Kimutatták: nem szabadna egy nőnek naponta 7 óránál többet dolgoznia

by | okt 3, 2018 | Karriertanácsok

A mai napig vitatott téma, hogy a leginkább nők által végzett házimunkát és gyereknevelést mennyire, milyen mértékben számíthatjuk munkának, annak ellenére, hogy senki sem fizeti meg. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem egyik kutatásában kimutatták: a nőknek nem szabadna 7 óránál, azaz heti 34 óránál többet dolgozni. Mutatjuk miért!

Először is érdemes azt megvizsgálnunk, hogy mennyit is dolgozik egy nő egy nap. A Központi Statisztikai Hivatal (későbbiekben KSH) 2018. elején közétett adatai szerint Magyarország GDP értéke, amennyiben a házimunkát is figyelembe vennénk, körülbelül a negyedével nőne meg, mint így, hogy nem számítjuk bele. A nők átlagosan egy nap, körülbelül 185 percet, míg a férfiak csupán 79 percet foglalkoznak háztartásbeli munkákkal. A gyermeknevelés kérdésben a nők 41%, míg a férfiak mindösszesen 18%-ot foglalkoznak gyerekeikkel.

Amennyiben a házimunkát szétakarjuk bontani, úgy ismét óriási különbségeket fedezhetünk fel. Míg főzésre a magyar férfiak 41%, és a nők 80%-a fordít időt, addig a takarításnál a nők 55%-a mellett eltörpül a férfiak mindössze 18%-a.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem mentális, egészségügyi kutatásából kiderült, hogy a körülbelül 8000 megkérdezett ausztrál nők túlnyomó része depressziós vagy egyéb lelki betegségben szenved, a kiégés („burnout”) szindróma határára került. Mivel a sok házimunka, és persze a karrierjük mellett nincs elég idejük pihenni, sportolni, kikapcsolni, így lényegében belebetegednek a munkába. A megkérdezettek többsége heti 40 órát, vagy még annál is többet dolgozik.  A felmérés egyik vezetője, Dr. Huong Dinh úgy gondolja, hogy egy nő, heti 34 óránál, vagyis átlag napi 7 óránál nem dolgozhatna többet. Ezzel ellentétben a férfiaknak a heti 47 munkaóra az ideális.

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a társadalomban az az elfogadott norma, ha a nők legalább ugyan annyit dolgoznak a munkahelyükön, mint a férfiak, és a házimunkát, a fizetetlen munkát nem számoljuk bele a munkaórákba. Ezért elsősorban a saját gondolkodásunkon kellene változtatnunk annak érdekében, hogy ezeket valóban átlássuk, megértsük, és tegyünk is ellene.

Neked mi a véleményed ezzel kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!