Tudnivalók a Magyarországon történő munkavállalásról

by | jún 17, 2019 | Álláskeresési tippek

Az elmúlt néhány évben erősödni látszik az a tendencia, hogy a határmenti országokból – különösen Románia, Szerbia és Ukrajna területéről – nő a munkavállalás céljából engedélyt kérők száma. Ennek legfőbb oka a munkaerőhiány, mely leginkább a feldolgozó – és építőipart érinti. Cikkünkkel azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik gondolkodnak a Magyarországi munkavállaláson, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A munkaerőpiaci helyzet

A KSH legfrissebb adatai szerint a Magyarországi munkaerőhiány folyamatosan nő bizonyos szakterületeken. A már említett feldolgozó – és építőipari szegmens mellett a mezőgazdaság, különösen a szezonális-, vagy idénymunka szenved hiányt, illetve a szállítmányozás/logisztika és raktározás területe. A legkiemeltebb hiányszakmák az alábbiak: hegesztő, villanyszerelő, lakatos, építőipari szakmunkás, asztalos, varrónő, ápoló.

A már nyelvtudást is igénylő szellemi munkáknál az informatikus, mérnök, épületgépész szakmákat érinti leginkább a probléma, így érdemes lehet ezeken a területeken is nézelődni. Régió tekintetében pedig Észak-Alföld, Észak-Magyarország, és Budapest a leginkább érintett.

Jól látható, hogy az elmúlt két évben jelentősen nőtt a külföldi vendégmunkások száma, míg 2017-ben 24 500 fő kért munkavállalási célú tartózkodási engedélyt, ez a szám 2018-ban már közel 61 000 volt.  A kormány még 2017-ben könnyített az engedélyezési eljárások folyamatán, így a harmadik országból érkezőknek a hiányszakmák esetében a 90 napnál rövidebb tartózkodáshoz és munkavégzéshez nincs szükségük előzetes engedélyre, hiányszakmák esetében 90 nap után is csak tartózkodási engedélyt kell kérni.

Különbség van azonban a hivatalos ügyintézés menetében attól függően, hogy a munkavállaló az Európai Unió területéről, vagy azon kívülről érkezik -e. Nézzük meg most részletesen, kinek milyen engedélyek szükségesek ahhoz, hogy hivatalosan munkába állhasson Magyarországon.

Az Európai Unióból érkező munkavállalók

Az uniós állampolgárok – így például a Romániából érkezők – számára az Európai unióról szóló szerződés biztosítja a szabad mozgás és szabad munkavállalás jogát az Európai Unió teljes területén. A tagországok mellett ez a jog az alábbi országok polgárjait is megilleti: Norvégia, Svájc, Liechtenstein és Izland. A foglalkoztatáshoz és munkavállaláshoz nem szükséges külön engedély, csak bejelentési kötelezettség van. Ezt a munkáltatónak kell megtenni, legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésekor, a helyileg illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró megyei kormányhivatalnak. Ugyanígy a foglalkoztatás megszűnését is jelentenie kell.

Ami fontos lehet, hogy a 90 napnál tovább tartó Magyarországi tartózkodást be kell jelenteni a Bevándorlási Hivatal megyei kirendeltségén. Ezt már az állampolgárnak kell személyesen megtennie az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. Az eljárás díja 1000 Ft.

A bejelentést követően az uniós állampolgár egy helyben kiállított igazolást kap, mely tanúsítja, hogy jogszerűen tartózkodik az országban. Ehhez az alábbi érvényes okmányokat kell bemutatni: úti okmány, vagy személyazonosságot igazoló fényképes igazolvány, igazolás a tartózkodási feltételek fennállásáról (például munkaszerződés). A kiállított regisztrációs igazolás határozatlan ideig érvényes.

A kirendeltségek listája itt található:

http://www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=175&Itemid=462&lang=hu

A formanyomtatványokat innen lehet letölteni:

http://www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=14:formanyomtatvanyok&lang=hu

Harmadik országból érkező munkavállalók

Ez esetben a munkavállalás engedélyezésére két féle úton kerülhet sor; vagy összevont engedélyezési eljárásban, vagy munkavállalási engedély útján. A Szerbiából, vagy Ukrajnából érkező munkavállalókra ezek a követelmények érvényesek.

