A csapatépítő programok előnyei

by | aug 30, 2019 | Hírek

Általában, ha csapatépítésről beszélünk, a céges tréningek jutnak eszünkbe. Ám a vélemények megoszlanak, hogy ezek a munkaidőn kívüli programok „megérik-e a pénzüket”. Ebben a cikkünkben kifejtjük magát a témát és azon belül a téma előnyeit, valamint némi példával is alátámasztjuk, miben térül majd meg később elmenni az ilyesfajta eseményekre.

A Cvonline.hu csapata a 2019-es futóversenyen

 

A csapatépítők célja

A cégek leginkább a jobb együttműködés céljából szoktak ilyen eseményeket szervezni. Nyilván egy kisebb vállalatnál az alkalmazottak legalább látásból ismerik egymást, így az ő esetükben főleg akkor szokott szükségessé válni a csapatépítés, amikor hirtelen bővülni kezd a cég és meg akarják ismertetni az újdonsült kollégákkal a szervezeti kultúrát, a szokásokat.

A nagyvállalatoknál, multiknál már egy kicsit más a helyzet. Míg a közép és kis vállalatoknál az emberek nagyjából tudják ki, melyik területen dolgozik, kihez kell fordulni a kérdésekkel, addig a multiknál ez legfeljebb az azonos területen dolgozóknál van jelen. Az ilyen esetekben van kiemelkedő szerepe a csapatépítő programoknak, hiszen így a sok-sok e-mail és telefonos beszélgetéshez társul egy arc, egy személyiség, ami végsősoron könnyedebb kommunikációhoz vezet, esetleg barátság tud kialakulni belőle.

Mindezek mellett éppen az ilyen eseményeken, és az ottani lévő feladatok alatt derülhet fény számos olyan tulajdonságra, amit például munka közben nem feltétlenül tűnik fel az alkalmazottaknak, feletteseknek.

Csapatépítő programok

Miután kifejtettük, milyen okai lehetnek ezeknek az alkalmaknak, nézzük meg magukat a programokat is, tehát a módokat, amik eljuttatnak ahhoz a bizonyos célhoz.

  1. Szervezett program – Leggyakrabban a nagyobb cégek alkalmazzák, mivel akár többszáz fő is részt vehet, és egy programtervvel sokkal könnyebb koordinálni annyi embert. Itt a legnépszerűbbek a versenyfeladatok, ahol a jelenlévők csapatokba rendeződnek és úgy oldanak meg különböző feladatokat. Nem ritka például egy sportverseny megrendezése, amelyen a Cvonline.hu csapata is megmérethette magát az Ultra Tisza tó 111 lefutásával. Persze itt nem csak kizárólag a futás volt a cél, kollégáink a testmozgáson kívül közös bográcsozást is tartottak, hogy kipihenhessék a fáradalmaikat és kicsit együtt lehessenek. A kitartás és a céltudatosság ötvözete testesült meg az ilyen típusú feladatok alatt, nem beszélve a versenyszellemről.
  2. Laza, spontán összejövetel – Ilyenkor valamilyen munkán kívüli szórakozásra kell gondolni – színház, szabadulószoba vagy egy kis iszogatás -, ami egy pár órát vesz igénybe. Ez idő alatt a munka helyett inkább a magánéleti, személyes témák és a poénkodás kerülnek előtérbe. Egy kevésbé kedvelt időtöltés ez a munkavállalók számára, mert sokan úgy vannak vele, hogy éppen eleget vannak a kollégáikkal a munkahelyen napi 8 órában, szívesebben mennek haza vagy találkoznak másokkal. Éppen ebből kifolyólag félévente 1-2 alkalommal kerül megrendezésre.

Összegzésképp ezek az alkalmak jó alapot adnak arra, hogy jobban megismerjük egymást – és/vagy önmagunkat egyaránt -, mégis kikkel dolgozunk együtt. Lehet, hogy ritkán tartanak a cégek ilyesmit, de a jobb légkör érdekében feltétlen érdemes elmenni rá.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.