Alkalmi munka 2019 – Adózás, feltételek, bérezés

by | máj 16, 2019 | Állásinterjú

2018-hoz képest változtak a szabályok és a bérezés is. Mit hívunk alkalmi munkának? Hogyan tudok alkalmi munkát vállalni, mik a feltételei? Kell utána adózni, és van minimálbér? Cikkünkben választ kapsz minden kérdésre, amit az alkalmi munkáról tudni szeretnél!

Típusát tekintve az alkalmi munka az egyszerűsített foglalkoztatási viszony keretein belül jön létre. Ez a forma magába foglalja:

Alkalmi munkavállalás feltételei

Avagy, mikor vállalhatsz alkalmi munkát, egyáltalán mi számít annak? És mikor alakul ki közted és a munkaadó közt alkalmi munkára irányuló viszony? A válasz az előbbi két kérdésre, akkor, ha az adott munkáltató foglalkoztatásában végzel munkát:

 • legfeljebb 5 egymást követő naptári napon,
 • legfeljebb 15 munkanapon egy naptári hónapon belül,
 • legfeljebb 90 munkanapon egy naptári éven belül.

Filmipari statisztálás esetén (3711-es FEOR számú) a napi jövedelem legfeljebb 12 000 Ft lehet, mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén: 1 év alatt maximum 120 naptári napot foglalkoztathat.

Az egyszerűsített foglalkoztatás egy bizonyos mentesített keretösszegig adómentes.

Ez a keretösszeg 2019-ben, azok számára, akik minimálbér alapján dolgoznak (tehát: az alapján, de nem feltétlen annyit keresnek), napi 8918 forint, garantált bérminimum szerint dolgozóknál – azaz, akik legalább középfokú szakképzettséget igénylő munkakört látnak el – pedig 11.661 forint. Akinek az egy napra jutó jövedelme meghaladja az említett összegeket, annak személyi jövedelemadót kell fizetnie, és fel kell tüntetnie az alkalmi munkából származó jövedelmét adóbevallásban. Arra ügyelni kell, hogy a megszerzett jövedelem összegébe a bérpótlékok is beszámítanak.

A keretösszeg meghaladása után is csupán az SZJA fizetése terheli az alkalmi munkavállalót: nyugdíjjárulék, munkaerőpiaci-járulék, és egészségbiztosítási-járulék valamint egészségügyi hozzájárulás fizetésére nem lesz köteles. Ez egyben azt is magában hordozza, hogy nem lesz biztosított, azaz, nem élhet társadalombiztosításokkal – jogosultak ugyanakkor baleseti egészségügyi szolgáltatásra, nyugellátásra, valamint álláskeresési ellátásra.

Az ellátások alapja:

 • mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 370 Ft / nap,
 • alkalmi munkavállalás esetén 740 Ft / nap.

Az alkalmi munkát végzők számát tekintve viszont a munkaadó számára van néhány feltétel. Az, hogy egy munkáltatónál hány alkalmi munkavállaló lehet, függ a munkaviszonyban ott dolgozók számától:

 • munkavállalóval nem rendelkező vállalkozásnál az alkalmi munkavállalók száma nem lehet több, mint 1 fő,
 • 5 vagy kevesebb alkalmazott esetén az alkalmi munkavállalók száma nem lehet több, mint 2 fő,
 • 6-20 alkalmazott esetén az alkalmi munkavállalók száma nem lehet több, mint 4 fő,
 • 20-nál több alkalmazott esetén az alkalmi munkavállalók száma legfeljebb az alkalmazottak számának 20%-a lehet.

A munkaadó részéről közteher fizetése szükséges minden egyszerűsített foglalkozásban alkalmazott dolgozó után: ez alkalmi munka esetén 1000 forint (turisztikai és mezőgazdasági idénymunka esetén 500 forint, filmipari statisztálás esetében 3000 forint), a munkaviszony minden naptári napjára vonatkozóan.

Sokan másodállásban vállalnak alkalmi munkát. Te is ezen gondolkozol, vagy érdekel, miért jó így csinálni? Kattints ide, hogy mindent megtudj a másodállásokról!

