Részmunkaidős foglalkoztatás: fajtái, bérezése, cafeteria, nyugdíj

by | ápr 6, 2018 | Karriertanácsok

Sokan szeretnének részmunkaidőben elhelyezkedni, hogy több időt tudjanak tölteni a családjukkal, a hobbijukkal, vagy a tanulmányaikkal, netán hogy egyszerre több munkahelyen is dolgozhassanak. Részmunkaidős állás
Magyarországon a tavalyi évben a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma átlagosan 213 ezer volt. Nemi megoszlást nézve inkább a nők szeretnek részmunkaidős állásban elhelyezkedni, ami azzal is magyarázható, hogy szülés után nem szeretnek egyből 8 órában visszatérni a munkahelyükre, hogy tudjanak foglalkozni a gyermekkel.

Aktuális állások

KSH statisztika

Forrás: KSH

Mielőtt azonban részmunkaidős állást vállalunk, érdemes tájékozódnunk arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a részmunkaidős foglalkoztatásra, hogy ugyanúgy és ugyanolyan mértékben jár-e nekünk béren kívüli juttatás szabadság, és nyugdíj.

Első lépés – munkaszerződés

Először is fontos kiemelni, hogy amennyiben részmunkaidőben helyezkedünk el egy vállalatnál, akkor azt a munkaszerződésnek tartalmaznia kell. Emellett nem csak a foglalkoztatás típusát, hanem a vállalt óraszámot is fel kell tüntetni. Ezt persze lehet napi, heti, vagy akár havi meghatározással is.

Nézd meg még, hogy mi mindent kell tartalmaznia még a munkaszerződésnek >> Ezekre figyelj, mielőtt aláírod a munkaszerződést

Munkaidő – van minimum óraszám?

A jó hír az, hogy a részmunkaidős foglalkoztatásnak nincsen óraszámbeli korlátja, tehát így akár heti 1 órára is foglalkoztathatnak bennünket. Azonban ne örüljünk nagyon, hiszen a munkaadóknak az az érdekük, hogy ha valakit alkalmazásba vesznek, akkor legalább a dolgozó költségei (toborzás-kiválasztás, felvétel, betanítás, stb.) megtérüljenek, így nem valószínű, hogy ilyen rövid időre alkalmaznak bennünket, de ki tudja, a lehetőség megvan rá!
Noha a minimum óraszám nincs meghatározva, az viszont már szabályozva van, hogy maximum 12 órát lehet egy nap dolgozni!

Bérezés, fizetés

Alapvetően a részmunkaidős állás nem sokban különbözik a teljes munkaidőben történő foglalkoztatástól. A fizetést tekintve a ledolgozott munkaidőnek megfelelően arányos mértékben jár a munkabér is. Azaz, például ha valaki 6 órában dolgozik, akkor minimum a minimálbér (bruttó 138 000 Ft 2018-ban) arányos részét, azaz 103 500 forintot kell kapnia. Ennél többet persze kaphat, viszont kevesebbet nem!

  • Rövidebb teljes munkaidő vs. részmunkaidő

A részmunkaidős állást nem szabad összekeverni a rövidebb teljes munkaidőben való foglalkoztatással, mivel abban az esetben nem arányosan kevesebbet kap a dolgozó, hanem ugyanaz a munkabér jár neki, mint teljes munkaidőben.

Cafeteria, béren kívüli juttatások

A béren kívüli juttatásokban sem lehet előnytelenül megkülönböztetni a részmunkaidőben foglalkoztatottakat a teljes állású munkatársaktól. Ekképpen ugyanúgy járnak a részükre is a vállalatnál alkalmazott egyes cafeteria elemek. A különbség annyi csak, mint a bérezésnél – itt is arányosan csökkenthető a juttatás a ledolgozott munkaidő tekintetében. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen elemek adhatóak cafeteriaként, akkor olvasd el a Cafeteria 2018: jövőre kiegészül a diákhitellel c. cikkünket!

Szabadság, pihenőnap

A szabadnapokban nincsen különbség a rész-, és a teljes munkaidős foglalkoztatás esetében, tehát ugyanannyi nap illeti meg a részmunkaidős dolgozót is. Abban az esetben lehet csak különbség, ha a vállalat nem napokban, hanem órákban számítja ki a szabadnapok számát, mivel így részarányosan fogja megkapni azt a dolgozó.
Abban az esetben, ha a vállalat vasárnap is működik, és a részmunkaidős dolgozót csak szombaton és vasárnap alkalmazzák, akkor az ő pihenőnapjának értelemszerűen nem kell vasárnapra esnie és nem jár neki vasárnapi pótlék.

Aktuális állások

Részmunkaidős állás kisgyermekesként

Abban az esetben, ha a dolgozónak 3 évesnél fiatalabb gyermeke van, és részmunkaidőben szeretne dolgozni, akkor a Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény) alapján a munkáltató köteles a munkaszerződését részmunkaidőre módosítani!

Három, vagy több gyermeket nevelő szülő esetén pedig az 5 évesnél fiatalabb gyermek számít.

Nő kisgyermekkel

Nyugdíj: jogosultság, összeg

Amit még fontos tisztázni az a nyugdíj kérdése a részmunkaidős foglalkoztatás esetében. Ugyanannyi ledolgozott év után válunk jogosulttá és ugyanannyi nyugdíj jár nekünk?

Az első kérdésre a válasz az, hogy igen, ugyanannyi szolgálati idő után válik jogosulttá a nyugdíjra a részmunkaidős dolgozó is, mint az, akit teljes állásban foglalkoztattak. Különbség azonban van, mégpedig a nyugdíj összegének a kiszámításában.

Abban az esetben, amikor a fizetésünk nem éri el a minimálbért, akkor a nyugdíj összegét nekünk arányosítva számolják ki, emiatt kevesebb nyugdíjra számíthatunk.

Aktuális állások

Szeretnél részmunkaidőben elhelyezkedni? Nézz szét a részmunkaidős állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.