Hogyan lehet időhatékonyan állást keresni?

by | okt 31, 2019 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek, Interjú, Karriertanácsok

Az idő mindig súlyos korlát, az álláskeresésben is. „nem volt még időm rá”, „nem tudom beadni a jelentkezést, csak este” stb. Sok lehetőség megy el így mellettünk, de észre sem vesszük, pont azért, mert nem figyelünk rá. Van pár trükk, amivel viszont sok időt meg lehet spórolni, és ha rendszeressé válik a napjainkban, nemcsak az álláskeresésben, de a munkamódszerekben és akár a háztartás vezetésében is hasznos lesz.

Priorizálj!

Mi a fontos? Azzal kell elsősorban foglalkozni, minden más csak utána jön. Az álláskeresés nehéz, kudarcokkal teli és megterhelő, ezért sokan afféle pótcselekvésként nekiállnak lakást felújítani, kertet átrendezni stb. Dolgoznak, hasznos dolgokat csinálnak, látszatja is van, de nem lesz belőle állás, pedig az lenne a legfontosabb.

Ne panaszkodj!

A netes közösségi oldalakon, fórumokon ezrével árad a panasz az álláskeresés nehézségeiről. Önmagában ez sem segít… Ha problémád van, akkor azt úgy írd le, hogy mellette tanácsot is kérsz azoktól, akik hasonló problémákkal már megküzdöttek. Így a problémát is kiírod magadból, és esetleg választ kapsz olyan kérdésedre, amit magadtól még jó pár hónapig nem oldottál volna meg. Az, hogy problémákba ütközünk, önmagában még nem katasztrófa, csak akkor, ha nem a megoldást keressük.

Ismétled a hibáidat!

Régi bölcsesség, hogy ugyanolyan módszert ismételgetve nem lehet más eredményre jutni. Azaz, ha valami miatt nem megy az álláskeresés, akkor fel kell ismerni, mi nem jó, és változtatni ezen. Az álláskeresés legfőbb elemeit kell újragondolni: milyen állásokra pályázol, milyen önéletrajzzal, mit mondasz állásinterjún, hogyan viselkedsz, milyen fizetést, juttatási csomagot kérsz, milyen egyéb igényeid vannak. Jelentősen lerövidül az álláskeresési idő, ha ezeket sorra vesszük, és ahol kell, ott változtatunk.

Maximalista vagy

Amikor ezt, vagy erre utaló jeleket látok egy sikertelenségre panaszkodó álláskeresőnél, nagyjából látszik, hogy a legnagyobb hibát meg is találtuk. Amikor órákig faragja az önéletrajzának külcsínét, de a tartalom szinte ugyanaz (és hibás), amikor kétségbeesik, hogy az állásinterjúra szépen felöltözött ugyan, de jaj, esik az eső, vizes lesz a cipője, nem lesz tökéletes a megjelenése, amikor karót nyelt, kimért válaszokat ad az állásinterjún, mert tökéletes képet akar kialakítani magáról, akkor csak az a megoldás, hogy mindezeket elengedje. Nem tökéletesnek kell lenni, hanem elég jónak ahhoz, hogy te kapd az állást. Tökéletes úgysem tudsz lenni, de ha mégis, a többiek nem azok, és nem „bocsátanák meg” neked a tökéletességed – és ezért nem kapod meg az állást.

Másokhoz hasonlítod magad

Sokszor futunk össze állásinterjún az előző jelölttel, és egyből el is fog bennünket a pánik: vajon ő milyen volt? Jobban beszél angolul, szebb az önéletrajza, ünnepélyesebben öltözött? És máris nem magadra koncentrálsz, amivel az állásinterjús szereplésed is gyengébb lesz – magadhoz képest! Így tovább tart majd az egész folyamat…

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.