Pályaújrakezdők dilemmái – hány évet szabad kihagyni a munkából?

by | okt 18, 2018 | Karriertanácsok

Mennyi az elfogadható idő, amit még épp „illik” a munkától távol tölteni? Tipikusan a pályájukat újrakezdők, mint külföldről visszatérők, vagy épp GYES/GYED-ről visszatérők dilemmája ez. Sokszor aggódnak, mert nem tudják, milyen céljaik lehetnek, egyáltalán merre induljanak, mikor eldöntik, hogy állást keresnek. Az első kétségbeesés után érdemes tisztázni magukban: a kihagyás már megtörtént, tehát alapvetően azzal a nézettel kell szakítani, hogy baj van. Ez egy élethelyzet, nem baj, nem csináltál semmit rosszul, nem kell kijavítani semmit. Ha ezt elfogadod, az aggodalom máris csökken.

Hány év kihagyást lehet még behozni a karrierben? Végleges a lemaradás? Mit várhatok még karrierfronton? Hová jelentkezhetek egyáltalán? Hangzanak a kérdések a karriertanácsadók felé, és a válasz, mint a legtöbb esetben, most is sok szempontból tevődik össze.
A legfontosabb eldönteni, hogy te milyen karriert vársz? Milyen karriered lehet? Ehhez érdemes elővenni az eddigi munkatapasztalataidat, ha vannak.

Milyen feladatokat szerettél? Ha azt kellene újra csinálnod, amit régen szerettél, szeretnéd most is? Vagy megváltoztál, már inkább elmélyülős, elemező feladatokat szeretnél, nem pörgős, mindig minden sürgősen megoldandókat? Milyen céget képzelsz el munkahelyedként? A családias, kisebb cégek összetettebb feladatai, kiszámíthatatlanabb időigénye megfelel még a mostani életvitelednek? Vagy inkább már a jól bejáratott, tűpontosan kitalált folyamatok mentén működő multikat választanád? Részmunkaidő vagy teljes munkaidő? Tömbösített, vagy egyenletes munkarend? Nyelvtudás használata, üzleti utazások vállalhatók számodra?

Milyen területen tudnád magad elképzelni? Ha csak 1-2 hasonló feladatot csináltál, de szeretted, most itt az alkalom, hogy kipróbáld magad benne. Jelentkezz bátran, és ne állást keress, hanem feladatot. Az álláshirdetés legbeszédesebb rovata számodra a „feladatok” lesz. Ha a meghirdetett feladatokat el tudod végezni, és ezt megfelelő érvekkel úgy mondod el az álláspályázatban és az állásinterjún, hogy el is fogadják tőled, tiéd az állás!

Az egy másik helyzet, ha még nem is dolgoztál olyan munkakörökben, amikben szeretnél a jövőben, de megfelelő tanulmányaid vannak hozzá. Hol tart most az a szakterület, amiben dolgozni szeretnél? Vannak nagy innovációk, új fejlesztések a témában? Új módszertanok, szakmai minősítések, amiket érdemes megtanulni, megszerezni? Érdemes beleásnod magad, mert egy ilyen friss tudással jó esélyeid lesznek az állás megpályázásakor.

Az álláspályázat mindenképpen kompetencia-alapú (azaz nem időrendi alapú, nem kronológiai) önéletrajzzal, őszinte és jövőt tervező, ambiciózus motivációs levéllel lesz teljes.

És az állásinterjúk kínos kérdései?

A kínos kérdések aranyérmese itt a fizetési igényről szól. Nem tudod, mennyit kérhetsz, hiszen nem dolgoztál már régóta, nem is tudod, most pontosan milyen fizetések vannak azon a szakterületen, amit kiválasztottál. A megoldás egyszerű és nehéz egyszerre: ezt kell elmondani. Hogy nem tudod, ezen okok miatt bizonytalan vagy, de úgy gondolod, van egy tervezett költségkeretük erre, ha esetleg ezt megadják, akkor abból már könnyebben meg tudod állapítani, megfelelő-e ez számodra. Sok pályaújrakezdő nem is annyira a pénzkereset miatt térne vissza dolgozni először, mint inkább a kapcsolatrendszer, a munkatapasztalatok frissítése, bővítése miatt. Ezt is el lehet mondani, mert az ambíció, az akarat, a szakmai fejlődési vágy mind olyasmi, ami miatt téged fognak választani, még akkor is, ha egy nagyobb szünet után térnél vissza.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.