Tudnivalók a Magyarországon történő munkavállalásról

by | jún 17, 2019 | Álláskeresési tippek

Az elmúlt néhány évben erősödni látszik az a tendencia, hogy a határmenti országokból – különösen Románia, Szerbia és Ukrajna területéről – nő a munkavállalás céljából engedélyt kérők száma. Ennek legfőbb oka a munkaerőhiány, mely leginkább a feldolgozó – és építőipart érinti. Cikkünkkel azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik gondolkodnak a Magyarországi munkavállaláson, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A munkaerőpiaci helyzet

A KSH legfrissebb adatai szerint a Magyarországi munkaerőhiány folyamatosan nő bizonyos szakterületeken. A már említett feldolgozó – és építőipari szegmens mellett a mezőgazdaság, különösen a szezonális-, vagy idénymunka szenved hiányt, illetve a szállítmányozás/logisztika és raktározás területe. A legkiemeltebb hiányszakmák az alábbiak: hegesztő, villanyszerelő, lakatos, építőipari szakmunkás, asztalos, varrónő, ápoló.

A már nyelvtudást is igénylő szellemi munkáknál az informatikus, mérnök, épületgépész szakmákat érinti leginkább a probléma, így érdemes lehet ezeken a területeken is nézelődni. Régió tekintetében pedig Észak-Alföld, Észak-Magyarország, és Budapest a leginkább érintett.

Jól látható, hogy az elmúlt két évben jelentősen nőtt a külföldi vendégmunkások száma, míg 2017-ben 24 500 fő kért munkavállalási célú tartózkodási engedélyt, ez a szám 2018-ban már közel 61 000 volt.  A kormány még 2017-ben könnyített az engedélyezési eljárások folyamatán, így a harmadik országból érkezőknek a hiányszakmák esetében a 90 napnál rövidebb tartózkodáshoz és munkavégzéshez nincs szükségük előzetes engedélyre, hiányszakmák esetében 90 nap után is csak tartózkodási engedélyt kell kérni.

Különbség van azonban a hivatalos ügyintézés menetében attól függően, hogy a munkavállaló az Európai Unió területéről, vagy azon kívülről érkezik -e. Nézzük meg most részletesen, kinek milyen engedélyek szükségesek ahhoz, hogy hivatalosan munkába állhasson Magyarországon.

Az Európai Unióból érkező munkavállalók

Az uniós állampolgárok – így például a Romániából érkezők – számára az Európai unióról szóló szerződés biztosítja a szabad mozgás és szabad munkavállalás jogát az Európai Unió teljes területén. A tagországok mellett ez a jog az alábbi országok polgárjait is megilleti: Norvégia, Svájc, Liechtenstein és Izland. A foglalkoztatáshoz és munkavállaláshoz nem szükséges külön engedély, csak bejelentési kötelezettség van. Ezt a munkáltatónak kell megtenni, legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésekor, a helyileg illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró megyei kormányhivatalnak. Ugyanígy a foglalkoztatás megszűnését is jelentenie kell.

Ami fontos lehet, hogy a 90 napnál tovább tartó Magyarországi tartózkodást be kell jelenteni a Bevándorlási Hivatal megyei kirendeltségén. Ezt már az állampolgárnak kell személyesen megtennie az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. Az eljárás díja 1000 Ft.

A bejelentést követően az uniós állampolgár egy helyben kiállított igazolást kap, mely tanúsítja, hogy jogszerűen tartózkodik az országban. Ehhez az alábbi érvényes okmányokat kell bemutatni: úti okmány, vagy személyazonosságot igazoló fényképes igazolvány, igazolás a tartózkodási feltételek fennállásáról (például munkaszerződés). A kiállított regisztrációs igazolás határozatlan ideig érvényes.

A kirendeltségek listája itt található:

http://www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=175&Itemid=462&lang=hu

A formanyomtatványokat innen lehet letölteni:

http://www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=14:formanyomtatvanyok&lang=hu

Harmadik országból érkező munkavállalók

Ez esetben a munkavállalás engedélyezésére két féle úton kerülhet sor; vagy összevont engedélyezési eljárásban, vagy munkavállalási engedély útján. A Szerbiából, vagy Ukrajnából érkező munkavállalókra ezek a követelmények érvényesek.

