Közösségi oldalak az álláskeresésben 2. – LinkedIn

by | szept 3, 2019 | Álláskeresési tippek

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak – legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Egy felmérés szerint az állások közel felét ismerősökön keresztül töltik be. Most nem az uram-bátyám rendszer alapján elnyert pozíciókra gondolok, hanem azokra, melyeket első körben a cég belső ajánlási rendszerén hirdetnek meg. Így jártam 6 évvel ezelőtt, amikor is egy 600 főt foglalkoztató nemzetközi üzleti szolgáltató központban (BSC) dolgozó barátom, aki tudta, hogy állást keresek – és azt is, hogy milyen cégnél, milyen pozíciót tudnék elképzelni a követező munkahelyemnek – hívott, hogy lehet hozzájuk jelentkezni HR-es pozícióba. Ezt az információt a vállalatának HR osztálya a belső levelezési rendszeren keresztül küldte az ott dolgozóknak, a többi aktuálisan nyitott pozíciók mellett, és kértek ajánlást a kollégáktól, hátha valakinek van olyan ismerőse, barátja, akit érdekelhet valamelyik állás.

Hogy ez hogy jön a LinkedInhez? Mert ez egy remek felület a kapcsolatépítéshez. Egy nemzetközi networking szervezet vezetője azt mondta: kapcsolati hálója mindenkinek van, az általános iskolai osztálytársaktól a legutolsó munkahelyen dolgozó kollégákig, a szomszéd nénitől a rokonokig. De kapcsolati tőkéje már keveseknek.

Kapcsolati tőkén a kapcsolati háló azon részét érti, amelyikkel valamilyen rendszerességgel vagy fórumon tartod a kapcsolatot, tudod kihez, milyen kér(d)éssel fordulhatsz.

A LinkedIn az az oldal, ahol ezt tudod lépésről lépésre növelni, felvéve a kapcsolatot ismerősökkel, volt osztály- vagy évfolyamtársakkal, kollégákkal. Hiszen itt mindenkinél átható, hogy hol és milyen pozícióban dolgozik, így ha egy céghez kapcsolatot keresel, akkor csak be kell írnod a keresőbe a nevét, a LinkedIn pedig már meg is mutatja, hogy melyik ismerősöd, vagy melyik ismerősöd ismerőse dolgozik ott, ahova pályáznál. Így már nem ismeretlenül kell pályázatot küldened pl. a hr@cegnev.hu e-mail címre, hanem ajánlással kerül be az anyagod ahhoz a személyhez, aki a kiválasztást végzi. Eredmény: nagyobb százalékkal kerülsz be egy személyes interjúra, és kezdésnek egy magasabb bizalmi szinttel tudod indítani a beszélgetést.

És miért érdemes minél több kapcsolatot szeretni a LinkedInen? Mert ha neked van 200 kapcsolatod, és az ismerőseidnek is van 200 kapcsolata, akkor rajtuk keresztül 40.000 emberhez tudsz eljutni, akiknek, ha csak a 0,1%-a tud az álláskeresésedben segíteni, az 40 ember. Ha ugyanezt 300 ismerőssel számolod ki, akkor az már 90 fő, 3 teljes osztálynyi kapcsolat olyan cégekhez, ahol érdekes lehet a munkavégzés.

Nem beszélve arról, hogy a HR tanácsadók és fejvadászok előszeretettel keresnek jelölteket ezen a fórumon, ahonnan már nem egy ismerősömet vadászták le. Volt, akit Londonból…

Remélem sikerült átadnom, hogy miért is érdemes álláskeresés esetén a LinkedInben is gondolkodni, a jövő héten ennek technikai használatáról fogok írni.

 

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.