Idénymunka, nyári diákmunka

by | júl 5, 2019 | Álláskeresési tippek

Sokan döntenek úgy nyáron, hogy idény-, vagy diákmunkát vállalnak, hogy ne legyen olyan szűkös a hónap vége, vagy éppen legyen miből utazni. Az alkalmi munkavállalás feltételeiről korábbi cikkünkben olvashatsz. Összeszedtünk néhány lehetőséget és tippet, ami megkönnyítheti a dolgodat, ha úgy döntesz, hogy belevágsz.

Az idénymunka mindig a szezonhoz kötődik, vagyis nyáron főként a vendéglátás, a turizmus és a mezőgazdasági munkák kerülnek középpontba. Ha a van szakképesítésed, vagy beszélsz egy-két idegen nyelvet a Balaton környékén percek alatt találhatsz magadnak állást szakácsként, felszolgálóként, pultosként vagy kisegítőként. Turisztikai területen a nyelvtudáson és némi helyismereten kívül nincs is másra szükséged. A mezőgazdasági idénymunka feltételeit tekintve a legegyszerűbb – a lényeg annyi, hogy dolgozz szorgalmasan. Többnyire gyümölcsszedésre, szüretelésre keresnek alkalmi munkavállalókat.

Diákként temérdek álláslehetőség közül válogathatsz a nyári időszakban. Rengeteg helyen keresnek éttermi és bolti kisegítőket, hostesseket – ezekhez többnyire nem kérnek se gyakorlatot, se szakirányú tanulmányokat. Ha már választottál szakmát/szakirányt, érdemes ahhoz kapcsolódó munkakörben keresgélned, itt is számtalan lehetőséged van, és akár hosszabb távú együttműködés is lehet belőle.

Ha szabadban dolgozol nyáron…

nagyon figyelj oda, nehogy megviselje a szervezeted a hőség és a tűző nap. Íme néhány tipp, amit érdemes megfogadnod:

  • 2-3 liter vizet mindenképp igyál meg – ilyenkor könnyű kiszáradni.
  • Ne egyél nehéz ételeket.
  • Vegyél fel egy könnyű sapkát vagy kalapot – lényeg, hogy ne közvetlenül a fejedet érje a nap.
  • Használj naptejet és napozás utáni krémet – segíts regenerálódni a bőrödnek.
  • Fújd be magad szúnyogriasztóval – az időjárásnak köszönhetően idén rengeteg szúnyog várja, hogy szívhassa a vérünket.

Ha irodai munkát vállalsz…

akkor is oda kell figyelned magadra, mert bár kellemesebb a klimatizált irodában ülni, de ez is az egészséged kárára mehet.

  • Ne legyen túl hidegre állítva a klíma! Ideális esetben maximum 5-7 fokkal lehet hűvösebb az irodában, mint kint. Ha egy 20 fokra hűtött irodából kilépsz a 35 fokos betonra, az nagyon megviseli a szervezetedet.
  • A folyadékfogyasztásra és az étkezésre ez esetben is ügyelni kell – minimum 2 liter víz, könnyű ételek!

Ami inden esetben a legfontosabb, hogy soha ne hajtsd túl magad! Ha nem érzed jól magad, pihenj le, ha nem javul, akkor fordulj orvoshoz. A kiszáradásnak és a napszúrásnak is tünete lehet, ha szédülsz, fáj a fejed, vagy felmegy a testhőmérsékleted.

Gondolkozol, hogy alkalmi munkát vállalj a nyárra? Nézz körül az oldalunkon található állásajánlatok között, töltsd fel önéletrajzod, és iratkozz fel állásértesítőnkre, nehogy lemaradj a legújabb lehetőségekről.