Várandósan a munkahelyen: fontos tudnivalók egy cikkben

by | jún 13, 2018 | Karriertanácsok

Amikor az első gyermeket tervezzük, akkor számos olyan kérdés is felmerülhet bennünk, ami a munkahelyünkkel kapcsolatos. Mai cikkünkben összeszedtük azokat az ismereteket, amik segítségünkre lehetnek ezen időszak alatt:

Várandósság bejelentése, közlése a munkáltatóval

Az első fontos kérdés, hogy mikor jelentsük be a munkahelyen a terhesség tényét. Általában az első 3 hónapban még nagy a vetélés kockázata, ezért ezt az időszakot megszokták várni. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ez a Te döntésed, nem köthetik ki, hogy ezt mikor kell bejelentened, így tőled függ, hogy mikor közlöd.

Általában célszerű elsőként a vezetővel közölni a hírt, ekkor megbeszélitek, hogy mikorra vagy kiírva és hogy meddig tervezel dolgozni. Leggyakrabban csak szóban szokták megbeszélni, de ha szeretnéd levédeni magad, akkor a szóbeli egyeztetést követően írásban is megerősítheted, hogy miben állapodtatok meg.

Családi adókedvezmény

Jó tudni, hogy már a fogantatás 91. napjától jogosultak vagyunk családi adókedvezményre, mellyel csökkenthető a befizetendő adó mértéke, azaz több marad a zsebünkben. A NAV honlapján elérhető a Családi kedvezmény-kalkulátor, melynek segítségével ki tudjuk számolni a kedvezmény mértékét.

Ezt egyrészt igényelhetünk a munkáltatótól és akkor a havi munkabérrel együtt kapjuk meg, vagy ha egy összegben szeretnénk, akkor az éves adóbevallás során igényelhetjük vissza. (Ha megfeledkezünk róla és nem pont a 91. nap után igényeljünk a munkáltatónknál, akkor visszamenőlegesen ők nem tudják kifizetni, hanem azt az adóbevallás során tudjuk visszaigényelni.)

Fontos azonban, hogy legyen orvosi igazolásunk a várandósság megállapításáról, mert ezzel igazolhatjuk a jogosultságunkat!

Olvasd el a Családi pótlékról szóló cikkünket is!

CSED, GYED, GYES

Elsőként a CSED, azaz a csecsemőgondozási díj, amivel kalkulálhatunk, és amit már a szülést megelőző 28 nappal igényelhetünk. Akkor vagyunk azonban jogosultak rá, amennyiben a szülést megelőző 2 évben legalább 365 napig dolgoztunk, vagyis biztosítottak voltunk.

A CSED összege a napi átlagkeresetünk 70%-a (amiből mivel adóköteles még levonódik a 15% személyi jövedelemadó) és összesen 168 napig jár nekünk. Az igényléshez tartozó nyilatkozat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldaláról letölthető: Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához, és a munkáltatóhoz kell benyújtani.


A CSED lejártát követően igényelhetjük a gyermekgondozási díjat, azaz a GYED-et, ami a gyermek 2 éves koráig jár. Az előzőekhez hasonlóak az igénylési feltételek, az összegben viszont van eltérés. Noha itt is a napi átlagkereset 70%-át számolják, annyi a különbség, hogy míg a CSED-nél nincs felső plafon, addig itt az adható összeg nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének 70%-át, vagyis 2018-ba a minimálbér bruttó 138 000 forint, így a gyermekgondozási díj maximum összege bruttó 193 200 forint lehet. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ebből az összegből is levonódik az SZJA adóelőleg (15%) plusz még a nyugdíjjárulék (10%) is -> így a nettó összeg maximum 144 900 Ft lehet.

Az Igénylőlap gyermekgondozási díjra szintén online letölthető, és jó tudni, hogy a CSED-del együtt is benyújtható a munkahelyünknek.

