Ezek a leggyakoribb hibák az önéletrajzban 2018-ban

by | márc 20, 2018 | Önéletrajz és motivációs levél

Pályakezdőként-, vagy hosszú évnyi kihagyás után újra bele kell rázódnunk az álláskeresésbe. Első lépésként meg kell tanulnunk jó önéletrajzot írni, hiszen ez jelenti a legelső lépcsőt az új munkahely felé.


Sokan nem is gondolnak bele, hogy mennyi minden múlik egy önéletrajzon. Tekintve, hogy a kiválasztási folyamat az önéletrajzzal kezdődik, így előfordulhat, hogy a rosszul összeállított, hibás CV miatt nem hívják be a pályázót az interjúra, holott szakmailag megfelelt volna.

Joggal kérdezhetjük, hogy mégis hogyan fordulhat ilyen elő? Hát úgy, hogy amennyiben több, szakmailag megfelelő álláskereső is jelentkezik egy pozícióra, akkor első lépésként az alapján szűrnek a HR-esek, hogy melyiknek volt összeszedettebb az önéletrajza, kié volt helyesírási hibáktól mentes, stb.

Korábban már írtunk arról, hogy milyen önéletrajz trendek vannak idén, most azonban a leggyakoribb hibákat gyűjtöttük össze, amelyek a pályázói anyagokban előfordulnak:

Helyesírási, elgépelési hibák

Azt gondolhatnánk, hogy már annyiszor átolvastuk az önéletrajzunkat, biztos nincs benne hiba… Mégis a legtöbb önéletrajz tartalmaz vagy helyesírási, vagy elgépelési hibát. Éppen ezért érdemes Word-ben megszerkeszteni elsőként a CV-t, mert így jobban szembetűnik, ami nem odavaló.

Sokan nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget, holott már ebből is következtethet a HR-es a munkavégzésünkre, mennyire figyelünk oda a részletekre, mennyire vagyunk tanultak.

Mielőtt jelentkezünk egy állásra, érdemes még két dolgot megtennünk. Elsőként megváltoztathatjuk a betű típusát és méretét, mert így a szemünk éberebb lesz, úgy érzékeli, mintha egy új dokumentumot olvasnánk. Amint ezt megtettük visszaállíthatunk mindent az eredetire. Másodszor pedig, érdemes átolvastatni az önéletrajzunkat a barátainkkal, családtagjainkkal. Elképzelhető, hogy ők észrevesznek olyan dolgot is, ami felett mi elsiklanánk.

Helytelen fénykép

Egészalakos, csücsörítős, bulizós, otthon szelfizős, mellbedobós képekkel is találkoztunk már önéletrajzokban. Az ilyenfajta képek azonban nem megfelelőek. Már csak azért sem, mert te sem szeretnéd, ha a fényképed és nem a szakmai tudásod alapján ítélnének meg, ugye?

Azért, hogy a toborzásért felelős személy ne a fényképre, hanem az önéletrajzod tartalmára tudjon fókuszálni, egy igazolványkép szerű fényképet érdemes használni. Öltözz fel úgy, mintha interjúra mennél, legyen rendezett a hajad, mosolyogj és így készüljön egy kép rólad.

Ha nincs lehetőséged arra, hogy profi fotóshoz elmenj, akkor se te magad csináld a képet, hanem kérd meg az ismerősödet!

Hiányzó / nem megfelelő elérhetőségi adatok

Nagyon fontos, hogy az önéletrajzod elején fel legyen tüntetve a telefonszámod és az e-mail címed, hiszen ezek alapján tudják felvenni veled a kapcsolatot!

Sokszor előfordul az is, hogy szerepel ugyan elérhetőség, azonban mégsem érhető el rajta az adott személy, vagy lemarad egy számjegy a telefonszámból, esetleg már nem az ő használatában van. Ezért mielőtt beadod a pályázati anyagod egy meghirdetett állásra, mindenképp fusd át legalább azt, hogy a kapcsolati adataid szerepelnek-e benne és, hogy aktuálisak.

Az e-mail címnél ne használjunk olyanokat, hogy kiscica01@gmail.com. Amennyiben nincs megfelelő e-mail címünk, akkor hozzunk létre egyet a nevünkkel pl. minta.anita@gmail.com, vagy minta.anita.91@gmail.com stb.

