Milyen legyen egy álláskereső profilja a közösségi médiában?

by | jan 24, 2019 | Karriertanácsok

A két leggyakoribb platform, ahol állást érdemes keresni, a Facebook és a Linkedin, még mindig bár az újabb generációk már a Twittert és az Instagramot is tudják álláskeresésre használni.

Facebook, mint álláskeresést segítő platform

Sajnos tudjuk, hogy a toborzók jó része ezeket a profilokat megnézi, és a öntését befolyásolja, ami Facebook esetén nem feltétlenül etikus magatartás. Mivel ezen nem tudunk változtatni, csak egyet tehetünk: a javunkra fordítjuk.

Az álláskeresők általában bezárják a Facebook profiljaikat a kíváncsiskodó idegenek elől, ez is lehet egy módszer, de van ennél jobb… Ha mégis a bezárás mellett dönt, egy valamit akkor is tegyen ott mindenki számára elérhetővé: a Linkedin profiljának linkjét, illetve azt a fotót, amit az önéletrajzán használ. Aki nem akar a Facebookon többet álláskeresés szintjén (sem), annak ez elég lesz, és sokkal több, mintha nem lenne semmi.

A klasszikus tanácsokat érdemes betartani, akár a kommentjei, posztjai témája, szóhasználata, akár a feltöltött, nyilvános fényképek kapcsán. Minden legyen vállalható az élete bármely pillanatában.
A Facebook profil álláskeresésre is használható, amennyiben az álláskeresésed kezelhető publikusan. Nem igazán jó, ha a főnököd az ismerőseid között van, és a Facebookról tudja meg, hogy állást keresel… Azonfelül ne legyenek kétségeink: bárki, bármikor figyelheti a Facebookos aktivitásunkat, azaz annak minden időpillanatban vállalhatónak kell lenni.

A Facebookon álláskeresésre leginkább az erre alapított csoportokban van lehetőség, ezek főleg szakmai vagy földrajzi tematika alapján kereshetők. Pl. pénzügyesek klubja, vagy III. kerületi állás keres-kínál csoport… Ezekbe a csoportokba lehet „ajánlom magamat” posztot is írni, és egy ilyen bemutatkozást pont olyan körültekintéssel kell megírni, mint egy önéletrajzot és motivációs levelet. El kell mondani, milyen tapasztalataid vannak, milyen munkát keresel, milyen időbeosztással pl. Az ilyen posztok egyik alapvető hibája, hogy a sokadik megosztás után már nem tudjuk, hogy honnan indult, így egy debreceni álláskereső kapni fog kaposvári állásmegkeresést. Azaz a poszt tartalmazza azt is, hol vállalnál munkát – és dátumot, hogy a megosztók tudják, aktuális-e még.

Linkedin, a szakmai bemutatkozó

A Linkedin kifejezetten álláskeresésre, szakmai kapcsolattartásra készült, használjuk hát bátran. Fontos tudni, hogy a HR-esek, toborzók és fejvadászok nélkülözhetetlen eszközévé vált.
A szakmai tevékenységek leírása legyen az önéletrajzzal egyenértékű, azonos mondanivalójú. Emellett a Linkedin már nem a rideg szakmaiságról szól, így az önkéntes tevékenységek, hobbiprojektek is helyet kaptak. Komoly értéket jelent, hogy kérhetsz ajánlást a szakmai ismerőseidtől, illetve „endorsementeket”, amik egy-egy készséged megerősítését jelentik a szakmai ismerőseid részéről.

Már lehetőség van önéletrajzot is feltölteni, ezt PDF-ben érdemes megtenni. Emellett el kell oszlatnom a tévhitet, miszerint csak a felsővezetők és más „nyakkendősök” számára érdemes a Linkedint használni. Egyre inkább teret hódít a specialisták, a juniorok és az irodákon túli munkát végzők keresése is a Linkedinen.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.