Alapvetően, ha a szülést megelőző 2 évben biztosított voltál, azaz volt munkahelyed/vagy hallgatói jogviszonyod akkor jár neked a CSED és a GYED, így ezt követően, azaz a gyermek 2 éves kora után tudod igénybe venni a gyermekgondozási segélyt, azaz a GYES-t.

Azoknak is jár a GYES, akik nem dolgoztak/tanultak korábban, viszont ők akkor már hamarabb tudják igényelni (tekintve hogy részükre nem jár a CSED és a GYED), ami azért fontos, mert az igénylés napjától jár és visszamenőleg 2 hónapot lehet igényelni!

A gyermekgondozási segély összege mindenki számára bruttó 28 500 forint, amiből azonban még levonódik a 10%-os nyugdíjjárulék, valamint a magán-nyugdíjpénztári tagdíj. Ezt a fajta segélyt a gyermek 3 éves koráig lehet igénybe venni.

Táppénz terhesség alatt

Sokszor hallani kismamáktól, hogy hónapokkal a szülést megelőzően táppénzre mentek. Alapvetően táppénzre akkor szokták kiírni a kismamákat, ha a munkaköréből adódóan (pl. fizikai munka, veszélyes anyaggal való munka, stb.) már nem tudja ellátni a feladatait, vagy egészségügyileg indokolt a pihenés.

Alapvetően azonban, ha egészséges a kismama és könnyű irodai munkát végez, nincs semmilyen panasza, akkor érdemes minél később táppénzre menni, mert a táppénz ideje alatt a napi átlagkereset 60%-át kapjuk meg (kórházban töltött idő alatt 50%-át) -> azonban ebből is lejön még a 15%-os személyi jövedelemadó. Ehhez viszont itt is arra van szükség, hogy a megelőző 2 évben biztosítottak legyünk.

A társadalombiztosításnak is van azonban maximum értéke: nem lehet több a minimálbér kétszeresének harmincad részénél, azaz 2018-ban nem lehet több napi bruttó 9180 forintnál.

Mennyi ideig vehetjük igénybe?

Táppénzre maximum 1 évre tudunk elmenni, azonban fontos megjegyezni, hogy a táppénz nem munkanapra, hanem naptári napokra jár, azaz beleszámít a szabadnap, a heti pihenőnap és a munkaszüneti nap is.

A táppénz iránti kérelmet is a munkáltatónkhoz kell benyújtanunk.

Anyasági támogatás

Leendő szülőként érdemes azzal is tisztában lenni, hogy minden anyának jár anyasági támogatás! Ehhez persze bizonyos feltételeknek teljesülniük kell, minthogy:

• a várandósság alatt legalább 4 alkalommal részt kell venni terhesgondozáson,
• a szülést követő 6 hónapban kell benyújtani a támogatásra vonatkozó igényt!

Az anyasági támogatás összegét az öregségi nyugdíjból számítják , ami 2018-ban egy gyermek esetén 64 125 forint, ikergyermekek esetén pedig 85 500 forint. Ezt az összeget egyszer folyósítják.

A támogatás igényléséhez a Kérelem anyasági támogatás megállapítására című formanyomtatványt kell leadnunk a munkahelyünkön, vagy a lakóhely szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatalnak.

Kedvezményes bérlet

További kedvezmény, hogy a budapesti lakhellyel rendelkezők számára a BKK biztosít havi bérletet 3450 forintért. Ehhez szükséges egy kisgyermekes bérletigazolvány, melyet félévenként meg kell újítani. Ennek az igényléséhez CSED, GYED, GYES ellátásról kell igazolás. További információ a BKK oldalán.

Felmondási védelem

Amivel még jó tisztában lenned az az, hogy mind a várandósság, mind pedig a gyermek gondozása céljából otthon töltött fizetés nélküli szabadság alatt védve vagy, azaz a munkáltató nem mondhat fel neked. Bár azért vannak extrém kivételek, például súlyos kötelezettségszegés esetén.