Milyen egy karrierváltó önéletrajza?

by | márc 21, 2019 | Önéletrajz és motivációs levél

A karrierváltás nehézsége – és a lehetősége is – abban rejlik, hogy úgy kell állást keresni, hogy az új témakörben nem tudunk munkatapasztalatot felmutatni, vagy csak részben.

Ez máris kétféle karrierváltási lehetőséget mutat: amikor a saját munkáidban találtál egy olyan részfeladatot, amire szívesen specializálódnál, akkor az önéletrajzod megírását erre lehet alapozni. Ilyen esetben az önéletrajz alapadatainak sorrendje is fontossá válik. A másik helyzet, amikor teljesen az alapoktól kell indulni: Az új szakterületet most tanultad, most végeztél, nincs semmilyen gyakorlati tapasztalatod.

A specializálódók önéletrajza

Viszonylag könnyen megírható: a személyes adatok, után mindenképpen kell egy szakmai identitást mutató összefoglaló („Rólam”, „magamról”, „összefoglaló” fejezetcímekkel). Ebben kell leírni, miért erre specializálódtál/szeretnél, mennyi tapasztalatod van benne a múltból. „Nyakkendősen” megfogalmazva kell leírni, hogy eddig „kicsiben” csináltad ugyanezt, de megvan benned az ambíció, hogy erre szakosodj. Kell ennél erősebb motiváció? Az ehhez tartozó készségek adhatnak egy külön fejezetet már itt az elején, de itt nem elég a felsorolás: 3-4 fontos készséged mellé kell egy-egy érv is, mivel igazolható, hogy tényleg olyan vagy. Majd jöhet a „Szakmai tapasztalatok” fejezet, ami különválik a munkahelyek felsorolásától. Itt azt a munkát milyen objektív jellemzők mentén tudod leírni (pl. egy céges autókkal is foglalkozó adminisztrátor, ha autóflották kezelésével foglalkozna a jövőben, akkor eddig hány autót kezelt a munkája részeként, milyen eredményei voltak). Ezzel tudod megmutatni, hogy a meghirdetett állásban felmerülő feladatokat el tudod végezni. Utána jöhetnek a „megszokott” fejezetek: „Munkahelyek”, ahol a beosztás, cég, időszak, és egy olyan leírás kell, ami a vágyott jövőbeni feladatokban szerzett rutinodat mutatja. Tanulmányok, nyelvtudás, hobbik, és készen is van az önéletrajzod az új karrieredhez!

Az újrakezdők önéletrajza

Ez már némileg nehézkesebb, hiszen múltbeli rutint nem tudsz beleírni. De sok egyéb tényező lehet, ami mégis melletted szól: a friss tudás, a felnőtt fejjel meghozott döntés, hogy ezt akarod csinálni. A személyes adatok, az összefoglaló és a készségek felsorolása ugyanúgy történik, mint az előző esetben, de ezután a tanulmányok következnek, a lehető legrészletesebben: ebben az új témában milyen tantárgyakat tanultál, milyen témát választottál szakdolgozatodnak, sőt, akár azt is be lehet írni, ki volt a leginkább fontos tantárgyaknál a tanárod.
Egy nagyon súlyos hibát viszont el szoktak követni azok, akik így váltanának karriert: a témában pályakezdő állásokra pályáznak, ahol a pályakezdő pozíciókra (sajnos) jellemző alacsonyabb fizetést kínálják. Itt derékba is törik sokak pályaváltása: a kezdő fizetés nem fedezi azt az életvitelt, amit pl. családos, gyerekes ember él. Ezért érdemesebb olyan állásokra pályázni, ahol már megjelenik a választott új szakterületedhez kapcsolódó feladatkör, de a „régi” szakmai életedben szerzett tapasztalatokat jól tudod hasznosítani. Egy fiatal pályakezdőtől megkülönböztet téged az a munkarutin is, amit már megtanultál: a problémamegoldásban, konfliktuskezelésben szerzett tapasztalataid ezen az új szakterületen is fontosak lesznek.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.