Kimutatták: nem szabadna egy nőnek naponta 7 óránál többet dolgoznia

by | okt 3, 2018 | Karriertanácsok

A mai napig vitatott téma, hogy a leginkább nők által végzett házimunkát és gyereknevelést mennyire, milyen mértékben számíthatjuk munkának, annak ellenére, hogy senki sem fizeti meg. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem egyik kutatásában kimutatták: a nőknek nem szabadna 7 óránál, azaz heti 34 óránál többet dolgozni. Mutatjuk miért!

Először is érdemes azt megvizsgálnunk, hogy mennyit is dolgozik egy nő egy nap. A Központi Statisztikai Hivatal (későbbiekben KSH) 2018. elején közétett adatai szerint Magyarország GDP értéke, amennyiben a házimunkát is figyelembe vennénk, körülbelül a negyedével nőne meg, mint így, hogy nem számítjuk bele. A nők átlagosan egy nap, körülbelül 185 percet, míg a férfiak csupán 79 percet foglalkoznak háztartásbeli munkákkal. A gyermeknevelés kérdésben a nők 41%, míg a férfiak mindösszesen 18%-ot foglalkoznak gyerekeikkel.

Amennyiben a házimunkát szétakarjuk bontani, úgy ismét óriási különbségeket fedezhetünk fel. Míg főzésre a magyar férfiak 41%, és a nők 80%-a fordít időt, addig a takarításnál a nők 55%-a mellett eltörpül a férfiak mindössze 18%-a.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem mentális, egészségügyi kutatásából kiderült, hogy a körülbelül 8000 megkérdezett ausztrál nők túlnyomó része depressziós vagy egyéb lelki betegségben szenved, a kiégés („burnout”) szindróma határára került. Mivel a sok házimunka, és persze a karrierjük mellett nincs elég idejük pihenni, sportolni, kikapcsolni, így lényegében belebetegednek a munkába. A megkérdezettek többsége heti 40 órát, vagy még annál is többet dolgozik.  A felmérés egyik vezetője, Dr. Huong Dinh úgy gondolja, hogy egy nő, heti 34 óránál, vagyis átlag napi 7 óránál nem dolgozhatna többet. Ezzel ellentétben a férfiaknak a heti 47 munkaóra az ideális.

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a társadalomban az az elfogadott norma, ha a nők legalább ugyan annyit dolgoznak a munkahelyükön, mint a férfiak, és a házimunkát, a fizetetlen munkát nem számoljuk bele a munkaórákba. Ezért elsősorban a saját gondolkodásunkon kellene változtatnunk annak érdekében, hogy ezeket valóban átlássuk, megértsük, és tegyünk is ellene.

Neked mi a véleményed ezzel kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.