Vendéglátás – munka a Balatonnál

by | jún 26, 2019 | Hírek

Idén is elképesztően magas a munkaerőhiány a vendéglátásban, és ez alól a balatoni régió sem kivétel. Nagyon nehezen találnak szakképzett munkaerőt, pedig akár napi 30 ezret is hazavihet egy felszolgáló.

Már február óta toborozzák a munkavállalókat, így próbálják bebiztosítani magukat a szálloda és étterem tulajdonosok. A szakképzett felszolgálók, pultosok és szakácsok közül sokan inkább külföldre mennek a nyári időszak alatt, hiszen kint az itthoni bérek akár háromszorosát is megkereshetik egy hónapban. Sok esetben sem a szállásra, sem az étkezésre nem kell költeniük, így az egész keresetüket félre tudják tenni. Emiatt sok étterem és szálloda tulajdonos már a képesítés nélküli munkaerőnek is örül, a lényeg, hogy dolgozzon. Nehezíti a helyzetüket, hogy abszolút idény jellegű a vendéglátás – nem túl kecsegtető a 2, maximum 3 hónapos munkaviszony.

A KSH adatai szerint mintegy 3000 üres állás van a vendéglátóiparban, de az elemzők szerint a valóságban akár több 10 ezres is lehet a munkaerőhiány.

A legtöbb helyen az alábbi pozíciókra vadásszák a munkaerőt:

  • szakács
  • felszolgáló
  • pultos
  • fagylalt árus
  • konyhai kisegítő
  • bolti kisegítő

Ha kipróbálnád, milyen egy nyarat a Balaton mellett dolgozni, még nem késtél le semmiről! A forgalmasabb központokban könnyű munkát találni, főleg, ha beszélsz 1-2 idegen nyelvet is. Akik rendszeresen járnak vissza dolgozni a nyári szezonra azt mesélik, már olyan mintha a második családjukhoz térnének vissza. Egészen más hangulata van a tóparton dolgozni, mint bárhol máshol az országban. Munkakörtől függően juthat időd a pihenésre, szórakozásra is, ami szintén hatalmas pozitívum. Viszont azt feltétlenül meg kell említeni, hogy sok lemondással jár egy ilyen élmény. Az egész nyarat a barátaid és a családod nélkül töltöd – főleg, ha messzebbről érkezel. És bizony vannak olyan állások, amik mellett nem jut idő a pihenésre sem.

Amiért megéri belevágni, az az élmény, és nem utolsó sorban a pénz. Ha ügyes vagy és szorgalmas, egy hónap alatt megkereshetsz akár 4-500 ezer forintot. Érdemes olyan állást keresni, amihez biztosítanak szállást és étkezést is, hogy minél többet tudjál félrerakni a fizetésedből.

Megtetszett a gondolat, hogy a Balatonnál dolgozz a nyáron? Nézz körül az oldalunkon található balatoni állásajánlatok között, töltsd fel önéletrajzod, és iratkozz fel állásértesítőnkre, nehogy lemaradj a legújabb lehetőségekről.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.