Hogyan kezeld a konfliktusokat a munkahelyen?

by | febr 7, 2020 | Hírek

Ahol egynél több ember tölt együtt sok időt, ott előbb-utóbb felmerülnek személyes és/vagy szakmai ellentétek. Ez a probléma bármikor felszínre kerülhet. De hogyan kezeljük a konfliktusokat?

Érthető, hogy vannak olyan helyzetek, amikor meg kell védenünk az igazunkat. Ebben a cikkben arra keressük a választ; hogyan lehet az ilyen helyzeteket megoldani úgy, hogy a körülményekhez képest mindenki jól jöjjön ki belőle.

Légy egyenes!

Azt gondolhatnánk, hogy ez alapvető érték. Sajnos nem az. Az emberek többsége nem szeret konfrontálódni, inkább megkerüli a másikat és a „háta mögött” szervezkedik. Ha valakivel gondunk van, akár személyes, akár szakmai; beszéljünk vele személyesen, lehetőleg négyszemközt. Ha udvariasak és legfőképpen tisztelettudóak vagyunk egymással, akkor rendezhető a probléma.

Legyen teendő listád!

Figyelmetlenségből, feledékenységből nagyon könnyű hibázni. Ha valakit nem hívsz fel, nem küldesz el egy e-mailt… Könnyű bajba kerülni. Vezess egy táblázatot minden teendődről, és akkor húzd ki a listáról az adott feladatot, amikor ez készen van. Aki egy kicsit szétszórtabb a személyiségéből fakadóan, meg fog lepődni, hogy ezzel az egyszerű trükkel mennyi kellemetlenséget spórolhat meg.

Figyelj oda a másikra!

Ez a tanács főleg egy új munkahelyen igaz. Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy kinek mi a „dinnyéje”. Nyilván neked is van olyan dolog, ami másnak fel sem tűnik, de téged ki hoz a béketűrésből. Ha tudod, hogy melyik kollégánál mi ez az apróság, akkor a jövőre nézve sok veszekedéstől megkímélheted magad.

A főnök szava szent!

Előfordult már veled, hogy éppen egy munka közepén a főnököd kért valamit, amit te nem kezdtél el azonnal, és ezzel kerültél kényes helyzetbe? Akármit is csinálsz, amikor a főnököd kér valamit, akkor azt rögtön csináld meg.

Légy kedves!

A feszített munkahelyi légkörben egy apró figyelmességgel, kedvességgel hosszú távra belophatod magad a munkatársak szívébe. A közösségi média segítségével megtudhatod kinek, mikor van születésnapja. Mindenkinek jól esik, ha felköszöntik. Nőnapra vigyél a hölgyeknek egy apró csokit, vagy bonbont.

Természetesen ezek csak iránymutató ötletek; minden munkahely más. De ne feledd el, hogy a haragtartás és feszültség nem csak rád van rossz hatással, hanem az egész szervezet teljesítményére, amit a mai helyzetben jobb elkerülni.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.