van pár olyan dolog, amiből viszont nem engedhetsz, még magaddal sem alkudhatsz meg.

1. Határozott célokat alakítasz ki.

Ha a céljaid szakmai jellegűek, pontosan tudod, milyen munkát akarsz végezni, milyen irányt akarsz (vezető vagy specialista), akkor a cél felé is tudsz folyamatosan haladni.
Előfordulhat, hogy mégis kompromisszumot kell kötni, mert pl. olyan élethelyzetbe kerültél, amikor a rendszeres jövedelem legfontosabb. Ez a kompromisszum, amit meg kell kötni magaddal. A rossz kompromisszum az, amikor ebben a csak jövedelmet biztosító, szakmai előmenetelt nem nyújtó állásban benne is maradsz.

2. Jól kezeled a munkádat és pénzed.

Ha már szóba került a jövedelem, fontos, hogy a munkádért fizessenek. A rendszertelenül, törvénytelenül fizető munkahelyeket ma már gond nélkül ott lehet hagyni. Azokon a területeken, ahol nagy a munkaerőhiány, másik jövedelemszerző állást gyorsan találhatsz. Ne dolgozz ott, ahol csak ígérgetnek, ahol kétes törvényi megfelelőséggel fizetnek („minimálbérre bejelentünk, jó?”)

3. Magabiztos vagy.

Amikor meghozol egy döntést, akkor legalább magadnak foglald össze, miért hoztál jó döntést. Mik azok, amik emellett szóltak? Hogyan szolgálja ez a döntés az 1. pontban kialakított célodat?
Az álláskeresésben kódolt kudarcok sajnos rombolóan hatnak az önbizalomra, de ne hagyd magad! Tudd, hogy ez is csak egy nehéz időszak, aminek egyszer vége lesz. A tudásod, a tapasztalataid továbbra is a te értékeid az álláskeresésben, és ezen egy-egy elutasító e-mail sem tud változtatni.

4. Kiállsz magadért!

Leginkább a 2-es ponthoz köthető ez a tevékenység, ha munkáról, álláskeresésről, karrierről van szó. Sajnos, küzdelmet jelent. Ahol a munkavállalói jogaidért küzdeni kell, ott nem jó dolgozni, de mégis küzdj a jogaidért, majd keress olyan állást, ahol majd nem kell küzdeni. Állásinterjún se köss rossz kompromisszumot! Amit tilos megkérdezni (családi állapot, vallási és politikai meggyőződés, anyagi helyzet, egészségügyi státusz stb.), arra ne válaszolj, azért az állásért ne küzdj, mert ahol már az állásinterjún sem tartják be a törvényeket, ott később is lehetnek problémák.

5. Van időd arra, ami fontos.

Mindenkinek más a fontos az életében, de amikor elhatározod, hogy állást keresel, akkor az is fontossá kell, hogy váljon. Hogy mennyi időt szánsz erre naponta, hetente, és hogy mennyi idő alatt akarsz állást találni, az erősen függ egymástól. Itt a tervezés fog segíteni: ha kijelölsz egy napszakot, egy napot amikor csak ezzel foglalkozol – és ezt be is tartod – akkor a siker nem marad el.

6. Mindezt a gyakorlatban alkalmazod

Ez így most egyelőre közhelygyűjteménynek látszik, de a gyakorlat mutatja meg, hogy működik el. Tehát, fogj egy fehér lapot és egy ceruzát, írd fel: Céljaim:

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.