Önismeret – kik vagyunk mi és mit is szeretnénk valójában

by | júl 16, 2019 | Karriertanácsok

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a Cvonline.hu blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak – legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol jól érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Mi is kell hozzá, hogy ez elérhető legyen? Első sorban nagyfokú önismeret, ismeret magadról, hogy eddigi pályafutásod során

  • milyen pozícióban
  • mik voltak a feladataid
  • milyen felelősségi köröd volt
  • mi volt a napi rutinod, esetleg
  • milyen projektekben vettél részt, és ami a két legfontosabb:
  • milyen EREDMÉNNYEL, illetve
  • mi kellett ahhoz, hogy ezeket az eredményeket elérd.

Ez utóbbi kettő szokott a legnagyobb gondot okozni ügyfeleimnek, akik például nem értékesítő pozícióban dolgoztak, ahol könnyebben lehet kifejezni, akár számokban is az eredményeket. Ilyenkor azt kérem tőlük, hogy az alapján gondolkodjanak, ahogy – jó esetben – a vezetőjük értékelte a munkájukat, vagy amilyen elvárásokat támasztottak feléjük. Egyes munkáltatók használnak KPI-t (Key Performance Indicator – fő teljesítménymutató), mely mankót nyújthat az eredmények leírásához. Az pedig külön érdekes, ha végig gondolod, hogy mindezek eléréséhez milyen személyes tulajdonságokra, képességekre, készségekre, kompetenciákra volt szükséged.

Ennek tudatosítása adhatja neked azt az önismeretet, önbizalmat, ami segít a továbblépésben, hiszen tisztában leszel azzal, hogy az eddigi szakmai pályafutásod során mit is szerettél igazán csinálni, mi volt az a feladat, ami közben gyorsan eltelt a munkaidő, milyen projektben tetted hozzá tudásodat lelkesen, és örültél a végén felhőtlenül a sikernek. Természetesen érdemes gondolni arra is, hogy milyen feladatok azok, melyeket szívesen leadnál, vagy ha arra nincs lehetőség, akkor minimálisra csökkentenél. Ezek alapján érdemes gondolkodni a következő pozícióban, és keresni azokat a lehetőségeket, melyek a követező lépést jelenthetik a karrieredben vagy azért, mert egy vezetői szintre tudsz lépni, vagy mélyebb szakmai tapasztalatot szerezhetsz adott területen belül, esetleg megismerheted más iparág sajátosságait.

Ha mindezt sikerült tisztázni, a második lépés a karriertervezés lesz, amiről a következő részben fogok írni.

 

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.