Közösségi oldalak az álláskeresésben 2. – LinkedIn

by | szept 3, 2019 | Álláskeresési tippek

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak – legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Egy felmérés szerint az állások közel felét ismerősökön keresztül töltik be. Most nem az uram-bátyám rendszer alapján elnyert pozíciókra gondolok, hanem azokra, melyeket első körben a cég belső ajánlási rendszerén hirdetnek meg. Így jártam 6 évvel ezelőtt, amikor is egy 600 főt foglalkoztató nemzetközi üzleti szolgáltató központban (BSC) dolgozó barátom, aki tudta, hogy állást keresek – és azt is, hogy milyen cégnél, milyen pozíciót tudnék elképzelni a követező munkahelyemnek – hívott, hogy lehet hozzájuk jelentkezni HR-es pozícióba. Ezt az információt a vállalatának HR osztálya a belső levelezési rendszeren keresztül küldte az ott dolgozóknak, a többi aktuálisan nyitott pozíciók mellett, és kértek ajánlást a kollégáktól, hátha valakinek van olyan ismerőse, barátja, akit érdekelhet valamelyik állás.

Hogy ez hogy jön a LinkedInhez? Mert ez egy remek felület a kapcsolatépítéshez. Egy nemzetközi networking szervezet vezetője azt mondta: kapcsolati hálója mindenkinek van, az általános iskolai osztálytársaktól a legutolsó munkahelyen dolgozó kollégákig, a szomszéd nénitől a rokonokig. De kapcsolati tőkéje már keveseknek.

Kapcsolati tőkén a kapcsolati háló azon részét érti, amelyikkel valamilyen rendszerességgel vagy fórumon tartod a kapcsolatot, tudod kihez, milyen kér(d)éssel fordulhatsz.

A LinkedIn az az oldal, ahol ezt tudod lépésről lépésre növelni, felvéve a kapcsolatot ismerősökkel, volt osztály- vagy évfolyamtársakkal, kollégákkal. Hiszen itt mindenkinél átható, hogy hol és milyen pozícióban dolgozik, így ha egy céghez kapcsolatot keresel, akkor csak be kell írnod a keresőbe a nevét, a LinkedIn pedig már meg is mutatja, hogy melyik ismerősöd, vagy melyik ismerősöd ismerőse dolgozik ott, ahova pályáznál. Így már nem ismeretlenül kell pályázatot küldened pl. a hr@cegnev.hu e-mail címre, hanem ajánlással kerül be az anyagod ahhoz a személyhez, aki a kiválasztást végzi. Eredmény: nagyobb százalékkal kerülsz be egy személyes interjúra, és kezdésnek egy magasabb bizalmi szinttel tudod indítani a beszélgetést.

És miért érdemes minél több kapcsolatot szeretni a LinkedInen? Mert ha neked van 200 kapcsolatod, és az ismerőseidnek is van 200 kapcsolata, akkor rajtuk keresztül 40.000 emberhez tudsz eljutni, akiknek, ha csak a 0,1%-a tud az álláskeresésedben segíteni, az 40 ember. Ha ugyanezt 300 ismerőssel számolod ki, akkor az már 90 fő, 3 teljes osztálynyi kapcsolat olyan cégekhez, ahol érdekes lehet a munkavégzés.

Nem beszélve arról, hogy a HR tanácsadók és fejvadászok előszeretettel keresnek jelölteket ezen a fórumon, ahonnan már nem egy ismerősömet vadászták le. Volt, akit Londonból…

Remélem sikerült átadnom, hogy miért is érdemes álláskeresés esetén a LinkedInben is gondolkodni, a jövő héten ennek technikai használatáról fogok írni.

 

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.