Az Alfa generáció és a jövő szakmái

by | szept 20, 2019 | Karriertanácsok

Kifejezetten gyakori téma az Y generációsok körében, vajon mit fognak dolgozni a gyerekeik rohamosan fejlődő világunkban. Ebben a cikkben a jövőbeli szakmák témakörét járjuk körbe, némi példával megfűszerezve.

A digitalizáció gyermekei

Gondolom nem okozok nagy meglepetést azzal feltételezéssel, hogy a jövőbeli szakmák szorosan kapcsolódnak a digitális fejlődéshez. Mivel az Alfa nemzedékkel együtt jár egyfajta új életstílus, mely a technológiát és a valós életet közös halmazba foglalja. Ez az új életmód pedig magával vonz új szakmákat, új folyamatokat és kvázi egy teljesen más hozzáállást is a munkához. Na, lássuk, hogyan is néznek ki ezek az újítások.

Munkahelyváltás vagy szakmaváltás?

Az emberek életében biztosan legalább egy vagy több fordulópont, legyen szó magánéletről, sportolásról vagy jelen esetben, a karrierről. Az egyik ilyen pont az érettségi után a szakirányválasztás. Már a középiskolából kilépve tulajdonképpen el kell döntenünk, milyen pályára orientálódunk/szakosodunk. Korábbi felfogás szerint úgy van rendjén, hogy a választott irányba helyezkedünk el, és nyugdíjas korunkig abban a hivatásban dolgozunk – esetleg, ha nem tetszik, akkor új munkahelyet keresünk. Ám a 21. században megváltozott ez a tendencia, amikor a munkavállalók már a szakmaváltásban gondolkodnak. Gyakorlatilag ez annyit jelent, hogy ha van valami probléma a melóval, akkor nem feltétlen a helyváltoztatást vetjük fel, mint egyetlen lehetséges megoldást, hanem magát a pozíciót vonjuk kérdőre meg, hogy passzol-e hozzánk.

Éppen ezért van az, hogy ha megkérdezünk egy gimist vagy akár egy egyetemistát, „Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?”, akkor jórészt azt a választ kapjuk, hogy „Nem tudom.” Legtöbb esetben nem azért mondják, mert nem foglalkoztatja őket ez a kérdés, hanem mert pontosan tudják, hogy szó szerint akármibe belekóstolhatnak, és a döntésük nem örökre szól.

A teljesítmény a döntő tényező

Nem mindig az a mérvadó, amit látunk, ez a 2000-es generáció tagjaira különösen érvényes, hiszen az embernek nem kell feltétlenül a munkahelyén lenne fizikailag. Korábbi cikkünkben szépen összefoglaltuk, mi is pontosan a Home Office. A lényeg a teljesítmény, nem az irodában töltött idő és ez a szemléletmód ugyan már ismert, de igazán csak akkor válik trendé, amint az Alfa csemeték belépnek a munkaerőpiacra.

Milyen szakmák születnek?

Boldogság managerek: Már valamilyen szinten elkezdődött, de a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz annak, hogy a munkaadók fontos szempontként kezeljék az alkalmazottak hogylétét a munkahelyen. Jelenleg az ilyen jellegű tevékenységet a coach szokta elvégezni, azonban a jövőben a jókedv biztosítását és a munkahelyi problémák megoldását külön szakember fogja végrehajtani.

Chatbotok: Ez egy automatizáció, ami segít a szolgáltatóknak az ügyfelekkel való kommunikációban, a panaszaik kezelésében. A gyakorlatban olyan, mintha chat-en keresztül egy konkrét személlyel beszélnénk, de valójában a válaszok a túloldalról mind automatizáltak. Ennek fejlesztése is egy későbbi szakmának fog számítani.

Influencerek: A Social Mediaban népszerű profillal rendelkező személyek promótálnak a témájukhoz passzoló márkákat. Bár egy másik cikkben már körbeírtuk ezt a témát, azonban itt is meg kell említeni, mint leendő potenciális álláslehetőség, hiszen hatékony reklámnak számít. Nem véletlenül egyre népszerűbb marketingfogás.

Számos, ezekhez hasonló munkalehetőségre lehet majd számítani és várhatóan ezek szintén a digitális világn egy új részét fogják képezni. Mindenesetre tény, hogy az idősebb korosztálynak is szükséges alkalmazkodnia ezekhez a változásokhoz, és elfogadnia, hogy nem csak egy hivatás létezik egy ember életében. Sőt! A legelőnyösebb, ha minél több lábon állunk és folyamatosan fejlesztjük, bővítjük a tudástárunkat!

 

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.