Idénymunka, nyári diákmunka

by | júl 5, 2019 | Álláskeresési tippek

Sokan döntenek úgy nyáron, hogy idény-, vagy diákmunkát vállalnak, hogy ne legyen olyan szűkös a hónap vége, vagy éppen legyen miből utazni. Az alkalmi munkavállalás feltételeiről korábbi cikkünkben olvashatsz. Összeszedtünk néhány lehetőséget és tippet, ami megkönnyítheti a dolgodat, ha úgy döntesz, hogy belevágsz.

Az idénymunka mindig a szezonhoz kötődik, vagyis nyáron főként a vendéglátás, a turizmus és a mezőgazdasági munkák kerülnek középpontba. Ha a van szakképesítésed, vagy beszélsz egy-két idegen nyelvet a Balaton környékén percek alatt találhatsz magadnak állást szakácsként, felszolgálóként, pultosként vagy kisegítőként. Turisztikai területen a nyelvtudáson és némi helyismereten kívül nincs is másra szükséged. A mezőgazdasági idénymunka feltételeit tekintve a legegyszerűbb – a lényeg annyi, hogy dolgozz szorgalmasan. Többnyire gyümölcsszedésre, szüretelésre keresnek alkalmi munkavállalókat.

Diákként temérdek álláslehetőség közül válogathatsz a nyári időszakban. Rengeteg helyen keresnek éttermi és bolti kisegítőket, hostesseket – ezekhez többnyire nem kérnek se gyakorlatot, se szakirányú tanulmányokat. Ha már választottál szakmát/szakirányt, érdemes ahhoz kapcsolódó munkakörben keresgélned, itt is számtalan lehetőséged van, és akár hosszabb távú együttműködés is lehet belőle.

Ha szabadban dolgozol nyáron…

nagyon figyelj oda, nehogy megviselje a szervezeted a hőség és a tűző nap. Íme néhány tipp, amit érdemes megfogadnod:

  • 2-3 liter vizet mindenképp igyál meg – ilyenkor könnyű kiszáradni.
  • Ne egyél nehéz ételeket.
  • Vegyél fel egy könnyű sapkát vagy kalapot – lényeg, hogy ne közvetlenül a fejedet érje a nap.
  • Használj naptejet és napozás utáni krémet – segíts regenerálódni a bőrödnek.
  • Fújd be magad szúnyogriasztóval – az időjárásnak köszönhetően idén rengeteg szúnyog várja, hogy szívhassa a vérünket.

Ha irodai munkát vállalsz…

akkor is oda kell figyelned magadra, mert bár kellemesebb a klimatizált irodában ülni, de ez is az egészséged kárára mehet.

  • Ne legyen túl hidegre állítva a klíma! Ideális esetben maximum 5-7 fokkal lehet hűvösebb az irodában, mint kint. Ha egy 20 fokra hűtött irodából kilépsz a 35 fokos betonra, az nagyon megviseli a szervezetedet.
  • A folyadékfogyasztásra és az étkezésre ez esetben is ügyelni kell – minimum 2 liter víz, könnyű ételek!

Ami inden esetben a legfontosabb, hogy soha ne hajtsd túl magad! Ha nem érzed jól magad, pihenj le, ha nem javul, akkor fordulj orvoshoz. A kiszáradásnak és a napszúrásnak is tünete lehet, ha szédülsz, fáj a fejed, vagy felmegy a testhőmérsékleted.

Gondolkozol, hogy alkalmi munkát vállalj a nyárra? Nézz körül az oldalunkon található állásajánlatok között, töltsd fel önéletrajzod, és iratkozz fel állásértesítőnkre, nehogy lemaradj a legújabb lehetőségekről.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.