Mit csinál egy informatikus?

by | nov 21, 2018 | Karriertanácsok

Az utóbbi hetekben több területet, például a mérnökök, vagy vendéglátósok helyzetét elemeztük a munkaerőpiac viszonylatában. Most az informatikusok következnek. A téma nagysága miatt azonban egy két részes cikkel készülünk, melynek most az első részét olvashatjátok. Ebben azt részletezzük, milyen IT-s foglalkozás típusok vannak és milyen pozíciók tölthetőek be az informatikával foglalkozó, vagy azt használó területeken.

Az átlagember az informatikus szó hallatán valószínűleg leginkább a rendszergazdára gondol, hiszen ez az a foglalkozás, amivel a legtöbb munkahelyen találkozhatunk, ahol van bármilyen számítástechnikai eszköz. Az IT szektor azonban ennél valójában sokkal több, rengeteg szerteágazó szegmense van, és annál is több betölthető pozíció.

Webfejlesztő

A webfejlesztő olyan programozó, aki az interneten megjelenő webes tartalmakkal, tehát weboldalakkal, webshopok, alkalmazások létrehozásával, fejlesztésével foglalkozik. A legegyszerűbb, statikus weboldalak elkészítésétől az összetettebb web alapú alkalmazásokig sokféle termék fejlesztésén dolgozhatnak, és pillanatnyilag a legkeresettebb IT-s szakmaként tartják számon. Az egyik amerikai állásvadász oldal szerint az átlagfizetés az USA-ban jelenleg évi 65 000 dollár körül van.

Szoftvermérnök

Ő az, aki megírja a különféle programokat, alkalmazásokat, mindemellett mérnöki ismeretekkel is rendelkezik, mely szükséges munkája elvégzéséhez. Az informatikai rendszereket alapvetően mérnöki megközelítésből tervezi. Természettudományos, vagy specifikus műszaki ismeretekkel bír. Feladata a tervezés mellett a teljes folyamat (tervezés, tesztelés, integrálás, működtetés) koordinálása.

Programozó

A programozó megírja, teszteli és kódolja azokat az alkalmazásokat, melyeket a szoftvermérnök megtervezett. Legalább ennyire fontos, hogy a felmerülő problémákra tud-e valamilyen megoldással szolgálni. Ehhez természetesen szükséges legalább egy bizonyos programnyelv magas szintű ismerete. Tévhit, hogy ez magányos szakma, ma már sokkal gyakoribbak a projekt-szerű munkák, ahol csapatban kell együtt dolgozni, így a sajátjuk mellett egymás folyamatait is át kell, hogy lássák.

Szoftver tervező

Ő az, aki komplex, több elemből vagy modulból álló rendszereket is képes átlátni, akár több fejlesztő vagy programozó munkáját koordinálni és kapcsolatot tartani a megrendelővel. Sokoldalú, többféle (soft és hard skills) képesség együttes meglétét igénylő munka.

Adat tudós/ adat szakértő

Mivel rengeteg adat keletkezik, egyre több és hatalmasabb adatbázis és adattárház jön létre. Ennek kezelésére és feldolgozására kialakult egy új munkakör, angolul Data Scientist. Az adat szakértőnek a kiváló programozási ismeretek mellett szüksége van komolyabb matematikai, statisztikai ismeretekre. A korábban említett amerikai állásoldal szerint erre a munkakörre folyamatosan nőni fog az igény a következő években, és egyelőre kevés a jó szakember.

Rendszertervező

Jelenlétük kiemelten fontos az olyan vállalatoknál, melyek összetettebb rendszerekkel dolgoznak. Feladatuk, hogy átlássák a teljes működést és protokollokat, a különböző területek működését, és az IT részleg teljes működését. Mivel ez egy gyorsan és dinamikusan változó terület, ezért a rendszerszintű gondolkodás és kiváló problémamegoldó képesség mellett nagyfokú rugalmasságot is igényel.

Rendszergazda/ rendszeradminisztrátor

Egy elkészült rendszer problémamentes működtetésével kapcsolatban számtalan további feladat van. Maga a rendszer működtetése és karbantartása mellett például a felhasználói jogkörök meghatározása, a felhasználók kezelése, az adatok hozzáférhetőségének szabályozása, vagy akár a hardveres eszközök kezelése, és az ezzel kapcsolatos hibák elhárítása. Emellett a biztonsági intézkedések (naplózás, illegális tevékenységek kiszűrése, jelszavak hozzáférések kezelése) is a rendszergazda jogkörébe tartoznak. A rendszergazda sokrétű feladatot végez, informatikai tudása mellett jó kommunikációs készségre is feltétlenül szükség van.

Technikai projekt menedzser

Ebben a szakmában egyszerre kell megfelelő technikai tudással, és projektvezetői készségekkel rendelkezni. Ügyelni kell a folyamatok határidőre történő elvégzésére, és ehhez át kell látni, összehangolni és koordinálni a feladatokat. Mindehhez gyors elemző – és problémamegoldó készségre van szükség, valamint olyan vezetői képességre, mellyel nem csak irányítani, hanem motiválni is tudja a projekten dolgozókat.

Webdesigner

Az utóbbi években népszerűvé vált szakmát már rövidebb tanfolyamokon is el lehet végezni, de ha valaki igazán profi és sikeres akar lenni, érdemes alaposabb tudásra szert tenni. Az alapvető programozási ismeretek mellett (HTML, CSS nyelvek ismerete) tájékozottnak kell lenni a webergonómiában, ismerni kell a webes szabványokat és tipográfiát, valamint az aktuális webdesign trendeket. Emellé nem árt a jó kommunikációs képesség, hiszen általában közvetlen kapcsolatban kell lenni a megrendelőkkel, és megfelelően teljesíteni a kéréseiket.

Az informatikusok helyzetét elemző cikkünk második részében az oktatás, a munkaerőpiaci helyzet, és a női informatikusok témáját dolgozzuk fel.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.