Nem a pozícióra szabott önéletrajz

Időhiány miatt vagy mert épp nincs kedvünk átszerkeszteni az önéletrajzunkat előfordul, hogy ugyanazzal az önéletrajzzal jelentkezünk eltérő álláshirdetésekre. Ez akkor problémás, amikor eltérő készségeket, elvárásokat támaszt a két cég, esetleg teljesen más területen tevékenykednek. Ilyenkor látszódhat, hogy egy „sablon önéletrajzot” küldtünk és nem vettük a fáradtságot rá, hogy az adott pozíció szempontjából fontos dolgokat emeljük ki.

Rossz felépítés

Amikor részletezzük a korábbi munkatapasztalatainkat, tanulmányainkat és egyéb megszerzett készségeinket akkor szem előtt kell tartanunk, hogy a haladási irány mindig a jelenből a múlt felé történik. Azaz, először mindig a legfrissebb munkahelyet/végzettséget tüntessük fel és utána következzenek a régebbiek, így:

2015 – 2018 Példa Kft. – Turisztikai asszisztens
2012 – 2014 Példa 2 Kft. – Rendezvényszervező gyakornok

Sokszor találkozunk olyan önéletrajzokkal is, ami nem strukturált, nem érthető a logikai felépítése. Ezért érdemes önéletrajz mintákat megnézni, mert így jóval meg tudjuk könnyíteni a dolgunkat, nem kell gondolkoznunk a felépítésen.

Karriercél

Azoknál, akik több, eltérő képzettséggel illetve munkatapasztalattal rendelkeznek sokszor nem derül ki, hogy a továbbiakban mivel szeretnének foglalkozni. Ezért az egymásra épülő életút esetén fontos feltüntetni, hogy a sok tevékenységből melyik az, ami jelenleg érdekel bennünket, miben akarunk fejlődni, továbblépni.

Ezt elő tudjuk segíteni azzal, ha irányítjuk a HR-es szemét és azokat a dolgokat emeljük ki, amivel a jövőben szintén foglalkozni szeretnénk, vagy ha a személyes adataink után írunk egy Karriercél szekciót, ahol pár mondatban összefoglaljuk a céljainkat.

Lyukak az önéletrajzban

Az is sok kérdést vet fel a HR-esben, amennyiben az utolsó munkahely 2-3 évvel korábban zárult le és azóta nincs feltüntetve, hogy mivel foglalkozott az illető.

Túl hosszú/túl rövid

Általánosságban elmondható, hogy optimálisan a 2 oldal az elfogadott, azonban ez függ a munkatapasztalattól is.

Egy pályakezdőnek elég lehet egy oldal is, viszont egy 45 éves dolgozónak nem kell feltétlen 4-5 oldalban részleteznie a tapasztalatait. Amennyiben sok munkatapasztalattal rendelkezik, akkor csupán a legaktuálisabbakat illetve az adott állás szempontjából relevánsakat kell külön részletezni, a többit csak említés szintjén érdemes feltüntetni.

Ugyanígy az sem jó, ha valaki többéves tapasztalattal szinte épp csak a pozícióneveket tünteti fel, de az nem derül ki, hogy konkrétan mivel foglalkozott, miért volt felelős.

Szkennelt, lefotózott önéletrajz

Főleg azoknál, akik hosszú idő után kezdenek el újra állást keresni előfordul, hogy már nincs meg a megszerkesztett önéletrajzuk elektronikusan, viszont megtalálják a kinyomtatott verziót, lefotózzák és azzal jelentkeznek meghirdetett pozíciókra.

Ez egyrészt azért problémás, mert ezeknek a szkennelt, lefényképezett önéletrajzoknak sokszor rossz a minőségük, másrészről pedig nem tartalmaznak friss adatokat.
Érdemes ezért ehelyett egyszer leülni és rászánni az időt, hogy ne ezen múljon a jelentkezés sikere!

Segítségre lenne szükséged? Töltsd le ingyen az önéletrajz minták között a neked megfelelő sablont! Van önéletrajzod, már csak az állás hiányzik? Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.