A dolgozó anyák helyzete

by | máj 10, 2019 | Hírek

Anyák napja környékén különösen fontos, hogy időt szánjunk és ünnepeljük azokat a dolgokat, amiket a nők tesznek. Előző cikkünkben megírtuk, hogy milyen lehetőségeik vannak az édesanyáknak, ha GYED alatt visszatérnének dolgozni. 2019-ben az Egyesült Államokban a nők száma meghaladta a férfiakét a felsőoktatásban. Összességében a helyzet jelentősen javult a nők helyzetét tekintve az elmúlt évtizedben. Habár továbbra is jelentős kihívásokkal kell szembenézniük az anyáknak, hogy kiharcolják a munkahelyi egyenlőségüket. A Glassdoor.com interjúkat készített több inspiráló, anyaság mellet dolgozó nővel, hogy milyen is 2019-ben dolgozó anyának lenni.

Milyen dolgozó anyának lenni 2019-ben?

Noemi Patocka, az Emberi Erőforrás osztályvezetője azt mondja: „Hatalmas kihívást jelent, de nagyon izgalmas. Csodálatos karriert építhetsz, de nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy mindeközben annyi időt tölthess a gyerekeiddel, amennyit szeretnél. A fontossági sorrend felállítása rendkívül fontos.”

Jessica Laid szerint 2019-ben anyának lenni kemény és tökéletlen dolog. Hangsúlyozza, hogy milyen fontos az elképzeléseink végiggondolása, és hogy emlékeztessük magunkat, hogy nincs tökéletes út a gyereknevelés és a munka között. Azt ajánlja, hogy vegyük sorba a pro és kontra érveket, és találjuk meg azt az utat, ami a legjobban illeszkedik hozzánk és mindkét szerepünkben segít minket.

Noha jelentős előrelépések történtek a nők javára, az alapvető munkát el kell végezniük. Marina Byezhanova, a Pronexia alapítója, azt mondja: „Fontos kiemelni, hogy ha úgy érzed, hogy hátralépés történt a karrieredben, az azért van, mert valójában hátraléptél. Dolgozó anyának lenni azt jelenti, hogy ez a karriered rovására fog menni, nem pörögsz úgy, mint a kollegáid, akiknek nem elsődleges feladatunk a gyereknevelés.” A saját gyakorlatában Byezhanova látja a megkülönböztetést, amikor az ügyfelek előre jelzik, hogy nem szeretnének fiatal nőket alkalmazni, mivel ők nagyobb eséllyel szeretnének a közeli jövőben családot alapítani.

Ahogy a nőket még mindig éri diszkrimináció, úgy az apák esetében is felmerülnek áldozatok és nehézségek. Míg a nők a 85%-át keresik a velük hasonló beosztásban lévő férfiak fizetésének, a bér különbség még ennél is jelentősebb azon férfiak esetében, akik a teljes állású szülőséget választják.

Milyen pszichológiai harcokat kell megvívniuk a dolgozó anyáknak?

Ahogy a külső nyomás segítheti vagy akadályozhatja a család elindítására vonatkozó döntést, a „mentális utazásoknak” ugyanolyan hatásuk van. Patocka így magyarázza a családalapítás fontolgatását: „A saját gondolataiddal játszol. Otthagysz egy olyan állást, amivel karriert szeretnél építeni. Megnehezíted a saját helyzeted azzal a gondolattal, hogy mit hagysz magad mögött, ez bizonytalanít el. Ezt többnyire a saját gondolataink generálják, és nem az, ahogy a munkahelyünk valójában reagál a helyzetre.”

Sok nő úgy érzi, hogy a személyiségük is egészen megváltozik ilyenkor. Azt állítják, hogy a munkájuk során mindig képesek voltak megoldani a saját problémáikat, és kezelni a kihívásokat. Azonban amikor anyák lettek el kellett fogadniuk a sebezhetőséget, ami abból fakad, hogy nem tudják mindenre a választ, vagy nem tudják, mit kell tenni az adott szituációban.

Jyll Saskin Gales, a Google egyik alkalmazottja azt mondja, hogy „Bár elolvastam az összes könyvet, még mindig más, mint amikor a gyerekeddel vagy 24/7. Régebben úgy éreztem, hogy képes vagyok kitalálni, hogy mit tegyek, de nem tudok mindenre választ találni hajnali 3 órakor. Ettől most inkompetens vagyok? Nehéz elviselni ezt az érzést, valamit, amivel még nem találkoztam. De az idővel jobb lett!”

Byezhanova azt mondja, hogy sokszor sikertelenségnek élte meg a helyzeteket, gyakran azt sem tudta mit csinál. Nehéz otthagyni a sikeres karriert, és a karrierista nő szerepét anyára váltani. Kiemeli annak a fontosságát, hogy olyan munkát csinálj, ami a legjobb életednek ezen a pontján, és ne tegyél magadra több nyomást, a nagy tervek miatt, amiket korábban kitaláltál magadnak.

Amíg néhány nő képes arra, hogy 150%-ig az anyaságnak szentelje magát, sokan próbálják megtalálni az egyensúlyt a sikeres karrier és jó anyaság között. Chi Nguyen azt mondja, hogy „Az emberek azt várják az anyáktól, hogy olyan szülők legyenek, mintha nem lenne mellette állásuk, és úgy dolgozzanak, mintha nem lennének mellette szülők is. Kihívást jelent a bűntudat, amit a munkán való gondolkodás okoz, a családdal töltött idő alatt.

Milyen tanácsot adnál azoknak a nőknek, akik a munkájuk mellett most néznek anyai örömök elé?

A legjobb tanács, amit Patocka tud adni, hogy: „Legyél magabiztos, bízz a megérzéseidben, és tudd, hogy fontos, amit csinálsz.”

Jyll Saskin Gales azt a tanácsolja minden új anyukának, hogy a szülési szabadságról minél előbb beszéljen a főnökével. Biztosnak kell lenned abban, hogy te és a főnököd ugyanazon információkkal és elképzelésekkel rendelkeztek, hogy megértse az elvárásaidat. A vezetők nem biztos, hogy tudják, hogy milyen szükségleteidhez kell majd alkalmazkodniuk, ezért ezt mindenképp előre tisztázd.

Byezhanova szerint a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy találj egy olyan támogatót, aki őszinte lesz veled a tapasztalatairól, ahelyett, hogy szuperhősként viselkedne. Kifejezi a pozitív dolgokat és az örömöt, de a rosszat is megosztja, ezzel segíthetitek egymást, hogy jobban kezeljétek a helyzeteket. Fókuszálj a jelenre, és bárhol is legyél, ne akarj „túlkompenzálni”.

Amikor előjön az anyai bűntudat, az rengeteg stresszt okoz. Chi Nguyen ilyenkor vesz egy mély levegőt, és emlékezteti magát, hogy a sok áldozat, amit meghoz, biztosítja azt, hogy gondoskodhasson a családjáról. Tudja, hogy nagyszerű munkát végez a gyerekeivel, és belátja, hogy működni fognak a dolgok.

Amiben az összes anya egyetért, hogy az anyaság egy tökéletlen dolog, és olyan embereket kell találnod, akik reálisan látják a dolgokat, és támogatnak a döntéseidben. Ne legyél túl szigorú önmagadhoz, és folytassátok egymás bíztatását dolgozó szülőként.

 

A cikket a www.glassdoor.com-ról fordítottuk.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.