Hátrányos helyzetű vagyok, hogyan keressek állást?

by | júl 17, 2019 | Álláskeresési tippek

A hátrányos helyzetűek álláskeresése sok akadályba ütközik, amit a mélyszegénység, az előítéletek és az álláskeresési lehetőségek hiánya okoz.

Az internet és a social media sok esetben mégis segít, hiszen ezek a legszélesebb körű közönséget adják. Szerencsére a technológia elérése sem lehetetlen, hiszen már a szegényebb vidékeken is akad egy-egy okostelefon, ingyen wifi, azaz az álláskeresői világ kinyílik számukra is.

A probléma megint az, hogy nem tanítják sehol, hogyan kell ezeken keresztül állást keresni, így a folyamatos segítség keresése még talán fontosabbá is válik, mint az álláskeresés.

A hátrányos helyzetű álláskeresőkre a gazdasági szereplők ebben a mai munkaerőhiányos helyzetben úgy tekintenek, mint rejtőzködő erőforrásra, így komoly esélye lett szinte mindenkinek munkát találni. Sok szervezet, sok projekt kifejezetten ezekre a problémákra keresi a választ, így már kisebbségi, hajléktalan, mélyszegénységben élő emberek is kaphatnak segítséget.

A többség számára még mindig egyetlen ismert álláskeresési csatorna a Facebook, ahol rövid kis üzenetekben próbálnak egymásra találni munkáltatók és munkavállalók. A munkáltatók HR-esei egyre többször beszélgetnek arról, hol, milyen fórumokon tudnának tömegesen elérni embereket a munkaajánlataikkal. A leggyakoribb netes terep erre az állásportálok világa, ahol egyre inkább megjelennek a manapság kékgallérosnak hívott, kétkezi munkát, fizikai munkát kínáló álláshirdetések.

Remek álláskereső terep a Facebook városokhoz, kerületekhez, régiókhoz, iparágakhoz kötődő oldalai, ahol álláskeresők is hirdethetik saját maguk munkakeresését. Itt is felmerül a kérdés, hogy hogyan. A legfontosabb információ, hogy milyen munkát és földrajzilag hol tudna vállalni, és hol lehet őt elérni. Arra is számítani kell, hogy sok jólelkű ember fogja ismeretlenül is továbbosztani ezt, és ha nem lesz benne, hogy ki és hol vállalna munkát, valamint hol elérhető, ez mind eredménytelen lesz.

A rossz anyagi helyzetben lévők számára nagy segítség, hogy egyes telefonos csomagokban már ingyenessé tették pl. a Facebook elérését. Fontos tudni, az álláskeresésben a már említett szervezetek hatékonyan tudnak segíteni. Akár tanácsadással, akár internetes keresésben, akár szervezet ajánlói, közvetítői szerepben. Ilyen szervezeteket is érdemes keresni. Továbbra is komoly segítséget nyújthatnak az állami munkaügyi központok azoknak, akik számára más ismert elérhető forrás nincs. Itt kell érdeklődni arról, hogy milyen más lehetőség van még.

Emellett mai napig jól működik a személyes megkeresés a kékgalléros munkáknál. Vidéki városokban, kinyomtatott önéletrajzokkal (munkaügyi központban lehet kérni olcsó vagy akár ingyenes nyomtatást) végig kell venni a lehetséges munkahelyeket, egyesével felkeresni a munkavállalókért felelős embereket, otthagyva egy-egy példányt az önéletrajzból. Az ilyen önéletrajz specialitása, hogy a személyes adatok után közvetlenül kell egy felsorolás a betölteni kívánt állásokról. Nem pozíciókat, hanem munkákat kell megjelölni. Irodai, raktárosi, fizikai, szellemi, milyen munkaidőben (részmunkaidősként vagy teljes, vagy műszakos munkarendben). Minél pontosabban van megfogalmazva a „mit vállalok” rész, annál biztosabb, hogy lesz is belőle megkeresés.

 

Állást keresel? Töltsd fel hozzánk önéletrajzod, hogy növeld esélyeidet, és iratkozz fel állásértesítőnkre, így időben értesülhetsz a legfrissebb állásajánlatokról! Nincs önéletrajzod? Töltsd le ingyenes, szerkeszthető sablonunkat!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.