Rossz referenciám van, mit csináljak?

by | ápr 11, 2019 | Karriertanácsok

Sajnos vannak helyzetek, amikor konfliktussal válunk el az előző munkahelyünkről, sőt, néha perrel is. Majd később a volt munkáltatótól kérnének referenciát rólunk… Ők pedig nem lesznek jóindulatúak. Nem kérdés, hogy ez a karrierünkbe kerülhet, de mégis, az igazunkért akár bíróságon is ki kell állni. Ha már megtörtént egy ilyen eset, és építenénk tovább a karrierünket, akkor tudatában kell lennünk annak, hogy ez megtörténhet, ezért elő kell készíteni azt, hogy a jövőbeli karrierünket tudjuk építeni.

Már az önéletrajzban…

A legtöbb önéletrajz még mindig a munkahelyek kronologikus felsorolásából áll, ami néha jó, ez esetben viszont nagyon nem. Mégis inkább a kompetenciái határozzák meg a szaktudását egy álláskeresőnek, kevésbé a munkahelye. Tehát egy kompetencia-alapú önéletrajzot érdemes írni, ahol a munkahelyek felsorolása ugyan pontos, de nem hangsúlyos. Az ilyen önéletrajz vázlata: személyes adatok (név, elérhetőségek, fénykép), összefoglaló néhány sorban a céljaidról, majd a kiemelt kompetenciák, amik az álláshirdetés alapján fontosak. Ezen kompetenciákról 8-10 sorban kell írni, min. 3 fő szakterületet, feladatot kitárgyalva. És ezzel az önéletrajz első oldala tele is lett, hasznos információkat adva, a munkahelyek pedig még nincsenek megemlítve. A következő oldal kezdődhet a tanulmányokkal, nyelvtudással, majd ezután jöhetnek a munkahelyek 1-1 sorban felsorolva: beosztás, időszak, munkahely neve, majd a végére az érdeklődési kör és hobbik.

Az első, toborzói állásinterjún

Ha a toborzó egy külső cég, vele a teljes őszinteség lehet célravezető. Anélkül, hogy rossz hírét keltenénk az előző, konfliktusokkal elhagyott munkahelynek, tényszerűen közölni kell, hogy onnan kétes értékű referencia fog érkezni, és azt is elmondani röviden, hogy miért. Elég annyi, hogy személyes konfliktus és/vagy bírósági ügy lett a vége. A részletekbe belemenni tilos, mert az már szubjektív lenne, és esetleg visszásan hat a toborzóra. Emellett fel kell ajánlani olyan referenciaszemélyeket, akik valósak szintén, de nem fognak egy múltbeli konfliktus miatt rossz referenciát adni.

Állásinterjún a leendő munkáltatónál

A konfliktusról itt is szűkszavúan és diplomatikusan kell nyilatkozni, és az elvégzett munkára, megszerzett kompetenciákra helyezni a hangsúlyt. A szakmaiság és a diplomatikus leírása konfliktusnak professzionális benyomást kelt, így lehet építkezni egy ilyen konfliktusból.
Ki lehet még referencia?
Referencia a közvélekedéssel ellentétben nemcsak volt főnök lehet, a legutóbbi munkáltatónál. Lehet korábbi főnök, kolléga, korábbi munkahelyről, üzleti partner akár. Bárki, aki látott téged a napi munkádban tevékenykedni, és valós véleménye lehet arról, milyen veled dolgozni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.