Önéletrajz – Gyakori kérdések

by | máj 8, 2018 | Önéletrajz és motivációs levél

Mit kell tudni egy önéletrajzról? A leggyakrabban ismételt önéletrajzzal kapcsolatos kérdések, egy helyen összegyűjtve!

Mi az önéletrajz célja?

Ahhoz, hogy jó önéletrajzot írj, fontos, hogy tudd, mi a célja egy önéletrajznak!
Az önéletrajz céljai:

  • összegzi a tapasztalataid, képességeid, tanulmányaid, eredményeid.
  • bemutat téged egy munkáltatónak, toborzónak.
  • eldöntik ez alapján, hogy szeretnének-e személyesen is megismerni.
  • információt közöl, mely alapján döntést tudnak hozni, hogy megfelelsz-e a követelményeknek, és hogy szeretnének-e veled dolgozni.

Milyen fájlformátumban írjak önéletrajzot?

Írni a legmegszokottabb Word (azaz, .doc) formátumban, menteni és küldeni viszont a PDF formátum a legprofesszionálisabb megoldás. A PDF (.pdf) fájlok előnye, hogy ezek valójában lementett nyomtatási képek – azaz, megnyitási eszköztől, képernyőmérettől, programverziótól és mindentől függetlenül ugyanúgy fog megjelenni a dokumentum minden megnyitó számára. Ha Te lemented PDF-ben az önéletrajzod, és ránézel, milyen lett, akkor azt ugyanolyannak fogja látni a toborzó is.

Ha Word (.doc) formátumban mentenéd el, az nem biztos, hogy minden program, programverzió vagy készülék esetén ugyanazt mutatná, mint amit Te láttál még szerkesztéskor – lehet, néhol másik oldalra csúszna egy-két sor, vagy új sorba egy-két szó, más méretű lenne a kép a kijelző felbontása miatt, stb. Az önéletrajz megírására és szerkesztésére viszont tökéletes a Word, vagy bármi más szövegszerkesztő program. A lényeg, hogy lehessen benne valamennyire szöveget formázni (tehát a jegyzetfüzet és a .txt formátum nem túlzottan szerencsés).
Szerencsére a Word-ből lehet .pdf-ként menteni fájlokat, és számos online konvertáló is létezik már.

Milyen a jó önéletrajz fénykép?

Egy fénykép nélküli önéletrajz nehezen veszi fel a versenyt a mai munkaerőpiacon.

De ettől nem kell megijedni: nem modell fotót várnak el, csak egy képet, amin jól látszódsz, és kulturált, igényes megjelenésed van. Amire még feltétlen figyelni kell, az az aktualitás. Például, nem használhatod örökké a középiskolás tablóképed. Ha behívnak interjúra, akkor az az ember jelenlen meg, akit az önéletrajzon is láthattak, ne egy néhány évvel korábbi verziója.

Ebben a bejegyzésben olvashatsz arról, milyen egy jó önéletrajz fotó!

Adhatok be hagyományos, kézzel írott önéletrajzot?

A mai digitális világban a fiatalabb generáció számára már szinte elképzelhetetlen, hogy kézzel, papíron írjon meg egy önéletrajzot. Ez pedig azért van, mert ez a forma az álláslehetőséget kínálók körében sem túl népszerű. Ettől független viszont még megtörténhet, hogy szükségünk lesz kézzel írott önéletrajzra.

Természetesen, ha nincsen megadva postai cím, vagy valamilyen személyes leadási lehetőség, akkor nem igazán tudod eljuttatni papír alapú önéletrajzod, legfeljebb szkennelve – így viszont kérdéses, mennyire állja majd meg a helyét a többi, digitális CV mellett.

Ebben a bejegyzésben olvashatsz arról, hogyan lehet jó kézzel írott önéletrajzot készíteni!

Milyen személyes adatokat írjak az önéletrajzba?

Általában az önéletrajz legelső részeként szokás a személyes alapadatokat felírni. Ami egyértelműen kötelező darab, az a teljes neved, úgy, ahogy a hivatalos irataidon is szerepel. Ezen kívül itt szokás megadni még a születési dátumot, a jelenlegi lakhelyet (város szinten), valamint az elérhetőségeket (telefonszám, e-mail cím) is.

Milyen elérhetőségeket adjak meg az önéletrajzban?

  • Telefonszám: Az állásinterjús behívásról az esetek többségében telefonon értesítenek, ezért ezt feltétlen szükséges leírni.
  • E-mail cím: Elektronikus levélben is gyakran kaphatunk információt a kiválasztás folyamatáról (ha mást nem, egy elutasító levelet), de megesik, hogy e-mailben hívnak interjúra, vagy e-mailben küldenek emlékeztetőt telefonos egyeztetés után.
  • Postai cím: Hacsak nem postai levélben adja fel valaki önéletrajzát (vagy valamilyen jelentkezéshez szükséges dokumentumát), nem igazán szokás levelezési címet megadni, hiszen léteznek sokkal gyorsabb kommunikációs csatornák is (fentebb).

Hogyan írjam bele a családi állapotom az önéletrajzba?

Ha lehetőség van rá, sehogyan. Túl személyes beleírni, van-e párod, vannak-e gyerekeid, azt pedig főleg, hogy mennyi idősek. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ezek előnyökről árulkodnak (például, aki egyedülálló, annak kevésbé gond a kötött munkarend), azonban még ha figyelembe is veszi a cég ezeket az adatokat, leginkább csak negatív diszkriminációra adhatnak okot. Vajon miért írta bele? Miért gondolta ezt ennyire fontosnak?

Az önéletrajz szakmai dokumentum, és még ha a hobbijaid kapnak is egy rövidebb részt, a családi háttér már túl sok, túl magán.

