Nyári tanfolyamok – most vágj bele!

by | júl 8, 2019 | Karriertanácsok

A nyár számtalan lehetőséget tartogat, akár iskolába járunk, akár dolgozunk valahol. Remek időzítés például egy tanfolyam vagy továbbképzés elvégzésére. A legtöbb helyen már elindult a beiratkozási időszak, ne maradj le róla!

Nyelvtanfolyamok

Egyre inkább megnő a jelentősége a nyelvtudásnak, mind az oktatási, mind a munkaerőpiaci követelményeknek köszönhetően. A diploma megszerzésének már jelenleg is feltétele, hogy (szaktól függően) megszerezzünk legalább egy középfokú nyelvvizsgát. 2020-tól a felsőoktatásba történő felvételnek is alapfeltétele lesz a legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsga. Ha pedig a munkaerőpiaci helyzetet nézzük, egyre nehezebb állást találni nyelvtudás nélkül – már a legegyszerűbb pozíciónál is elvárás, hogy legalább alapszinten tudjunk kommunikálni angolul.

Számtalan nyelvtanfolyamot indítanak a képzési központok a nyári időszakra, ezeknek az időtartama általában 6-10 hét. Mivel ilyenkor az egyetemeken szünet van, felszabadul a hely és az erőforrás, ezért sok intézmény lehetőséget kínál külföldi nyelvtanulásra is.

Kurzusok mindenkinek

Bár egyértelműen a nyelvtanfolyamok vannak többségben, más képzéseket is indítanak bőven – többek közt művészeti, bölcsészeti, üzleti, biológiai, mérnöki, műszaki, természettudományos területeken is. Nem nehéz tehát belekerülni a bőség zavarába, mégis megéri végiggondolni, hogy milyen típusú tanfolyam szolgálja leginkább a fejlődésünket és az előrelépésünket. Ha pedig ez sikerül, nagyon sokat profitálhatunk belőle.

Egyre több helyen nyitottak a cégek arra, hogy fizessék az ott dolgozók továbbképzését, így, ha van erre lehetőségünk, egy próbát mindenképpen megér, főleg, ha olyan területet szeretnénk jobban megismerni, ami előnyt jelent a munkánk során. Ha elszánod magad erre a lépésre, íme pár tipp, hogyan tálalhatod ezt az ötletet a főnöködnek:

  • válaszd ki az intézményt és a kurzust is (nézz ki esetleg többet, így mutasd be az opciókat),
  • legyenek jó érveid, hogy ez hogyan fogja növelni a munkád hatékonyságát,
  • ötletként add elő, ne igényként/követelésként,
  • ne arról beszélj, hogy ez neked miért jó, hanem hogy a cég mit nyer vele.

Ha éppen állást keresel, akkor is érdemes elgondolkoznod egy tanfolyam elvégzésén, plusz képesítések megszerzésén, hiszen ezzel is növeled az esélyeidet, hogy felvegyenek álmaid munkahelyére.

Még a nyár elején járunk, semmihez sem késő, ne félj belevágni! Képezd magad, fejlődj, hiszen ez elengedhetetlen a sikerhez.