7+1 tipp, hogy tényleg megérje elmenned egy állásbörzére

by | febr 25, 2019 | Hírek

Az állásbörzéken személyesen is találkozhatsz a különböző vállalatok képviselőivel, érdeklődhetsz álláslehetőségek iránt, és előadásokon, érdekes programokon is részt vehetsz. Regisztrálj a március 6-7-i HVG Állásbörzére, cikkünkből pedig megtudhatod, hogyan profitálhatsz leginkább egy ilyen rendezvényből.

A személyes találkozás erejét felhasználva jobban kitűnhetsz a többi jelölt közül, azonban nem mindegy, hogyan készülsz fel egy ilyen eseményre. Mutatjuk, mikre figyelj oda a rendezvényen!

1.Tervezz előre!

Fogalmazd meg, milyen céllal akarsz kimenni az állásbörzére! Felmérnéd a lehetőségeidet a munkaerőpiacon? Bizonytalan vagy benne, milyen területek érdekelnek? A kapcsolati hálódat bővítenéd? Ha konkrét cégekhez szeretnéd beadni a jelentkezésedet, mindenképpen állíts össze egy akciótervet ahhoz, mely cégek kínálnak neked való lehetőségeket, és őket melyik standnál találod meg.

2.Hagyj időt magadnak!

Ha az állásbörze látogatásodat úgy tervezed, hogy végigrohansz a standokon, mindenhol ott hagyva a CV-det, hogy biztosra menj, ki kell, hogy ábrándítsunk. Egyrészt a cégek sem szeretik azokat a látogatókat, akik céltalanul beadják mindenhová a jelentkezésüket, másrészt képtelen leszel után követni ekkora mennyiségű jelentkezést. Szűrd meg jól a neked való cégeket, hogy a helyszínen legyen időd a minőségi beszélgetésre!

3.Mutatkozz be!

A rendezvény előtt szedd össze magadban, hogyan mutatkoznál be 1 percben! Röviden bemutatkozni nem nehéz, röviden és emlékezetesen annál inkább. De mit is mondj egy ilyen helyzetben?

  • Hogy hívnak?
  • Milyen típusú állások érdekelnek? (szakterület, feladatok, munkakör, fő- vagy részmunkaidős, gyakornoki, stb.)
  • Milyen releváns munkatapasztalatod van?
  • Hol végeztél/milyen szakon tanulsz?
  • Személyes motivációd, azaz miért ilyen típusú állást keresel?
  • Miért gondolod, hogy alkalmas vagy egy ilyen típusú állásra, mit nyer veled a cég, ha téged választ?

4.Legyen online és offline aktuális önéletrajzod!

A regisztráció során mindenképpen érdemes feltölteni önéletrajzodat. A HVG Állásbörzén ugyanis az e-reg rendszer segítségével pillanatok alatt tudsz jelentkezni a helyszínen a számodra vonzó pozícióra. Ha azonban biztosra akarsz menni, érdemes néhány példányt kinyomtatva is magaddal vinni.

5.Ismerd a céget!

Azoknak a cégeknek, amelyek felkerülnek a listádra, mindenképp nézz utána! Mivel foglalkozik a vállalat? Nézd meg a börze honlapján a bemutatkozásukat, Facebook és LinkedIn oldalukról se feledkezz meg. Semmiképpen ne tedd fel az alábbi kérdéseket: „Milyen üres állásaik vannak?”, „Az Önök cége mivel foglalkozik?”

6.Kérdezz!

Az állásbörzékből csakis akkor profitálhatsz, ha kihasználod azokat az előnyöket, amelyeket az online álláskereséssel szemben nyújtanak. Ha csak beadod az önéletrajzodat, ugyanott vagy, mintha egy karrieroldalon jelentkeznél. A kiállító cégek úgy jegyeznek meg leginkább, ha jó kérdéseket teszel fel. Érdeklődj a cég kultúrájáról, szakmai tevékenységéről, a teljesítményértékelő rendszerről, vagy egyszerűen a kiválasztási folyamatról.
A HVG Állásbörze remek alkalom, hogy a cégek értékeiről többet is megtudj, mint egy álláshirdetésből. Bevinnéd a kutyád a munkába? Nem tudnál élni home office nélkül? Számít, ha a cégnek van saját focicsapata, vagy eljárhatsz a kollégákkal edzeni? Regisztrációt követően a profilodon nyomon követheted, mely cégeknek fontosak ezek az értékek!

7.Kezdeményezz!

Ne várd meg, hogy a standok között bolyongva a cégek megszólítsanak! Légy proaktív, kezdeményezd Te a bemutatkozást. Ennek során mondd el konkrétan, mely szakterületek érdekelnek, hogy a cég képviselője tudjon kapcsolódni ehhez a vállalatnál meghirdetett munkakörök ajánlásával.
A HVG Állásbörzén a cégeknél új fejlesztéseket, a cég szakterületére szabott játékokat is kipróbálhatsz, ezzel is könnyítve a beszélgetés elkezdését. Programozz robotot, ülj be a legújabb csúcsmodellekbe, vagy fotózkodj a standoknál!

8.Ne feledkezz meg az utánkövetésről!

A rendezvény nem ér véget azzal, hogy kisétálsz a kapun. A listát, amelyet a meglátogatandó standokról készítettél, az esemény közben egészítsd ki a kapott információkkal: milyen pozíciót ajánlottak, melyekre adtad le a jelentkezésedet. Az adott cég képviselőjétől ne felejtsd el elkérni a névjegykártyáját, hogy ha huzamosabb ideig nem jelentkeznek, tudj érdeklődni, hogy áll a kiválasztási folyamat. Előfordulhat, hogy még nem dolgoztál fel teljesen a jelentkezéseket.

Ha elkészítetted az akciótervedet, felkészültél a bemutatkozásra, és a cégeknek is utánanéztél, nagy eséllyel sikerrel jársz a rendezvényen. Az előzetes felkészülésnek köszönhetően pedig valószínűleg a karriertámogató és önfejlesztő előadásokra, és az interaktív workshopokra is jut időd. 😉

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.