Az önéletrajz milyen gyakran legyen frissítve?

Egyrészt, mindig, amikor valami releváns, munkához köthető esemény, változás történik az életeden. Például:

  • Új “előző munkahelyed” lett
  • Elmentél egy képzésre, konferenciára (miről szólt? mit tanultál? ki szervezte?)
  • Nyelvvizsgát tettél (milyen nyelv, milyen fok?)
  • Jogosítványt szereztél (milyen típusút?)
  • Új szakmailag fontos képességre tettél szert (például megtanultál használni egy új adatbázis-kezelő programot)

Másrészt pedig, minden egyes jelentkezésnél érdemes kicsit az álláshoz megfelelően, a követelményekhez és a cég profiljához illeszkedően rendezni az önéletrajzod – azaz, inkább azokat a dolgokat kiemelni, kihangsúlyozni, amik a leírás alapján fontosak a cég számára, és azokat a tulajdonságokat előtérbe helyezni, amire az adott cég kíváncsi lehet. Még jobb, ha az álláshirdetésen kívül külön utánanézel a cégnek, így még több dolgot tudhatsz meg róluk, és arról, mit tartanak fontosnak.

Írjak hobbikról az önéletrajzomban?

Sokan gondolják úgy, hogy közvetlenebbé teszik az önéletrajzukat egy kisebb személyes résszel a vége felé. Ha jól oldod meg ezt, még előnyöddé is válhat. Vannak ráadásul olyan hobbik és szabadidős elfoglaltságok, amik kifejezetten előnyösen jönnek bizonyos pozíciók betöltésekor.

Itt olvashatsz egy külön bejegyzést arról, hogyan érdemes beleírni a hobbijaid az önéletrajzodba!

Milyen iskolákat írjak bele az önéletrajzomba?

  • Felsőoktatás: Ha részt vettél (esetleg jelenleg is részt veszel) felsőoktatásban, akkor erre fektesd a legnagyobb hangsúlyt. Részletezd, milyen végzettséged van, milyen szakra jártál, milyen képességeket sajátítottál el tanulmányaid alatt, bekapcsolódtál-e valamilyen egyetemi kutatásba/munkálatba, stb. Az egyetem és a főiskola mellett az OKJ is idetartozik.
  • Középfokú végzettség:
    • Felsőfokú végzettség esetén a középfokút csak akkor kell megemlíteni, amennyiben indokolt (például nagyon nívós elit gimnázium, kéttannyelvű osztály, stb.).
    • A középfokú a legnagyobb szintű végzettséged? Akkor ezt részletezd legjobban. Ha volt részed valamilyen későbbi, kiegészítő képzésben (például technikum), azt is érdemes megadni.
  • Általános iskola: Középfokú vagy felsőfokú végzettség esetén az általános iskola teljesen kihagyható pontja egy önéletrajznak.

Az oktatási intézmény és a szak/szakosodás nevét mindenféleképp fontos pontosan megadni.

Mennyire díszítsem, dekoráljam az önéletrajzom?

Bár a mai szövegszerkesztők több lehetőséget is adnak arra, hogy akár a szöveget, akár a munkalapot kicsit csinosítgassuk,

jobb, ha nem az önéletrajzodon használod ezeket.

A lényeg az áttekinthetőség és letisztultság lenne, a különböző díszítőelemek, színezések, képek (természetesen a saját fotódon kívül) leginkább csak terelik a figyelmet a lényeges adatokról, amikor a toborzó munkatárs egymás után nézegeti az önéletrajzokat, zavarosnak fogja találni a tied.

Amit viszont érdemes használni, azok a különböző szövegformázások: bizonyos kulcsszavak, fontos kifejezések kiemelése félkövérrel, dőlt betűkkel, az alcímek (például Tanulmányok, Munkatapasztalat, stb.) esetében néhánnyal nagyobb betűméret használata, stb.

Milyen hosszú legyen az önéletrajz?

Munkatapasztalattól függően

1-2 oldal.

Még egy tapasztaltabb, több munkahelyet háta mögött tudható munkavállaló is össze tudja szedni különböző tapasztalatait legfeljebb 2 oldalban. Egy pályakezdőnek valószínűleg pedig az lesz kihívás, hogy egy oldalt kitöltsön azzal, ami eddig mögötte van. Sajnos rohanó világban élünk, így a HR-esek sincs annyi idejük regény hosszúságú több oldalas életrajzokat olvasni. Sokkal jobban preferálják a jól összeszedett, kompakt CV-ket. Az állásinterjún úgyis lesz majd időd mindent kifejteni bővebben is.

Milyen sorrendben írjam bele a munkahelyeimet az önéletrajzba?

A jelenből a múlt felé haladva nevezd meg, mettől-meddig (évszámokkal!), hol dolgoztál, milyen pozícióban, majd ezek után részletezd egy kicsit, hogy milyen munkakört töltöttél be, milyen feladataid voltak ott, milyen készségekre tettél szert, miket tanultál meg!

Hogyan küldjem el az önéletrajzom?

A legnépszerűbb napjainkban az e-mailes jelentkezés – hacsak nincsen vagy a munkaadó oldalán, vagy az állásportálon valamilyen jelentkezési felület. A lényeg, hogy akár e-mailben küldesz jelentkezést, akár webes felület segítségével, mindig csatold az önéletrajzodat, és írd meg az e-mailben, hogy melyik pozícióra pályázol!

Arról, hogy hogyan jelentkezz e-maillel egy állásra, itt olvashatsz egy külön cikket, mellékelt jelentkezési mintával együtt!

Ha megvan a tökéletes önéletrajzod, már csak a tökéletes munkát kell megtalálnod! Erre nagyszerű lehetőséged nyílik állásportálunkon, ahol garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.