Önéletrajz trendek 2018-ban

by | jan 3, 2018 | Önéletrajz és motivációs levél

Már egy jó pár éve folyton azt hallhatjuk/olvashatjuk, hogy a HR-eseknek csak pár percük van az önéletrajzunk átolvasására, ezért annak így minél tagoltabbnak, rövidebbnek, jól átláthatónak kell lennie. Emellett azonban minél figyelemfelkeltőbb is legyen, hogy kitűnjön a tömegből. Ezek a trendek folytatódnak, de azért ki is egészültek egy pár dologgal.

Nézzük, milyennek kell lennie az önéletrajznak 2018-ban? Kezdjük azonban az elején…

Önéletrajz felépítése, részei

Alapvetően az önéletrajz felépítése nem változott, az alábbi részeket kell tartalmaznia:

Személyes adatok: ide tartozik a név, a születési dátum (elhagyható, de előbb vagy utóbb kiderül), a telefonszám/mobil elérhetőség, az e-mail cím és a lakcím. A cím esetén elég csak a város és a kerület, nem szükséges kiírnunk az utcát és a házszámot. Fontos viszont az, hogy ha tudod és tervezed, hogy nem abban a városban szeretnél munkát vállalni, ahol jelenleg is tartózkodsz, akkor azt külön jelöld az önéletrajzban, hogy ne amiatt ess el a munkalehetőségtől. Ezt megteheted például úgy, ha a lakhelyed mellé odaírod, hogy „budapesti lakhatás megoldott”, vagy már eleve azt a várost írod be lakcímnek, ahol munkát szeretnél vállalni.

Fénykép: noha sokan nem szeretnek fényképet beletenni az önéletrajzukba, Magyarországon még mindig a legtöbb helyen elvárás, hogy képet is tartalmazzon a CV. Már csak azért is érdemes feltüntetni, mert két pályázó közül az előnyt élvez, akinél szerepel fénykép.

Szakmai tapasztalat, munkatapasztalat: a jelenből a múlt felé haladva, legelsőként a legaktuálisabb munkatapasztalat dátummal, cég és pozíciómegnevezéssel, illetve röviden a feladatok felsorolásával.

Tanulmányok: szintén jelenből a múlt felé haladva az adott pozíció szempontjából releváns ismeretek dátummal, iskola és szak megnevezésével és a megszerzett titulussal (pl. okleveles közgazdász).

Nyelvismeret: az aktív nyelvtudás feltüntetése a szinttel, és ha van, akkor a nyelvvizsga megszerzésének évével és az intézmény nevével (pl. Angol aktív, felsőfokú „C” típusú nyelvvizsga, 2006. TELC).

Egyéb: attól függően, hogy mit akarunk még a fentiek mellett felsorolni lehet más megnevezése is ennek a szekciónak, ide tartozhatnak például a különböző tréningek, a számítógépes ismeret, a vezetői engedély és a személyes kompetenciák, stb.

Hobbi: nem kötelező, de kiegészülhet az önéletrajz a hobbi résszel is, hogy személyesebbé váljon. Ezzel kapcsolatban, ha kell segítség, akkor részletesebben olvashatsz a Hobbik az önéletrajzban c. cikkünkben.

Tartalom

Konkrétumok: Tekintve, hogy első körben egyedül az önéletrajz az, amin keresztül be tudjuk mutatni magunkat, ezért fontos, hogy elkerüljük a sablonokat. Ne általánosságban fogalmazzunk, hanem próbáljunk meg minél konkrétabbak lenni mind a feladatunkkal, mind az egyéb jellemzők leírásával kapcsolatban.
Személyre szabottság: Az önéletrajzunknak minél inkább rólunk kell szólnia és egyre fontosabb, hogy az adott álláshirdetésre legyen szabva. Jól látszódjon, hogy mi alapján felelünk meg a megpályázott pozíciónak mind személyiségben mind tudásban.

Kulcsszavak:
A legtöbb cégnél úgynevezett ATS (Applicant Tracking System) rendszert használnak ma már arra, hogy kiszűrjék a megfelelő jelölteket. Ezt úgy kell elképzelni, hogy nem a HR-es nézegeti végig egyesével a több száz önéletrajzot, hanem egy programot futtat végig rajtuk és az már csak a potenciális X darabszámú pályázót jeleníti meg a számára. Ezért amennyiben az önéletrajzodban nincsenek meg az állás szempontjából fontos kulcsszavak (pozíciónév, vagy informatikusoknál a programozási nyelvek például, de ide tartozhatnak az álláshirdetésben feltüntetett fontosabb hívószavak is), vagy a CV-d alapján nem felelsz meg az elvárásoknak, akkor a rendszer téged nem szűr ki a többiek közül, így meg sem fog jelenni az önéletrajzod a toborzó előtt. Ezért amikor szerkeszted az önéletrajzod, akkor próbáld meg ilyen szemmel is nézni, ezeket figyelembe véve kidolgozni.

