Több vasat tartok a tűzben: hogyan kommunikáljam állásinterjún?

by | jan 17, 2019 | Álláskeresési tippek

Ahogy az új, munkaerőhiányos korunkban nőttek a munkavállalói/álláskeresői lehetőségek, úgy a dilemmák is változtak. Egyik ilyen dilemma lett, hogy hogyan tálaljuk azt az állásinterjún, hogy több állásajánlatról is tárgyalunk, máshol is felmerültek álláslehetőségeink.
A leendő munkáltató az állásinterjún erre leginkább amiatt kérdez rá, hogy tudja: mennyire sürgős döntenie, ha melletted döntene.

Korrektnek tűnik, ha elmondod konkrétan, hogy más ajánlatokról is tárgyalsz, de nem biztos, hogy taktikus. Először is, a tárgyalások különböző fázisokban lehetnek, és különböző döntési gyorsaságra számíthatsz az egyes cégeknél. Ezért, ha erről érdeklődnek, a lehető legrövidebben kell közölni: igen, látsz más lehetőségeket is, de most itt vagy, ez a lehetőség érdekel, erről szeretnél egyeztetni.

Ha már a döntés részükről állásajánlattá alakult, elmondhatod, hogy a konkrét feladatok, juttatási csomag és a pozíció részletes ismeretében tudsz dönteni majd, de ha az ajánlatukat kiadják, gondolkodási időt fogsz kérni. Ennek illendő időtartama max. 3 nap, de sokkal bizalomgerjesztőbb, ha egészen pontosan megadod, hogy pl. kedd délig mindenképpen keresed telefonon, és konkrétan válaszolni fogsz.

Fel kell készülnöd arra, hogy megkérdezik: mivel tudnák segíteni a döntésedet, van-e olyan kérdésed még, ami eloszlatna bizonytalanságokat benned. Gondolt át a helyzetet előre, képzeld bele magad a pozícióba, képzeld el a napi munkádat és a hosszútávú szakmai céljaidat ott. Ezek mentén biztosan lesznek kérdéseid. Pl. Arról, hogy milyen eszközeid, hatásköröd lesz? Kikkel kell majd együttműködnöd? Ha vezetői pozícióról beszéltek, van –e lehetőséged találkozni a leendő beosztottjaiddal?

Annak ellenére, hogy a többi lehetőségedről nem illik és nem taktikus sokat mesélned, a korrekt hozzáálláshoz mindenképpen érdemes ragaszkodni.

Ha az interjúztató kérdése a többi álláslehetőségedről nem a döntési gyorsaság miatt merül fel, hanem az elköteleződésedet vizsgálja, akkor erre is kell tudnod reagálni. El tudnál köteleződni ebben az állásban, munkában, feladatkörben, cégnél? Lehet, hogy akkora cég, annyira ismert, hogy már akkor elköteleződtél, amikor még csak gondolkodtál, hogy jelentkezz hozzájuk? Ha egy viszonylag ismeretlen, vagy csak szakmai berkekben ismert cég, akkor mit tett azért eddig, a toborzás során érted, hogyan bánt veled, ami miatt elkötelezettnek érezheted magad? Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az elköteleződés kétoldalú. A cég mennyire elkötelezett irányodban? Mennyire készek olyan kompromisszumokra, amik veled együttjárnak (pl. messze laksz, vagy havonta két munkanapot iskolában töltesz stb.)? Hogy érezted magad az álláskeresés folyamatában náluk?

A múltban sajnos a munkáltatók időnként akár arrogánsan is tudatosították az álláskeresőkben, hogy fölényben vannak az állástárgyalásokban, ez a helyzet mára megváltozott sok szakterületen. Ennek tudatában is óvatos, udvarias és főleg korrekt kommunikációra van szükség az álláskereső/munkavállaló részéről: nem a visszavágó ideje jött el, hanem a jó lehetőségeké.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.