Ünnepek miatti hosszú hétvégék – Vajon mindenkinek jár a pihenés?

by | márc 29, 2018 | Karriertanácsok

Legyen szó akár az éppen nyakunkon lévő Húsvétról, akár a Karácsonyról, és még sorolhatnánk az ünnepeinket, sokszor – nagy szerencsénkre – hosszú hétvégével ünnepelhetjük meg őket. Ilyenkor három, négy, de idén akár 5 egész napot is tudunk pihenni. Pontosabban van, aki tud. De melyek azok a szakmák, ahol nincsenek hosszú hétvégék?

Először is, fontos tisztázni, hogy magáról az ünnepnapról, vagy az amiatt kialakuló hosszú hétvégéről van szó. Előbbinél ugyanis még jobban leszűkül azoknak a foglalkozásoknak a száma, amelyeket piros betűs napokon is végezni kell. Az, hogy 2018-ban hogyan is alakul a munkaidőnk, mikor lesz pihenőnapunk vagy melyik szombaton kell dolgoznunk, azt letöltheted oldalunkról és kinyomtathatod naptár formában is. Hát akkor kezdjünk is bele abba, hogy kik foglalkoztathatóak ilyenkor?

Ünnepnapokon

  1. Idényjellegű tevékenység esetén

Ilyenek lehetnek például a szezonális mezőgazdasági munkák, amelyek a munkaszerveződéstől függetlenül, egy év során csak bizonyos időszakokban vannak.

  1. Olyan munkáltatók vagy munkakörök esetében, amelyek rendeltetésük folytán ünnepnapon is működnek

Két esetben fordulhat elő ilyen:

  • általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján, vagyis, amikor természetesnek vesszük, hogy elutazhatunk egy hétvégi wellnessre (pl. szállodák, vendéglők, tömegközlekedési eszközök), vagy
  • baleset, súlyos kár, valamint az egészséget, környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, illetve vagyonvédelem érdekében (pl. biztonsági őr) kerül sor.
  1. Megszakítás nélküli tevékenyég esetén

Megszakítás nélküli tevékenységnek minősül, amikor egy naptári napon 6 órát meg nem haladó tartamban, vagy naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetelhet a tevékenység. Továbbá társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás biztosítására kell irányulnia (például gázellátás), vagy olyannak kell lennie, amely a termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt gazdaságosan vagy rendeltetésszerűen másként nem folytatható. Utóbbira példaként szolgál egy hűtőház, ahol bár nem történik árumozgás a hosszú hétvégén, de a hőmérséklet újbóli előteremtése nagyobb költséggel járna, mint az, ha hétvégén is üzemben tartják. Itt fontos megjegyezni, hogy egy olyan bolt, amely 0-24 van nyitva, nem minősül ilyen munkavégzésnek, mivel ott egy dolgozó több műszakban dolgozhat, így ez már abba a kategóriába tartozik.

  1. Társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén

Például azoknál a magyarországi vállalatoknál lehetséges ez, amelyek külföldi partnereknek nyújtanak folyamatos szolgáltatást, elsősorban információtechnológiai eszközökkel.

  1. Külföldön történő munkavégzés során

Ez abban az esetben fordul elő, amikor olyan ünnepről van szó, amely az adott külföldi helyen nem számít munkaszüneti napnak.

Hogyan működik ilyenkor a bérezés?

A munkaszüneti napon történő munkavégzés esetében 100%-os bérpótlékra vagyunk jogosultak. Amennyiben munkaszüneti napon rendkívüli munkaidőben (a munkavállaló, a munkáltató által igazoltan, munkaidejét meghaladóan) kell dolgoznunk, úgy az alapbér mellett a munkaszüneti napra vonatkozó, illetve külön, a rendkívüli munkaidő miatt is 100%-os bérpótlékot kell kapnunk. Rendkívüli munkaidőről két esetben beszélhetünk, munkaidő-beosztástól eltérő munkaidőben történő munkavégzés és munkaidőkereten felüli munkaidő esetén.

Hosszú hétvégéken

Bizony nem is kevesen vannak, akiknek a hosszú hétvégétől eltekintve ugyanúgy be kell menniük a munkahelyükre, mint máskor. Előfordulhat az is, hogy még ha nem is kell bemenniük, de készenlétben kell lenniük, mert bármikor behívhatják őket. Lássunk néhány példát arra, hogy milyen területeken fordulhatnak ezek elő:

Értékesítés / Kereskedelem

Annak ellenére, hogy mi otthon pihenünk, az értékesítési és kereskedelmi állások esetében az alkalmazottaknak nem mindig van erre lehetőségük. Ha nem is feltétlen a megszokott nyitva tartás szerint, de mégis nyitva vannak a boltok, eltudunk menni vásárolni, ha éppen nincs más dolgunk, vagy elfelejtettünk valamit. Ilyenkor természetesen attól még, hogy mi nem dolgozunk, például az eladóknak, pénztárosoknak bent kell lenniük a munkahelyükön.

Idegenforgalom / Szálloda / Vendéglátás

A vendéglátásban és a szállodai állások esetében sincs hosszú hétvége.  Egy étterem vagy bár ugyanúgy üzemel ezeken a napokon is, így természetesen a felszolgálók, illetve a szakácsok is kénytelenek a munkahelyükön tölteni a napot. Vannak, akik pedig nem enni mennek el, hanem úgy döntenek, hogy igazi kikapcsolódásra vágynak, és elutaznak például egy wellness szállodába kipihenni a nehéz hétköznapokat. Ezért egy szállodai recepciós az utazás helyett munkával tölti a hétvégét.

Ügyfélszolgálat / Vevőszolgálat / Szolgáltatás

Ugyanez a helyzet áll fenn, például egy ügyfélszolgálati vagy vevőszolgálati állás esetén is. A vevőszolgálati munka egyértelmű a kereskedelemből kifolyólag, hiszen például mikor egy nagyobb áruházláncról van szó, amikor nyitva vannak, akkor nekik is ott kell lenniük. Ügyfélszolgálati munkatársaknál pedig vagy be is kell menni, vagy otthon kell elérhetőnek lenni az esetleges telefonhívások miatt.

Egészségügy / Szociális ellátások

A szociális ellátások és az egészségügyi állások területéről is vannak olyan alkalmazottak, akiknek nincs efféle hosszabb pihenő. A mentősök, kórházi ápolók, a nővér állásban dolgozók sem állnak meg, hiszen a beteg emberekkel ilyenkor is ugyanúgy kell foglalkozni, egy kórházból nem küldhetik el az embereket egy hosszú hétvége miatt.

Lényegében tehát számos olyan eset és szakma van, amikor ünnepnapon és/vagy hosszú hétvégén is dolgozni kell, azonban mivel ez is beosztás szerint működik, így nem jelenti azt, hogy az összes ilyen alkalommal robotolni kell.

Bizony senki sem bír magával a több napos pihenők előtt… Itt van 8 gif arról, hogyan is néz ki egy munkahely a hosszú hétvégék előtt!

Még nem találtad meg a számodra a legtesthezállóbb állást? Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.