Érték: Mi az, amitől te más vagy, mint a többiek? Több megfelelő jelölt közül miért téged válasszon a munkáltató? Miben vagy nagyon jó? Mit értél el eddig? Az értéknek, amit nyújtasz is látszódnia kell az önéletrajzodból.

Helyesírás: Fontos kihangsúlyozni, mert még a mai napig nagyon sok olyan önéletrajzzal találkoznak a HR-esek, ami helyesírási, elírási hibákat tartalmaz. Fontos odafigyelnünk erre is, mert lehet, hogy emiatt nem jutunk tovább a kiválasztási folyamatban. Az ilyen hibák ugyanis azt sugallják, hogy a pályázó felületes és pontatlan. Ennek elkerülése érdekében azt szoktuk javasolni, hogy ha elkészültünk a CV-vel, akkor pihentessük egy kicsit és később olvassuk át újra az egészet, illetve segíthet, ha egy barátunk, ismerősünk is ránéz.

Hány oldalból álljon?

Változik a hozzáállás az oldalszámmal kapcsolatban. Még mindig igaz az, hogy a túl hosszú (4-5 oldal) önéletrajztól óvakodjunk, azonban már nem kell feltéten egy oldalba összesűríteni mindent, hacsak nem pályakezdő az illető. Az optimálisan elfogadott hossz mára a 2 oldal, azonban nem szükséges erre aranyszabályként tekinteni, így csak azért, hogy meglegyen, ne akarjunk mindent feltüntetni.

Ugyanakkor pont amiatt részesítik mára már sokszor előnyben az egy oldalnál hosszabb önéletrajzokat (főképp több éves szakmai tapasztalatot követően), mert sokszor egy oldalból nem derül ki igazán, hogy pontosan mivel foglalkozott az illető, illetve milyen személyiség.

Összegezve tehát először próbáljunk meg az álláshirdetésnek megfelelő, releváns információkat tartalmazó önéletrajzot elkészíteni, és csak ezt követően foglalkozzunk azzal, hogy kell-e valamit még módosítani az oldalszám miatt.

Kinézet, design

Ahogyan azt már a bevezetőben is említettük továbbra is egyre fontosabb, hogy letisztult, könnyen átlátható és rendezett legyen az önéletrajzunk. Ez nem csak azért fontos, mert tükrözi a precizitásunkat és a hozzáállásunkat, hanem mert így megkönnyítjük a toborzó munkáját is.

A cél az, hogy minél hamarabb lássa a HR-es, hogy „kivel van dolga”. Fontos, hogy a megpályázott pozíció szempontjából lényeges tulajdonságok legyenek kiemelve (dőlt vagy félkövér betűvel, esetleg eltérő színnel), hogy ezzel is segítsük a kiválasztási folyamatot.

Továbbra is egyre felkapottabbá válnak az infografikát, diagramokat, grafikai elemeket tartalmazó önéletrajzok, azonban ügyelnünk kell arra, hogy hacsak nem kreatív vonalon mozgunk, akkor a visszájára is üthet az effajta önéletrajz, mivel elvonhatja a figyelmet a szakmai tartalomról.

Az önéletrajz formátumára is érdemes még figyelni, célszerű PDF-ben elmentenünk az önéletrajzunkat miután megszerkesztettük, hogy úgy jelenjen meg a toborzó számára is, ahogyan mi azt elképzeltük.

Digitális jelenlét

Valószínűleg az már nem lesz újdonság, hogy sok HR-es rákeres a pályázókra Facebookon és LinkedIn-en is. Éppen ezért már biztosan tudod, hogy arra is figyelned kell, hogy mit teszel közzé és mindenki számára láthatóvá a közösségi profilodon, ezzel is befolyásolva a rólad kialakított képet.

Az viszont már lehet hírértékű sokak számára, hogy egyre gyakoribbá válnak a digitális önéletrajzok és (van, aki külön honlapot hoz létre neki) portfóliók, amik mindinkább kedvezőbbek a munkaadók számára. Azt azonban itt sem szabad elfelejteni, hogy nem minden szakmának kell követnie az effajta trendeket.

Összességében, amire figyelnünk kell az idei évben is, hogy – minél inkább ránk és a pozícióra szabott legyen az önéletrajzunk, – releváns adatokat tüntessünk fel benne, – tűnjön ki belőle az egyediségünk, – ügyeljünk arra, hogy jól tagolt, rendezett képet mutasson, – ne tartalmazzon elírásokat és hogy – amennyiben van online elérhetőségünk (személyes oldalunk, LinkedIn profilunk, blog oldalunk, vagy online portfóliónk) akkor tüntessük fel!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.