Mit keresnek a HR-esek a LinkedIn profilunkon?

by | aug 2, 2018 | Karriertanácsok

Természetesen nemcsak a HR-esek, hanem mindenki, aki az új kolléga kiválasztásában érintett. A Linkedin mára az egyik legfontosabb álláskeresést támogató eszköz lett, ezért érdemes jól használni, és felkészíteni a feladatára: hogy megerősítse a kiválasztókat abban, hogy jó döntés bennünket választani.

Mikor nézik meg?

A keresés bármely fázisában előfordulhat, de akár egy keresésben többször is „ránéznek” a kiszemelt jelöltre: amikor a munkaerőpiacot felmérik, amikor megkeresik a lehetséges jelölteket egy ajánlóval (itt még nem állásajánlattal!), amikor volt már egy-két állásinterjú, de akár munkaszerződés-kötés előtt is.

Mit láttassunk?

A Linkedin funkcióiból adódóan mind az endorsementek, mind a személyes ajánlók segítenek az álláskeresésben. Akinek a profilján sok endorsement van egy adott témakörre, arról már a kiválasztók is sejthetik: valószínűleg jól ért az adott témához, ha a szakmai ismerősei is ezt gondolják róla.

A személyes ajánlók szintén jól jellemzik az adott jelöltet, hiszen nem irányítottak, nem kérdésre válaszolva írták ezeket. Mit írnak a jelöltről az ajánlói? A szakmai munkáját dicsérik, a személyiségét? Ebből is látszik, mivel „hódít” szakmai körökben.

Vannak szakterületek, ahol a széleskörű ismertség fontos. Hány ismerőse van tehát? Ez az iparágában, szakterületén jellemzően átlagos? Pl. egy 20 éves ügyfélkapcsolati múlttal rendelkező embernél, ha csak néhány ismerőst látnak, az felvethet kérdéseket… Vagy, amikor állásinterjún egy bizonyos iparági jártasságot mutat be, majd a Linkedinen az iparág képviselői nem ismerősei, az megint csak okozhat bizonytalanságokat az őt új kollégának választani szándékozókban.

A legalapvetőbb a Linkedin profilok áttekintésében természetesen mégis a szakmai tartalom. A beadott önéletrajzával, az állásinterjún elmeséltekkel megfelelő párhuzamot mutat-e a Linkedin profilja? A Linkedinen rengeteg lehetőség van arra, hogy szakmai érdemeinket megmutassuk, érdemes ezzel foglalkozni, és nem csak álláskeresés kezdetekor. A szakmai minősítéseknek, a jelentős projekteknek, de még a társadalmi munkáknak is külön helye van a profilban.

Ismernünk kell a szakmánk kulcsszavait, illetve azt, hogy egy-egy felmutatott tudásanyagot hogyan használtunk a napi munkánkban, milyen felelősségi köreink vannak.

Emellett örök kérdés, hogy kiírjuk-e a nevünk mellé, hogy állást keresünk? Könnyebben találnak-e ránk? Talán egyfajta jelzést jelent néhány toborzónak, ha ezt látja. De ennek igazi jelentősége az ismerősök között lehet. Aki épp állást keres az ismerőseink közül, az eszünkbe juthat akkor, ha mi keresünk kollégát.

Miért ilyen fontos a Linkedin?

A Linkedin egyfajta megbízhatóságot sugall. Ha valaki egy teljes szakmai kör előtt állít magáról valamit a profilján, akkor valószínűleg nem kockáztatja, hogy az a valami csak részben igaz. Ha pedig mások endorsementekkel, ajánlásokkal igazolják a szakmai hitelességet, a toborzó úgy érzi, kevesebb kockázatot jelent egy ilyen embert kiválasztani új kollégaként.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.