Alkalmi munka bejelentése

Az alkalmi munkát a munkáltatónak kötelessége bejelenteni a munkaviszony megkezdése előtt. Erre három lehetőség van:

 • ügyfélkapun keresztül el lehet juttatni a NAV részére a 17T1042E sorszámú formanyomtatványt,
 • telefonon az országos ügyfélszolgálaton keresztül (185-ös kék szám),
 • okostelefonról, tabletről (az EFO alkalmazáson keresztül).

Korábbiakkal ellentétben, ma már postai úton történő vagy személyes bejelentésre nincs lehetőség, csak a fenti kettő lehetőség él (2019-ben, a cikk írásakor).

Egyszerűsített foglalkoztatás törlése/kijelentése:

 • bejelentést követő 2 órán belül,
 • aznapi bejelentést reggel 9 óráig lehet törölni, amennyiben nem jelenik meg a munkavállaló munkavégzésre.

Ellentétben a munkaviszonnyal (ami alatt a rendszeres, például heti 40 órás és napi 8 órás munkát értjük), az alkalmi munkára vonatkozó egyezséget nem kötelező írásos szerződésben rögzíteni, a munkaviszony automatikusan létrejön, amint a fentebb említett módokon a munkáltató bejelenti a dolgozót. Ezért is fontos különösen, hogy a bejelentés már maga a munkába állás előtt megtörténjen.

Mindennek ellenére viszont erősen ajánlott írásban is egyezséget kötnie a munkavállalónak és a munkaadónak,

hiszen esetleges konfliktusok, félreértések esetén ez egy bizonyítási alapként tud szolgálni, és a dolgozó is biztosra mehet, hogy a felettesei valóban bejelentették őt, és jogszerűen vállal munkát.

Minimálbér és fizetés alkalmi munkánál

A minimálbér és a garantált bérminimum az egyszerűsített foglalkozás 2010. április 1-jei bevezetése óta több, mint duplájára nőtt, miközben a fizetendő közteher értéke nem növekedett. Ezzel még kedvezőbb idén az egyszerűsített foglalkoztatás adózása.

Az egyszerűsített foglalkoztatási formák során – így az alkalmi munka esetében is – a fizetés legtöbbször órabéres rendszerben működik. Mivel az alkalmi munka egyik fő különbsége a munkaviszonyhoz képest az, hogy a munkaidő nem fix, hanem rendszertelen, változó, vagy megbeszélés szerint alakul, emiatt lesz átláthatóbb és nyomon követhetőbb, ha a ledolgozott órák után történik a bér felszámolása (napi, esetleg havi rendszer félreértésekre, pontatlanságokra adhat okot).

A minimálbér alkalmi munka esetén a havi minimálbér órára átszámolt értékének 85%-a. Ez 2019-ben bruttó 728 Ft/óra.

A garantált bérminimum (87%-a) hasonlóan számolva – szakképzettséget igénylő munkáknál – bruttó 975 Ft/óra.

Az órabéren felül az egyszerűsített foglalkozásban dolgozó alkalmi munkást megilleti még:

 • 15%-os éjjeli műszak pótlék, amennyiben a munkavégzés legalább egy órája éjjel 22 óra és reggel 6 óra között van.
 • 50% túlóra pótlék, ha napi 8 óra felett alakul a ledolgozott órák száma – kivéve, ha a többnapos munkavégzés esetén egyenlőtlen a munkaidő,
  • például: első nap 12 órát dolgozik a munkavállaló, közvetlen utána lévő napon pedig 4 órát.
 • 50% vasárnapi pótlék azoknak a munkavállalóknak, akik több műszakban, készenléti jellegű munkakörben, vagy turizmussal, vendéglátással, kereskedelemmel foglalkoznak vasárnapi napon.
 • Az előző pontban említettekhez hasonló esetekben 100%-os pótlék jár ünnepnapokon ledolgozott órák után.

Viszont szabadság, betegszabadság, illetve táppénz nem illeti meg a foglalkoztatottat a Munka törvénykönyve szerint.

Tudtad, hogy az alkalmi munkák nyáron a legnépszerűbbek? Nem csak diákmunkák vannak a nyárra! Kattints ide, hogy megtudd, milyen nyári munkák a legkeresettebbek!

Milyen alkalmi munkák vannak?

Attól függően, hogy egy munkáltató milyen megoldást talál, számtalan munkakör végezhető alkalmi munkavégzésben. Íme, néhány példa:

Alkalmi állást keresel? Vagy hagyományos munkaviszonyban találnál új munkahelyet? Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új lehetőségeket! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.