A hely, ahol nem létezik a túlóra

by | máj 14, 2019 | Hírek

Vajon mérhető-e a hatékonyság a munkában töltött órák számával? Mennyire jó munkaerő az agyonhajszolt, szabadidővel alig rendelkező munkavállaló? Az észak-európai országok úgy tűnik, megtalálták a válaszokat ezekre a kérdésekre. Hogyan oldják meg a munka és magánélet egyensúlyát a mindennapokban? Cikkünkből megtudhatod!

Mennyit dolgozunk egy héten?

Dániában egy munkahét 33 órából áll. Nincs ez másképp a hollandoknál sem, ahol 29 órát, míg Németországban és Belgiumban 35, a svédeknél 36 órát kell dolgozni egy héten. A statisztikai adatokból tudjuk, hogy mindez nem veti vissza a termelést, sőt inkább segíti is. Kutatások igazolják, hogy a kipihent, kevesebb munkaórát dolgozó alkalmazottak 12%-kal jobb teljesítményre képesek. Természetesen nem lehet minden pozícióban és szektorban kivitelezni ezt a modellt, de elmondható, hogy Magyarországon az irodában dolgozók minimum 40 órát, ebédidővel együtt ennél is többet, túlóra esetén pedig akár másfélszer ennyi időt is dolgozhatnak egy héten.

Eltérő munkakultúra és bizalom

A dánoknál azonban a túlóra nem előny, és nem vágódsz be a főnöködnél, ha tovább maradsz bent, vagy munkaidő után küldesz e-mailt. Ellátnak inkább néhány jótanáccsal azzal kapcsolatosan, hogy hogyan gazdálkodj jobban az időddel. Tudják, hogy a túl sok munka több stresszel jár, ami fizikai és lelki betegségekhez vezet, és ha ezért nem tudod megfelelően ellátni a feladataid, vagy kiesel a munkából, az sokkal nagyobb veszteség.
Az északi munkakultúra szerves része a bizalom, vagyis megbíznak egymásban az együtt dolgozók, ezért azt feltételezik, elvégzed a rád osztott feladatot a legjobb tudásod szerint. Képes vagy beosztani az idődet, és ha valami közbejön, például megbetegszik a gyereked, akkor tudod mérlegelni, mi a fontosabb. Rájöttek, hogy hiába ülsz az irodai székedben, ha közben nem a munkáddal foglalkozol, hanem idegeskedsz, és a nagymamákat, barátnőket hívogatod, hogy ki tud vigyázni a gyerekre, az senkinek sem hasznos.

Változó világ

Manapság sok cikk születik a fiatal generációk munkához való hozzáállásáról, elvárásairól. Látható, hogy elindult egy változás, a Z generáció már nem szeretne belegebedni a munkába, hanem élvezni is szeretné azt, illetve nem ragaszkodik ahhoz, hogy kizárólag egy irodában ülve töltse a munkaidejét. A dán módszer távolinak tűnik, de lassan nyitni kényszerülnek a munkaadók is az efféle megközelítés felé, hiszen egyre többen lesznek azok, akiknek erre van igénye.

Végezetül pedig íme néhány apró tipp, amivel te is magadévá teheted a dán életérzést a hétköznapokban:

Légy jelen! – Fontos, hogy mindig azzal foglalkozz, arra koncentrálj teljes mértékben, amit épp csinálsz. Bár egyszerűnek hangzik, mégis sokszor nehéz megvalósítani ezt az praktikus tanácsot. Ha például ebédelsz, ne nyomkodd a telefonod, hanem figyelj az ételre és az evésre. Este, amikor a gyermekeddel foglalkozol, ne a munkán járjon az eszed.

Helyezd magad kényelembe! – A munkakörnyezeteden végezhetsz apró átalakításokat, hogy az minél kényelmesebb legyen számodra. Figyeld meg azt is, hogy hogyan ülsz a székeden, kényelmes-e a testtartásod. Ha a tested feszül, az a koncentrációdat is csökkenti.

Ne vitázz feleslegesen! – Bár a munkahelyen felvetődhetnek olyan beszédtémák, amikről neked is van véleményed, nem szükséges ezt minden esetben hangoztatni. Kinek hiányzik a felesleges feszültség? Van belőle éppen elég, szükségtelen újakat generálni olyan témákban, amik nem is fontosak igazán.

Tarts szünetet! – Ha úgy érzed hogy elfáradtál, állj meg egy pillanatra, és lazíts egy kicsit. Mozgasd át magad, igyál egy jó kávét vagy teát, és szívj egy kis friss levegőt. Utána a munka is könnyebben megy majd.

Legyen énidőd! – Jó, ha a munkán túli időben tudsz egy kis időt fordítani magadra, amikor valami olyan csinálsz, ami igazán kikapcsol. Lehet ez sport, vagy bármilyen más hobbi, amiben örömödet leled. A lényeg, hogy lazíts, töltődj, és okozz magadnak egy kis örömet.

Ha megfogadod ezt a pár tanácsot, a munkaidőd ugyan nem -, de a benned lévő stressz minden bizonnyal csökkenni fog, és így még a munkában is hatékonyabb leszel! Jól hangzik, nem igaz?

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.