Mérnökök, hol vagytok?

by | szept 26, 2018 | Karriertanácsok

Korábbi cikkünkben már mi is írtunk a munkaerőhiány rekordokat döntő mértékéről, ahol általánosságban elemeztük a jelenlegi helyzetet. De hogyan árnyalódik a kép, ha bizonyos szektorokat külön-külön vizsgálunk meg? A mérnök/műszaki kategória az egyik olyan, amiben a legnagyobb a munkaerőhiány nem csak hazánkban, hanem Európa nyugati országaiban is. Nézzük, mi ennek az oka, és hogyan találhat mégis egymásra a munkáltató és az álláskereső!

Kereslet és kínálat

2016-ban több, mint 4000 nyitott mérnöki pozícióra kerestek megfelelő jelöltet, mára ez a szám minden bizonnyal tovább nőtt. Ezzel szemben a mérnöki diplomát szerzők száma évről évre nem mutat jelentős változást annak ellenére, hogy több kutatás szerint egy társadalmilag kifejezetten elismert szakmáról van szó. Ezzel éves szinten országosan 50 milliárd forint GDP-ben mérhető növekedésétől esünk el. Összességében Nyugat Európában a hiányzó mérnökök száma pedig már a több százezerhez közelít.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem elég vonzó ez a pálya a továbbtanulók számára, ha bőven lenne munkalehetőség, ráadásul elismertség is jár érte? Ennek egyik oka, hogy a lakosság közel fele nincs tisztában a mérnöki munka mibenlétével, fontosságával és lehetőségeivel. A pályát választók szerint pedig hiába a társadalmi elismertség, a munkaadó cégekre ez már kevésbé jellemző, sem anyagilag, sem erkölcsileg nem érzik eléggé megbecsülve magukat a szakmában.

Eltérő elvárások és az oktatás problémái

A vállalatok oldaláról a probléma felismerése már megtörtént, és különféle kedvező juttatási csomagokkal csábítják magukhoz az álláskeresőket. A munkavállalókat viszont meglepő módon nem a pénz motiválja leginkább, ennél fontosabb számukra a szakmai kihívás, az izgalmas, a jövő technológiai újításai felé mutató feladatok, és a már említett elismertség. Emellett természetesen a bérezés, és a lakhatás támogatása (ugyanis számos nagy gyártó cég székhelye a vidéki régiókban található) is a kiemelt igények között van.

A munkaadók viszont a kedvező juttatásokért cserébe azonnal hasznosítható munkaerőt szeretnének, és a pályakezdőt is rögtön a mély-vízbe dobják, aki azonban gyakran nem képes teljesíteni az elvárt feladatokat. Ennek oka az oktatás minősége, mellyel szemben komoly kritikák merültek fel nem csak a cégek, hanem a mérnök hallgatók részéről is. A nyelvoktatás és a gyakorlatorientált képzés hiánya nem ad elegendő releváns szakmai tudást. Fontos lenne, hogy már a képzés alatt egy specifikus szakmai orientáció történjen, valamint az angol és a német nyelv valamelyikének használható elsajátítása. (Ugyan a nyelvtudás kapcsán azonnal felvetődhet az elvándorlás problémája, a mérnökökkel kapcsolatban inkább a projekt-szerű külföldi munkák vállalása jellemző, csak időszakosan hagyják el az országot, és pár év elteltével többségében hazatérnek.)

A fejlődés iránya, megoldások

A hallgatóknak érdemes lenne a legnagyobb hiányszakmák felé orientálódni, jelenleg a villamosmérnökök, folyamat mérnökök, illetve a mérnök-informatikusok a legkeresettebbek. A járműiparban (legyen az akár autó, repülő, vagy kerékpár gyártás) és az energetikai ágazatokban a legnagyobb a hiány. Okos ötlet lehet a gyakorlati órákat is már releváns helyen eltölteni, ismerkedni a mérnöki szoftverekkel (Inventor, CAD programok) és egy használható, kombinált tudásra szert tenni, ami piacképessé tesz. Jó, ha már a szakdolgozat témája is a választott területre épülő innovatív ötleteket tartalmaz. Aki már nem friss diplomás, annak is érdemes bővítenie tudását, akár egy nyelv magas szintű elsajátításával, vagy valamely társtudomány mélyebb megismerésével.

A vállalatok részéről pedig nagyobb rugalmasságra, családcentrikus hozzáállásra, és versenyképes juttatási csomagra lenne szükség, valamint arra, hogy elismerjék mérnökeik tevékenységét, és lehetőséget biztosítsanak a szakmai fejlődésre, azaz a munkaerő megtartására is gondolniuk kell. Nyilvánvaló az is, hogy erre nagyobb lehetősége van egy multinak, mint a kisvállalatoknak, akik viszont személyesebb környezettel, családcentrikusabb hozzáállással csábíthatják magukhoz a jelölteket. A folyamatot megállítani és megváltoztatni azonban mindenképpen szükséges, és ehhez minden részvevő rugalmasságára és alkalmazkodó képességére szükség van.

Mérnök vagy, és munkát keresel? Nézz körül legfrissebb álláshirdetéseink között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.