Amennyiben a pénzügyminiszter közleményében megjelent foglalkozások vagy munkakörök valamelyikében történik a foglalkoztatás (és a tartózkodás), akkor mentesül a munkaerőpiaci engedélykötelezettség alól. Ez azt jelenti, hogy a hiányszakmák esetében a munkavállalók egy könnyített (összevont engedélyezési) eljárás során juthatnak tartózkodási engedélyhez, amely jogosít a munkavállalásra. Könnyítés még, hogy ezt most már a munkáltató is megteheti, melyhez a munkavállaló írásos engedélye szükséges. Amennyiben kiemelt foglalkoztatóról van szó, akkor az ügyintézési idő is rövidül.

A közleményben megjelent hiányszakmák listája:

https://www.cvonline.hu/blog/wp-content/uploads/2019/06/hivatalos-ertesito-36.pdf

A tartózkodási engedély eljárási díja 60 Euro, melyet az adott állam érvényes valutájával – jelen esetben forintban – kell megfizetni. Az engedély meghosszabbításának díja: 10 000 Ft. Az engedély kiadásához szükséges egy három hónapnál nem régebbi arcfénykép, a kitöltött formanyomtatvány, az eljárási díj befizetése, és a kötelező mellékletek csatolása. Amennyiben nem a kiemelt foglalkoztatón keresztül történik az ügyintézés, szükséges a hatóság előtt személyesen megjelenni. Az elkészült engedélyt a munkavállaló postai úton fogja kézhez kapni az elbírálást követően (elutasítás esetén 8 napon belül van lehetőség a fellebbezésre, melynek díja 5500 Ft.)

Kötelező mellékletek:

  • foglalkoztatási jogviszony létesítésére irányuló előzetes megállapodás, vagy a foglalkoztatási jogviszonyt igazoló okirat
  • Magyarországi megélhetést igazoló dokumentumok (például jövedelemigazolás)
  • Magyarországi szálláshely meglétét igazoló dokumentumok (például albérleti szerződés, kifizetett szálláshely, kollégiumi elhelyezésről szóló igazolás)
  • egészségbiztosítás meglétét igazoló dokumentumok
  • kiutazás feltételeit igazoló dokumentumok (érvényes útlevél, menetjegy vagy fedezete)

Az engedélyezéshez szükséges formanyomtatvány innen tölthető le:

http://www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=14:formanyomtatvanyok&lang=hu
 

TAJ kártya és ADÓ kártya igénylése

Mind az unióból, mind a harmadik országból érkező munkavállaló számára szükséges az okmányok beszerzése. Mindkettő kártya formátumú hatósági igazolvány. Kiváltásuk első alkalommal ingyenes. Ezek megléte nélkül a foglalkoztatás megkezdése nem lehetséges.

Az egészségbiztosítási ellátásokhoz szükséges TAJ kártya igénylésére vonatkozó információk az alábbi oldalon érhetők el:

link

Az adóazonosító jel igénylésével kapcsolatos tudnivalókról itt lehet tájékozódni:

https://nav.gov.hu/nav/teszt1234/rovat4/teszt/adoazon_igenyles.html

Magyarországi munkák

A Cvonline.hu Magyarország legnagyobb múltú állásportálja, közel 20 éve vagyunk jelen az online munkaerőpiacon. Oldalunkon több mint 600 cég állásajánlatait tesszük közzé, 33 különböző kategóriában, az ország egész területéről. Amennyiben gondolkodsz a Magyarországi munkavállaláson, regisztrálj oldalunkra, és töltsd fel önéletrajzodat, így akár a munkaadók közvetlenül is megtalálhatnak. Iratkozz fel állásértesítőnkre, ahol személyre szabottan állíthatod be képzettségednek és igényeidnek megfelelően a szűrést, és azonnal értesülhetsz a legfrissebb nyitott pozíciókról. Álláskeresőknek szóló blogunkban pedig a munka világával kapcsolatos érdekes és hasznos olvasmányok várnak. Kedveld Facebook oldalunkat, ahol naponta osztunk meg friss tartalmakat és állásajánlatokat.

Sikeres álláskeresést kíván a cvonline.hu csapata!