Mit kérdezzünk egy állásinterjún álláskeresőként?

by | aug 15, 2019 | Állásinterjú

A „Van kérdése?” talán az egyik legnehezebb kérdés.  Lenne ezernyi kérdés, de vajon illendő-e feltenni? Nem túl korai a cégről, a kollégákról kérdezni az állásinterjún? Ha a teljesítményértékelésről kérdezek, nem fogják azt gondolni, hogy félek az elvárásoktól? Ha a fizetésről kérdezek, nem fognak anyagiasnak gondolni? Ha lelkesnek, érdeklődőnek mutatkozom, kevesebb fizetést ajánlanak? Ha nem érdeklődöm, nincs kérdésem, azt fogják gondolni, nem is érdekel az állás?

Ilyen dilemmák merülnek fel az álláskeresőkben, amikor állásinterjú-stratégiát alakítunk ki, és bizony ezek a félelmet megalapozottak. Aki olvasgat álláskeresésről szóló tapasztalatokat, szinte mindenre és mindennek az ellenkezőjére is látott már példát.

De ezeket a gondolatokat félre kell tenni, és ezeket a tapasztalatokat is érdemes úgy kezelni, hogy ne akadályozzanak bennünket az álláskeresésben. Meg kell kérdezni, ami érdekel. Őszintén lelkesedni kell, ha lelkesít a lehetőség. El kell oszlatni az aggodalmaidat, kétségeidet, vagy meg kell erősíteni őket a kapott válaszok alapján, és döntést hozni megfelelő információk birtokában arról, hogy akarod-e azt az állást, vagy nem. Az is információ, ha nem adnak információt.

Általában bármely kérdésre a bizonytalanság, a „majd kialakul” rossz válasz. Majd kialakulnak az elvárások? Akkor honnan fogod tudni, megfelelsz-e a nem létező, kialakuló, folyton változó elvárásoknak? Hogyan fogsz arra hivatkozni, hogy „kérem, én hoztam, amit elvártak”, ha nincs leírt, konkrét elvárás előre kikötve?

A személyiségbeli megfelelés a HR-esek szinte fő szempontja, de ők mindig csak a munkáltatói szempontokat figyelik. Az álláskereső feladata az, hogy kiderítse: olyan lesz-e az állás, ami neki jó. Erre sok kérdés irányulhat, de itt fokozottan is érvényes az előbb már sorolt félelmek visszatartó hatása: azt gondolják, félek, hogy nem tudok beilleszkedni? A félelem pedig nem alaptalan, így ezt a kérdést nem is lehet kikerülni. Az állás elfogadása vagy az állásváltás kockázat, és kockázatot pedig amennyire csak lehet, csökkenteni kell… Azaz, a személyiségre vonatkozó kérdések nem csak az álláskereső felé érvényesek. Az álláskereső is kérdezhet, milyen emberek ülnek a cégben, csapatban, milyen a hangulat, milyen a konfliktuskezelés, milyen konfliktusok merülnek fel. Jó kérdés, ami rejtve feszegeti ezt a problémát: miért üresedett meg a pozíció? Ha új pozícióról van szó, milyen megfontolásokból alakították ki ezt?

A HR-esek számára fontos, hogy olyan embert találjanak, akit hosszútávon is a cégnél tudnak tartani. Ezért ezek a kérdések számukra is fontosak lehetnek: ha kiderül belőle az, hogy hasonló a munkamódszered, a gondolkodásod, a konfliktusokhoz való hozzáállásod, mint a leendő főnöködé, akkor nyert ügyed lehet.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.