Egészséges ételek munka mellett karácsonyra

by | dec 4, 2019 | Karriertanácsok

A hagyományos magyar karácsonyi menü nem arról ismert, hogy könnyű ételeket tartalmaz. Viszont karácsonyra lehet egészséges ételeket is készíteni, melyek akár pénztárcabarátok lehetnek és rövid idő alatt elkészíthetőek. Néhány receptet és ötletet szeretnék veletek megosztani.

  1. Előételek, mártogatósok, tapasok: Sokszor jönnek hozzánk vendégek, munka mellett pedig nehéz több főre egész menüsorokat elkészíteni, így mindig törekszem a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb megoldásokra. A kedvenceim a sajttálak és a különböző krémek. A sajtokat adhatjuk magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, házi lekvárokkal, friss zöldségekkel. Készíthetünk akár avokádókrémet, paradicsomos salsát, tojáskrémet pirítóssal. Ezek tényleg néhány perc alatt összetehetőek és egy szép tálalással az ünnepi asztal díszei.
  1. Levesek: amennyiben nem akarunk húslevest órákig főzni, remek választás egy krémleves zöldségből vagy gyümölcsből növényi tejszínnel vagy növényi tejjel. Lehet akár hidegen is turmixolva készíteni vagy megfőzve. Brokkoli-, cukkini-, zöldborsó- vagy burgonyakrémleves. Gyümölcslevest készíthetünk fagyasztott gyümölcsből is (pl. eper vagy málna), de almából is nagyon finom főzhető. Feldobhatjuk a leveseket különböző fűszerekkel, amik karácsonyi hangulatot idéznek. Ilyenek a szegfűszeg, a szegfűbors, a fahéj, a vanília, szerecsendió, kardamom, stb. Maximum 30 percet vesz igénybe az elkészítésük, így elfoglalt embereknek kiválóak. Feltétnek adhatunk hozzá pirított bacont vagy kolbászt, parmezánsajt chipset, pirított kenyérkockát, fokhagymás olívaolajos pirítóst és még számtalan ötletből válogathatunk.
  1. A legegyszerűbb: hús és saláta. Diétás, egyszerű és ételallergiával élőknek is kiváló. Bármilyen fűszerrel, öntettel és körettel készíthető. A saláták világa nagyon szerteágazó, bátran keressetek az interneten, rengeteg egyszerű ötlet található. Az egyik kedvenc karácsonyi salátám a pirított dió, sárgarépa és almahasáb keveréke mézes-mustáros öntettel. Tudtok tarját és csirkét grillezni, ha azonban egy kicsit különlegesebbre vágyunk, akkor megpróbálhatjuk a rosé kacsamellet vagy akár steaket sütni.
  1. Tészták: Legyen szó alternatív tésztáról (kölestészta, risztészta, üvegtészta) vagy búzalisztből készült tésztáról, a lehető leggyorsabb és legfinomabb ételek készíthetőek. A tonhalas kókusztejszínes citromos tészta vagy egy jó pesztós fokhagymás tészta mindenkinek elnyeri a tetszését és 15 perc alatt megfőzhető.
  1. Halak: Halakkal azért jó dolgozni, mert őket nem is szabad sokáig főzni, hiszen szétesnek. A grillezett lazacot három perc alatt meg lehet pirítani, hasábokra vágott pirított édesburgonyával kiváló étel. Az édesburgonya egyik legnagyobb előnye a hagyományos burgonyával szemben, hogy 10 perc alatt megsüthető.
  1. Desszertek: Készíthető otthon is mindenmentes vagy akár diétás sütemény is, ezek általában nagyon gyorsan elkészülnek. Akinek nincs kedve hozzá, nyugodtan rendeljen cukrászdából, már számos lehetőség van. Vehetünk cukormentes, gluténmentest, paleot, vegánt, tejmentest. Így megkönnyítjük a saját életünket is. Nekem az egyik kedvencem az, amikor az alma tetejét levágom, kiszedem a belsejét és tejjel, túróval, vaníliával, kevés cukorral elkeverve megtöltöm azt. Visszateszem a kalapját, tepsire téve 20 perc alatt megsütöm. Vagy egy tiramisu is pillanatok alatt elkészíthető alternatív módon. A pohárkrémek a legnagyobb rohanásban is elkészíthetőek és még jót is tesz nekik, ha egy-két napig állnak, de a legjobb bennük, hogy egészségesek.
  1. Különböző rágcsálnivalók: Amennyiben nem akartok csokoládét vagy chipset enni, abban az esetben bátran ajánlom a hasábokra vágott gyümölcsöket, magvakat, aszalt gyümölcsöket vagy zöldséghasábokat. Remek alternatívák lehetnek az egészségtelen ételek helyett.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.