Minimálbér vagy garantált bérminimum?

by | jan 27, 2020 | Hírek

Korábbi bejegyezésünkben számszerűen bemutattuk milyen összegekkel kalkulálhatunk 2020-ban minimálbér, illetve garantált bérminimum esetén (sokan ‘szakmunkás minimálbérként’ ismerik).  A két összeg között a különbség az idei évben 49 600 Ft, amely elég jelentősnek számít.  Felmerül tehát a kérés kinek jár a magasabb összegű bérminimum?

A minimálbér fogalmával mindenki tisztában van. Ez az az összeg, amelyet teljes munkaidős állás esetén, a kifizetett munkabérnek el kell érnie. A minimálbér idén havi bruttó 161 000 Ft-ot jelent. Kinek jár viszont a havi bruttó 210 600 Ft-os, magasabb összegű garantált bérminimum? A kormányrendelet alapján a legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben megilleti a foglalkoztatott munkavállalót. Az ő részére alapbérként a megállapított garantált bérminimummal kell kalkulálni.

A garantált bérminimum alkalmazása esetén két fontos feltételnek kell teljesülnie. Egyrészt a munkavállalónak rendelkeznie kell legalább középfokú iskolai végzettséggel vagy középfokú szakképzettséggel, másrészt, a középfokú képzettségi szint a munkakör betöltésének a feltétele legyen.

Hogyan tudom meg, hogy valóban szükséges a középfokú képzettségi szint a betöltött munkakörhöz? A szükséges képzettségi szintnek az Országos Képzési Jegyzék -ben nézhetünk utána. Egész pontosan az 1. számú táblázat ’A’ oszlopa ad iránymutatást, amely szakképesítések és szakképesítés-ráépüléseket tartalmazza.

Ez a bizonyos ’A’ oszlop számkódokat tartalmaz, ezek a számkódok mutatják az adott munkakörhöz szükséges képzettségi szintet. Ha ebben az oszlopban 32-es vagy ennél magasabb számot találunk, az azt jelenti, hogy az adott szakképzettség középfokú vagy annál magasabb szintű szakképzettségnek minősül.

Egy egyszerű példával szemléltetve: A lista elején található ács szakképesítésnél az ’A’ oszlopban 34-es számot találunk. A fenti magyarázat szerint a munkakör betöltéshez szükséges képzettség legalább középfokú szakképzettséget igényel, azaz jogosult a munkavállaló a garantált bérminimum összegére.


Ha a jelenleginél magasabb jövedelemre vágysz, nézd meg álláshirdetéseinket. Több ezer munkalehetőséből válogathatsz.

Megnézem az állásokat

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.