Mit jelent influenszernek lenni?

by | aug 16, 2019 | Karriertanácsok

Mielőtt választ kapnál arra, hogy pontosan mit jelent, tisztázzuk kik is az influenszerek.
Manapság egyre népszerűbb, mint „szakma”, főleg a Z-generáció körében, mert ők maguk is űzhetik ezt az ipart, és követőként is tevékenykednek.
Ez annyit jelent, hogy fogsz egy facebook/instagram/youtube profilt és egy, vagy akár több témához kapcsolódóan elkezdesz rendszeresen posztolni és ezáltal követőket gyűjteni. Gyakorlatilag minél több embert érsz el a képeiddel/videóiddal, annál nagyobb esélyed van arra, hogy megkeressenek cégek egy-egy termékük hirdetésének céljából. Tulajdonképpen „csak” posztolásért kapod a fizetésed – ami jelenthet pénzt, terméket vagy szolgáltatást is.

Miért annyira népszerű?

Gondolj csak bele, hány huszonéves vagy akár 40 évet meghaladó felnőtt csinál képet – panorámaképek, kaják, státuszfotó – és/vagy videót napi szinten többször is csupán abból a célból, hogy tudassa a külvilággal, mikor, hol, mit csinál? Így mutatják be, hogy ők hogyan élnek, milyen életmódot folytatnak és tanácsokkal/tippekkel látják el a közönségüket, akik már szinte vágynak arra, hogy azt az életet éljék, amit a közösségi médián látnak. Ez a bálványozás is az egyik mozgató rugója ennek a munkának, az emberek szeretik, ha felnéznek rájuk és példaképpé válnak, pláne ennyi felhasználó szemében.

A díjazás sem egy elhanyagolható szempont, hiszen olcsón nyilván senki sem akarja „eladni” a képeit. Akár már 20 ezres követő szám után is fizetnek a reklámozók 10-20 ezer forintot posztonként. Csábító nem?! Míg napjainkban az egyetemisták átlag 1000-1100 forintot kapnak óránként diákmunkáért, addig influenszerként néhány kattintással megkeresi másnak a napi díját. Nem csoda, hogy a minden negyedik fiatal ilyesfajta munkán gondolkodik.

Az influenszer munka kezdete

Manapság a legtöbben saját márkát építenek ki, saját névvel ellátva, így az, amit közzéteszel, az teljes mértékben a Te nevedhez köthető. Nagyon kell vigyáznod a hitelességedre, tehát ha megkeresnek egy termék és/vagy szolgáltatás promózása kapcsán, akkor csak azt szabad elfogadni, amelyik releváns az oldaladra nézve és meg kell győződnöd a termék megfelelő minősége felől. Bár az influenszer keresők szem előtt tartják, hogy kifejezetten azoknak a profiloknak tegyenek ajánlatot, akiknek a rajongótábora az ő árucikkükre nézve potenciális vásárló lehet.

Követők számának növelése

Már maga a követőgyűjtés is nagy akadályt jelent, hiszen kamukövetők eléréséért senki nem fog fizetni. Ezért figyelj arra, hogy olyan húsvér embereket célozz meg, akik érdekeltek a téma iránt, szívesen olvasnak róla vagy nézik meg. Fontos, hogy hogyan juttatod el magad a célközönségedhez, mekkora „árat” fizetsz ezért. Vannak, akik erkölcsileg felháborító bejegyzéseket tesznek ki nyilvános felületre, amivel inkább felhergelik a nézőiket, mintsem szórakoztatják őket. Vegyük például Logan Paul esetét az Aokigahara (öngyilkos) erdőben kiparodizálta a fiatal halottakat ezáltal próbálta népszerűsíteni magát. Egy másik példa a chernobyli karasztrófa helyszínén való fotózkodás, szintén követőhajsza érdekében.

Hibát persze mindenki követhet el, és senki sem úgy születik, hogy tudja mit, hogyan kell jól csinálni. Ha mindenképpen ezt az utat választod, és nem szeretnél ilyen bakikat elkövetni, vagy csak úgy érzed, kéne egy kezdőlökés, akkor mindenféleképpen keress fel egy influenszer ügynökséget. Ők tudnak tanácsokat adni neked, hogyan tartsd meg az egyensúlyt a „jópofa” és a provokatív posztok között és később, hogyan tudsz elhinteni egy-egy reklámot a tartalmaid között.

Következtetésképp, mint minden hivatásnak, úgy ennek is megvannak a kockázatai. A Te döntésed, hogy vállalod-e ezeket, de ha emellett teszed le a voksod, akkor csináld rendesen, végezz minőségi munkát és nézz utána minden infónak, ami a témaköröddel kapcsolatos.

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.