Amerikai típusú önéletrajz kisokos

by | aug 6, 2018 | Önéletrajz és motivációs levél

Napjainkban a legelterjedtebb önéletrajz típus az amerikai önéletrajz. Népszerűsége abból ered, hogy logikus felépítése miatt könnyen átlátható, jól leszűrhető belőle a lényeg, valamint, a jelentkező részéről, megszerkesztése sem bonyolult – a toborzót pedig nagyban segíti az összehasonlításban, ha a jelentkezők amerikai típusú önéletrajzokat küldenek.

Amerikai önéletrajz felépítése

  • Név: Legszerencsésebb eset, ha a neveddel kezdesz – így rögtön látják a toborzók, hogy konkrétan kivel van dolguk, könnyen megjegyeznek – egy jól látható helyen lévő név jól azonosíthatóvá tesz. Ha dokumentumként vagy irományként tekintünk az önéletrajzra, a név olyan, mintha egy cím lenne.
  • Kép: Manapság a legtöbb álláshirdetésben hangsúlyozottan fényképes önéletrajzot kérnek a jelentkezőktől. Egy egyszerűen megszerkesztett önéletrajzot is nagyban fel tud dobni, ha szerepel benne egy fotó Rólad – ráadásul már nem csak a neved, hanem arcod alapján is meg tudnak jegyezni.

  • Alapadatok: Egy amerikai önéletrajzban a “bevezetés” funkcióját tölti be néhány alapadat felsorolása: ez általában a születési dátum, lakhely (város szinten), elérhetőség szokott lenni.
  • Elérhetőségek: Egy önéletrajz elején – a bevezetőben, az alapadatok közt – és az önéletrajz legvégén is megfelelő helye lehet a telefonszámod, e-mail címed, esetleg LinkedIn profilod feltüntetésének. Az viszont rendkívül fontos, hogy ezek legtöbbje valahol valamilyen formában szerepeljen: lehet, hogy a pályázás maga e-mailben zajlik, de attól még a legtöbb esetben telefonon keresnek meg a fejleményekkel – és e-mail címet is könnyebb önéletrajzból leolvasni, mint újra megkeresni, milyen címről érkezett a CV.
    • Ha postai úton kell eljuttatni az önéletrajzot (manapság egyre ritkább), akkor az elérhetőségek közt szerepeljen a levelezési cím/postai cím is.
  • Tapasztalatok: Időrendben, legújabbtól kezdve a legrégebbi felé haladva sorold fel, milyen helyeken dolgoztál, mettől meddig (általában év és hónap feltüntetésével), milyen pozícióban, abban milyen feladataid voltak, miket tanultál, milyen eredményeket értél el, stb.
    • Amerikai típusú önéletrajzoknál ez a rész általában nem bekezdésekből és összefüggő mondatokból áll, hanem felsorolásokból, listákból, kulcsszavakból, kifejezésekből, szókapcsolatokból.
  • Iskolák, végezettségek: A felsorolás itt is időrendben történik legújabbtól a régebbiek felé folytatva. Általában a legmagasabb iskolai végzettséget szokás megadni és/vagy azt, ahol valamilyen szakirányú képzésen vettél részt. Például, ha a középiskoládban nem szakosodtál, és végeztél egyetemet vagy főiskolát, akkor nincs különösebb indok a feltüntetni a középiskolát (hiszen úgyis tudják, hogy érettségid van, ha már felsőoktatást végeztél). Viszont ha több szakot végeztél/több diplomát kaptál/több OKJ-d vagy más okleveled van, azokat be lehet írni mind, ha köthetőek valahogy a pályázandó pozíció területéhez.
  • Nyelvismeret, képességek: Bár az iskolák és a tapasztalatok résznél valószínűleg már felsoroltál néhány olyan dolgot, amihez értesz, érdemes ebben a részben összegezni minden képességed, készséged, szakértelmed amid van. Ide tartozik például a nyelvtudás, a számítógépes programok használata (Excel, Photoshop, stb.), milyen munkagépekhez értesz, milyen jogosítványod van, stb.
  • Hobbi, egyéb: Ha van valamilyen hobbid vagy szabadidős elfoglaltságod, ami kapcsolódik a megpályázandó munka területéhez, vagy a cég profiljához, akkor érdemes beleírni az önéletrajzodba, hiszen így jelzed, hogy a munkaidőn kívül is érdekel a téma, és hogy esetleg lehetnek plusz ismereteid. Például, ha blogot vezetsz, akkor az előny lehet média és marketing területen, vagy ha sportolsz valamit, az jól jöhet ha sportszereket forgalmazó cégnél akarsz elhelyezkedni bármilyen pozícióban.

