Mi a sikeres önéletrajz titka egy HR-es szerint?

by | márc 25, 2019 | Önéletrajz és motivációs levél

Nagy lépés az álláskeresés során az önéletrajz elküldése. Ez az első dolog, amit az adott cég lát rólunk, ez a bemutatkozásunk még a személyes találkozó előtt. Ezért olyan fontos, hogy jól legyen megírva, hiszen így tudunk jó benyomást tenni. Egy sikeres önéletrajzot megírni nem is olyan egyszerű, mint ahogy elsőre tűnik!

Ha pályakezdő vagy…
fogalmad sincsen mégis mit írj a szakmai tapasztalathoz. Hiszen épp most készülsz begyűjteni őket!

Ha már régóta dolgozol ugyanazon a területen…
rengeteg tapasztalatod van, és tökéletesen átlátod a folyamatokat. A kérdés már csak az, hogy mindezt hogyan sűrítsd bele, abba a maximum egy oldalba?!

Ha „túl sok” helyen dolgoztál…
úgy érezheted, hogy ciki beleírni az összes munkahelyedet, azon túl, hogy hely sincs rá elég. Mi alapján válogasd ki azt, hogy mit írj bele, és mit hagyj ki belőle? Aztán jön az a kérdés, hogy mit mondj majd az interjún a kihagyott időről.

Ha nem tudod mik azok az adatok, amiket feltétlenül fel kell tüntetni…
mint például a lakhelyed, a telefonszámod és az e-mail címed. Viszont a születési időd, hogy van-e gyereked, férjnél vagy-e már egyáltalán nem befolyásolja az alkalmasságod a munka területén.

Ha nem tudod, mit is kéne írnod a hobbikhoz…
hiszen, ha nincs valami trendi, vagy különleges szabadidős elfoglaltságod, akkor marad az ezerszer ismételt zene vagy olvasás. Ha elcsépelt dolgokat írsz unalmasnak tűnhetsz, viszont ferdíteni nem éri meg.

Ha nem tudod pontosan mit kell írni egy motivációs levélbe…
de nem akarod, hogy egy internetről letöltött sablonos szöveg alapján ítéljenek meg.

Rengeteget próbálkoztál, de nem jutsz el az interjúig?
Számtalanszor halljuk és tapasztaljuk, hogy 10-15 elküldött jelentkezés után talán 2-3 visszajelzés érkezik. Vagyis legtöbb esetben lehetőségünk sincs élőben bemutatkozni, mert az önéletrajzunk nem keltette fel az érdeklődést. Sokan itt vesztik el a lelkesedésüket, és kezdik az gondolni magukról, hogy valamiért nem elég jók. Pedig csak egy helyesen megírt, jó önéletrajzra lenne szükség!

Abszolút érthető, hogy bizonytalan vagy az első lépéseket illetően. Mégiscsak egy szakember fog értékelni, az alapján, amit a kezébe adsz. Viszont fontos, hogy a kezdetben felmerülő nehézségek miatt ne add fel! Tanulj, fejlődj és a végén nem nyűg lesz az önéletrajzod vagy a motivációs leveled megírása, hanem lehetőség!

Szeretnénk segíteni, hogy megszerezhesd álmaid állását! Áprilisban megszervezzük a Cvonline Miniakadémia első és második kurzusát, amin a fent megfogalmazott kérdésekre kaphatsz pontos választ! Egy profi HR szakember segítségével állíthatod össze cv-d és motivációs leveled, hogy semmi ne tartson vissza a sikertől.

A részletes információkért kattints IDE.

Ha úgy érzed, hogy kezedbe vennéd az irányítást, jelentkezz!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.