Amennyiben a pénzügyminiszter közleményében megjelent foglalkozások vagy munkakörök valamelyikében történik a foglalkoztatás (és a tartózkodás), akkor mentesül a munkaerőpiaci engedélykötelezettség alól. Ez azt jelenti, hogy a hiányszakmák esetében a munkavállalók egy könnyített (összevont engedélyezési) eljárás során juthatnak tartózkodási engedélyhez, amely jogosít a munkavállalásra. Könnyítés még, hogy ezt most már a munkáltató is megteheti, melyhez a munkavállaló írásos engedélye szükséges. Amennyiben kiemelt foglalkoztatóról van szó, akkor az ügyintézési idő is rövidül.

A közleményben megjelent hiányszakmák listája:

https://www.cvonline.hu/blog/wp-content/uploads/2019/06/hivatalos-ertesito-36.pdf

A tartózkodási engedély eljárási díja 60 Euro, melyet az adott állam érvényes valutájával – jelen esetben forintban – kell megfizetni. Az engedély meghosszabbításának díja: 10 000 Ft. Az engedély kiadásához szükséges egy három hónapnál nem régebbi arcfénykép, a kitöltött formanyomtatvány, az eljárási díj befizetése, és a kötelező mellékletek csatolása. Amennyiben nem a kiemelt foglalkoztatón keresztül történik az ügyintézés, szükséges a hatóság előtt személyesen megjelenni. Az elkészült engedélyt a munkavállaló postai úton fogja kézhez kapni az elbírálást követően (elutasítás esetén 8 napon belül van lehetőség a fellebbezésre, melynek díja 5500 Ft.)

Kötelező mellékletek:

  • foglalkoztatási jogviszony létesítésére irányuló előzetes megállapodás, vagy a foglalkoztatási jogviszonyt igazoló okirat
  • Magyarországi megélhetést igazoló dokumentumok (például jövedelemigazolás)
  • Magyarországi szálláshely meglétét igazoló dokumentumok (például albérleti szerződés, kifizetett szálláshely, kollégiumi elhelyezésről szóló igazolás)
  • egészségbiztosítás meglétét igazoló dokumentumok
  • kiutazás feltételeit igazoló dokumentumok (érvényes útlevél, menetjegy vagy fedezete)

Az engedélyezéshez szükséges formanyomtatvány innen tölthető le:

http://www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=14:formanyomtatvanyok&lang=hu
 

TAJ kártya és ADÓ kártya igénylése

Mind az unióból, mind a harmadik országból érkező munkavállaló számára szükséges az okmányok beszerzése. Mindkettő kártya formátumú hatósági igazolvány. Kiváltásuk első alkalommal ingyenes. Ezek megléte nélkül a foglalkoztatás megkezdése nem lehetséges.

Az egészségbiztosítási ellátásokhoz szükséges TAJ kártya igénylésére vonatkozó információk az alábbi oldalon érhetők el:

link

Az adóazonosító jel igénylésével kapcsolatos tudnivalókról itt lehet tájékozódni:

https://nav.gov.hu/nav/teszt1234/rovat4/teszt/adoazon_igenyles.html

Magyarországi munkák

A Cvonline.hu Magyarország legnagyobb múltú állásportálja, közel 20 éve vagyunk jelen az online munkaerőpiacon. Oldalunkon több mint 600 cég állásajánlatait tesszük közzé, 33 különböző kategóriában, az ország egész területéről. Amennyiben gondolkodsz a Magyarországi munkavállaláson, regisztrálj oldalunkra, és töltsd fel önéletrajzodat, így akár a munkaadók közvetlenül is megtalálhatnak. Iratkozz fel állásértesítőnkre, ahol személyre szabottan állíthatod be képzettségednek és igényeidnek megfelelően a szűrést, és azonnal értesülhetsz a legfrissebb nyitott pozíciókról. Álláskeresőknek szóló blogunkban pedig a munka világával kapcsolatos érdekes és hasznos olvasmányok várnak. Kedveld Facebook oldalunkat, ahol naponta osztunk meg friss tartalmakat és állásajánlatokat.

Sikeres álláskeresést kíván a cvonline.hu csapata!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.