Ide kattintva találsz letölthető amerikai önéletrajz mintát!

Mire figyelj amerikai önéletrajz írásakor?

Ne részletezd túl!

Nem baj, ha nem annyira vaskos az önéletrajzod – inkább legyen egy kicsivel ritkább, de álljon tényleges információkból! Ha úgy érzed, feltétlen fel kell töltened valamivel, hogy meglegyen a teljes egy vagy két oldal, azzal csak azt éred el, hogy benne lesz több érdektelen, vagy csak kevésbé érdekes adat, aminek hatására nehezebben tudják leszűrni a lényeget, a valódi és értékes információkat Rólad.
Számolj be mindenről, amivel foglalkoztál, de ha például számítógépen dolgoztál, akkor a “Windows kezelés, internethasználat, böngészőkezelés” nem biztos, hogy kifejezetten érdekes képességek.

Kerüld a bekezdéseket!

A bekezdések és a hosszú, kifejtett mondatok a hagyományos önéletrajzba valóak – egy amerikai önéletrajz nem esszészerű. Természetesen, ha körül szeretnéd írni a feladataid, akkor ezt nem kell feltétlen csak egymás után dobált főnevekkel vagy igékkel megtenned, a szókapcsolatok, kifejezések, félmondatok használata még nem számít esszének.

  • Előnyös példa: telefonos kiegészítők értékesítése, ügyfélpanaszok kezelése, rendelések felvétele, eladások adminisztrációja.
  • Kevésbé előnyös példa: Előző munkahelyemen telefonos kiegészítők értékesítésével foglalkoztam, emellett kezeltem ügyfélpanaszokat is, továbbá vettem fel rendeléseket, és adminisztráltam az eladásokat.

Valójában a “kevésbé előnyös” példa is használható – az amerikai típusú önéletrajz akkor lesz zavaros, ha több egymást követő ilyen hosszú, bőségesen tagolt mondatból épül fel.

Legyen testreszabva minden pozícióra!

Az amerikai önéletrajz ajánlott hossza 1-2 oldal. Ebbe nem garantált, hogy bele fog férni minden apró részlet, amivel karriered során találkoztál. Mindig hangsúlyozd ki azokat a képességeket, végzettségeket, amik az adott pozíciónál vagy munkaterületnél aktuálisak! Biztosan több időt vesz igénybe több verzióban elkészíteni az önéletrajzod, de ez egy olyan befektetés, ami meg fog térülni.

Légy tisztában a képességeiddel!

Nem gond, ha nem vagy mindenből profi – ne ess túlzásokba!

Meg fogod köszönni magadnak. Jobb esetben még az állásinterjún kiderül, ha valamihez nem értesz annyira – bár ott is roppant kínos szituációkat tud okozni – rosszabb esetben pedig már amikor megvan a munka, próbaidő alatt fogsz csalódásokat okozni ezzel. Másrészről pedig, ne szerénykedj. Ha úgy gondolod, valamihez nem értesz annyira, hogy beleírd az önéletrajzodba, akkor az is elég, ha “belépőszint” vagy “kezdő” megfogalmazásokkal írod körül hogyan viszonyulsz az adott témához.

Amerikai önéletrajz előnyei, hátrányai

Előnyök

  • Átlátható, jól rendezett, kompakt: a különböző kategóriák jól elkülönülnek egymástól, még ha nem is mindenki ugyanúgy építi fel, de többnyire ugyanazon elemekből áll, könnyen húzható párhuzam több CV közt.
  • Könnyen szerkeszthető: akár akkor, ha csinálsz egyet saját magadnak egy Word dokumentumban, akár ha már meglévő mintát írsz át.
  • A legtöbb munkáltató ezt preferálja az első pontban említettek miatt – a többi típusnál nagyobb eséllyel olvassák végig vagy tartják meg.
  • Gyors: egyre népszerűbb közhely, hogy “rohanó világban élünk” – egy ilyen világban pedig fontos, hogy egy önéletrajzot gyorsan át lehessen látni és el lehessen olvasni, az amerikai típusú önéletrajz átnézése pedig kevesebb időt vesz igénybe, mint más típusoké.

