Vendéglátás – munka a Balatonnál

by | jún 26, 2019 | Hírek

Idén is elképesztően magas a munkaerőhiány a vendéglátásban, és ez alól a balatoni régió sem kivétel. Nagyon nehezen találnak szakképzett munkaerőt, pedig akár napi 30 ezret is hazavihet egy felszolgáló.

Már február óta toborozzák a munkavállalókat, így próbálják bebiztosítani magukat a szálloda és étterem tulajdonosok. A szakképzett felszolgálók, pultosok és szakácsok közül sokan inkább külföldre mennek a nyári időszak alatt, hiszen kint az itthoni bérek akár háromszorosát is megkereshetik egy hónapban. Sok esetben sem a szállásra, sem az étkezésre nem kell költeniük, így az egész keresetüket félre tudják tenni. Emiatt sok étterem és szálloda tulajdonos már a képesítés nélküli munkaerőnek is örül, a lényeg, hogy dolgozzon. Nehezíti a helyzetüket, hogy abszolút idény jellegű a vendéglátás – nem túl kecsegtető a 2, maximum 3 hónapos munkaviszony.

A KSH adatai szerint mintegy 3000 üres állás van a vendéglátóiparban, de az elemzők szerint a valóságban akár több 10 ezres is lehet a munkaerőhiány.

A legtöbb helyen az alábbi pozíciókra vadásszák a munkaerőt:

  • szakács
  • felszolgáló
  • pultos
  • fagylalt árus
  • konyhai kisegítő
  • bolti kisegítő

Ha kipróbálnád, milyen egy nyarat a Balaton mellett dolgozni, még nem késtél le semmiről! A forgalmasabb központokban könnyű munkát találni, főleg, ha beszélsz 1-2 idegen nyelvet is. Akik rendszeresen járnak vissza dolgozni a nyári szezonra azt mesélik, már olyan mintha a második családjukhoz térnének vissza. Egészen más hangulata van a tóparton dolgozni, mint bárhol máshol az országban. Munkakörtől függően juthat időd a pihenésre, szórakozásra is, ami szintén hatalmas pozitívum. Viszont azt feltétlenül meg kell említeni, hogy sok lemondással jár egy ilyen élmény. Az egész nyarat a barátaid és a családod nélkül töltöd – főleg, ha messzebbről érkezel. És bizony vannak olyan állások, amik mellett nem jut idő a pihenésre sem.

Amiért megéri belevágni, az az élmény, és nem utolsó sorban a pénz. Ha ügyes vagy és szorgalmas, egy hónap alatt megkereshetsz akár 4-500 ezer forintot. Érdemes olyan állást keresni, amihez biztosítanak szállást és étkezést is, hogy minél többet tudjál félrerakni a fizetésedből.

Megtetszett a gondolat, hogy a Balatonnál dolgozz a nyáron? Nézz körül az oldalunkon található balatoni állásajánlatok között, töltsd fel önéletrajzod, és iratkozz fel állásértesítőnkre, nehogy lemaradj a legújabb lehetőségekről.