Mit mutat meg egy álláshirdetés?

by | jún 11, 2019 | Álláskeresési tippek

Az állásportálokon álláshirdetéseket böngészve viszonylag szabványos, azonos szóhasználatú hirdetéseket látunk egy-egy szakmán, pozíción belül, de alaposabban átolvasva ezeket mégiscsak felfedezhető sok jellegzetesség, ami utalHAT a hirdető cég jónéhány tulajdonságára.

Azért csak utalHAT, mert ezek bizony feltételezések lesznek, amik vagy valósak, vagy tévesek, így döntést hozni az állásra jelentkezésről ez alapján nem feltétlenül érdemes. Pár olyan álláshirdetést ki lehet szűrni, amire a jelentkezés csak az időt rabolná, de ha tőlem egy álláskereső azt kérdezi, érdemes-e egy állásra jelentkezni vagy sem, gondolkodás nélkül azt mondom, hogy érdemes. Azért, mert ha el tudja végezni a kiírt feladatokat, akkor van esélye, és ha az állásinterjúk során elbizonytalanodik, mégsem akarja az állást, akkor szabad nemet mondani – természetesen kellő udvariassággal és korrekt indoklással.

De térjünk vissza az álláshirdetésekhez! Kötelező tartalmi elemei szinte nincsenek, de pár „apróság” azonnal látszik. Például, hogy maga a leendő munkáltató, vagy egy általa megbízott közvetítő, toborzó cég adta-e fel a hirdetést. Ez utóbbi esetben a hirdetés szakmailag általában szélesebb körben és általánosabban írja le a feladatokat, általában elmondható, hogy a munkáltatók szakmailag specifikusabban hirdetnek. Ehhez alkalmazkodva a kompetencia-alapú önéletrajzban a szakmai feladatokat akár konkrét projektekkel szemléltetve lehet specifikusabbá tenni, vagy éppen általánosabbá, ahogy arra az álláshirdetés utal.

Ha a hirdetés angolul vagy más idegen nyelven van megfogalmazva, érdemes a nyelvezetét megnézni alaposan: mennyire helyes nyelvhelyességi szempontból? Ebből nagyjából sejthető, hogy mennyire megengedőek a nyelvtudás terén.

Nézzük meg az elvárásokat! Teljesül mind? Akkor egyértelműen jelentkezni kell! Van olyan hiányosságod, ami áthidalható? Akkor is érdemes megpróbálni, mert egy álláshirdetésben az ideális jelöltet írják le, és bőven előfordulhat, hogy kompromisszumokat is hajlandó kötni a munkáltató. Mit jelölnek meg előnyként? Azokból a tételekből, ha csak egyet is teljesítesz, az már az önéletrajzod Rólam/Summary rovatában is szerepeljen!

Milyen feladatokat sorolnak fel az álláshirdetésben? Ha a felsorolt feladatokat valaha valahol végezted, akkor ez a legfontosabb érv lehet melletted! Részletesen fejtsd ki az önéletrajzban, azokkal a szakmai kifejezésekkel, amiket ők is használnak (pl. az e-learning tananyagok készítése és az online oktatási anyagok készítése ugyanazt jelenti, de arra a kifejezésre fognak felfigyelni, amit ők használnak)

Mit írnak a cégről? Minél kevesebbet, annál nagyobb „merítést” szeretnének, annál kevésbé szeretnék szűkíteni a kört. Így bátrabban lehet jelentkezni akkor is, ha vannak a kiíráshoz képest áthidalható hiányosságaid.

Mik lehetnek kizáró tényezők? Leginkább a távolság a lakóhelyed és a munkavégzés helye között. Ez olyan akadály lehet, ami nagyban befolyásolja a napi rutinodat, így vagy teljesen ki kell zárnod, vagy ésszerű kompromisszumok mentén (pl. nagyarányú home office) tudod elvállalni a munkát – feltéve, hogy erre a kompromisszumra hajlandó a leendő munkáltató is.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.