Hátrányok

  • Nehezen lehet egyedivé tenni, mind külalakra, mind tartalomra: gyakran ugyanazokat a sablonszavakat és kifejezéseket használják adott pozíciókon, szakterületeken belül.
  • Nehezen lehet kifejteni a benne szereplő pontokat: amíg a hagyományos típusú önéletrajznál szabadon lehet bánni a bekezdésekkel, addig itt legfeljebb egy-két sornyi helyed lesz címszavakkal vagy szókapcsolatokkal körbeírni, hogy például mit csináltál az előző munkahelyeden.
  • Szövegszerkesztő program szükséges az elkészítéséhez. Bár napjainkban már egyre több ember számára teljesen megszokott egy alapvető számítógép-ismeret, esetleg szövegszerkesztő-használat, vannak, akiknek kevesebb esélyük volt ezeket elsajátítani, így hátrányban indulnak amerikai önéletrajz szerkesztésénél.

A fenti hátrányok igaz nehézségeket okozhatnak, de legtöbbjük kiküszöbölhető általában: a kifejtéssel kapcsolatos gond  megoldható, ha megtalálod a megfelelően kifejező szavakat, aki pedig kevésbé konyít a számítógép kezeléséhez, az vagy ismerőstől tud segítséget kérni, vagy az interneten utána olvasni – esetleg letölteni egy sablont – az egyediség kialakítását pedig lásd a következő bekezdésben!

Modern amerikai típusú önéletrajz

Az amerikai típusú önéletrajzokból nőttek ki azok a grafikai programok segítségével összeállított önéletrajzok, amiket napjainkban előszeretettel használnak a kreatív területen dolgozó szakemberek (például grafikusok, marketingesek, PR-osok).

Az ő esetükben rendkívül hasznos tud lenni, hiszen egy igényesen elkészített “dizájner önéletrajz” már azelőtt számot ad egyedi látásmódjukról és szakmai képességeikről, mielőtt elkezdené az olvasást a kiválasztást végző kollega.

Figyelned kell viszont arra, hogy ne netes oldalakról tölts le egyszerűen átszerkeszthető, nagyon dizájnos sablonokat, hiszen sok eléggé kínos szituációt képesek előidézni: gyakran ott ékeskedik az alján (vagy igazából bárhol máshol) a készítőjének neve vagy vízjele, vagy előfordulhat, hogy a munkaadó – akár az aktuális pozíciónál, akár korábban – kapott már ugyanazzal a díszes kreatív sablonnal egy CV-t. Ezek a kellemetlen helyzetek jelentősen csökkenthetik esélyeid, főleg az olyan lehetőségeknél, ahol nagyon fontos a karakteresség. Ha úgy döntesz, nagyon modern, grafikai megoldásokra épülő önéletrajzot készítesz, szerkeszd meg magadnak, vagy egy ehhez értő ismerősöddel együtt.

Megosztó, hogy mennyire hasznos egy ilyen önéletrajz akkor, ha olyan területen dolgozol, ahol a kreativitás nem a kulcsfontosságú tulajdonság. Vannak akik úgy vélik, hogy például pénzügyi vagy jogi területen sokkal inkább ellenkező hatást lehet elérni, és komolytalanságot kelthet egy modern, dizájnos CV, mások pedig azt vallják, minden esetben jó, ha egyediséget mutat a jelentkező. Talán a nyugatabbi országokban már teljes mértékben az utóbb említett eseté a főszerep, de nálunk egyelőre lehet jobban jársz a biztonsági játékkal – hacsak nincs előtted annyi álláshetőség, hogy legyen esélyed kísérletezgetni.

Neked is amerikai típusú önéletrajzod lesz/van? Szívesen leadnád pár helyre álmaid állása reményében? Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.