Motivációs levél: sablonok helyett egyedi bemutatkozó anyag

by | aug 1, 2019 | Önéletrajz és motivációs levél

Talán még az önéletrajznál is nehezebb megírni egy motivációs levelet, mert itt leginkább az álláskereső érzéseiről, a szakmájához való viszonyáról, terveiről van szó, tervezni pedig mindig nehéz.

Alapszabály, hogy az önéletrajz a szakmai múltat mutatja be, a motivációs levél az elképzelt szakmai jövőt, a terveket, akár az álmokat.

Az álláskereső itt írja le szakmai terveit, elképzeléseit, amit az önéletrajzban felsoroltakkal alapoz meg, és reméli, hogy a reménybeli, levéllel megszólított munkáltató tud azonosulni ezekkel a tervekkel. Az olvasó HR-esnek, munkáltatói képviselőnek is fontos segítség ez: manapság, a munkaerőmegtartás az egyik legnagyobb kihívás. De ha találunk olyan embert, akiről pontosan tudjuk, mivel lehet motiválni, mire vágyik, és azt meg is tudjuk adni neki, akkor az sokat segít a megtartás startégiájában is.

Pont ezek miatt sablont, mintát adni motivációs levélre nem könnyű, és a legfontosabb jellemzője a motivációs levélnek az őszinteség. Például a motivációs levelek többségében az álláskeresők önállóan dolgozni tudó csapatjátékosok szeretnének egy sikeres csapat aktív tagjává válni, és tudásukat kamatoztatni. Ezek a szófordulatok szinte minden motivációs levélben, és publikált mintában benne vannak, így aztán senkinek sem jelentenek semmit. És főleg, mi történik akkor ezekkel a motivációs levelekkel, ha nem csapattagot keres a munkáltató, hanem egy „önjáró”, képzett, eredményorientált embert? Gondold át, mit is szeretnél elérni a munkádban, a szakmádban, és főleg miért. Ez a motiváció.

Fontos átgondolni, hogy kinek írjuk a levelet. A motivációink sokfélék, például egyszerre akarunk egy jó társaságban dolgozni jó csapattagként, sokat tanulni, és amit tudunk, azt használni. De mindezt különböző mértékben lehet egy-egy állásban megvalósítani. Ezért fontos, hogy az adott munkáltatót lehetőség szerint ismerjük meg minél jobban, mielőtt megszólítjuk. Néha az álláshirdetésből ki sem derül a munkáltató kiléte, ami megnehezíti a helyzetet, de sok tényezőre így is fény derülhet.

Ahhoz, hogy jól meg tudjuk szólítani az adott munkáltatót, jó pár szempontot figyelembe kell vennünk, ezek jórésze már az álláshirdetésből kiderül:

  • ki fogja a motivációs levelet megkapni, elsőként olvasni?
  • Milyen készségeket kérnek az álláshoz?
  • Milyen tapasztalatokat kérnek?
  • Mit tudunk meg a cégről? Mivel foglalkozik, milyen iparágban tevékenykedik, milyen méretű, magyar vállalkozás vagy multicég?
  • Milyen a cégkultúra? Egy tegeződő, közvetlen álláshirdetést valószínűleg nem egy konzervatív cég fogalmazott meg.
  • Mit tudunk az adott állásról? Csapatban vagy egyedül kell majd dolgozni? Csapat mindenhol van, és az elvárások között biztosan ott lesz a csapatban dolgozni tudás, de a leírt felelősségi kör megmutatja, hogy milyen egyéni felelősséget várnak el – illetve a te nézőpontodból, mennyire felelősségteljes munkát ajánlanak.

Ha az álláshirdetésen kívül több információink is van, pl. a cég honlapja, esetleg már ott dolgozó ismerős, akkor érdemes kutatni, kérdezősködni. Milyen ott dolgozni, mit tartanak ott a legfontosabbnak? Ezeket az információkat nem csak arra kell használni, hogy jól írd meg a motivációs leveled ennek a cégnek, de arra is, hogy eldöntsd: akarsz-e egyáltalán náluk dolgozni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.