Cvonline.hu

Amit soha ne kérdezz meg állásinterjún

Az állásinterjút sokan úgy élik meg, mint egy vizsgaszituációt, ahol a HR-es kérdez, a jelentkező pedig válaszol. Holott lehet kérdezni, sőt, kell is. De melyek azok a kérdések, amiket soha ne tegyünk fel?

Az állásinterjú kérdésekre fel lehet készülni, azokra is, amelyeket nekünk tesznek fel. De ha tudjuk, milyen céghez pályáztunk, tehát nem volt anonim a hirdetés, előnnyel indulunk, hiszen mi is feltehetjük a jó kérdéseket- na meg a rosszakat is.

Melyek azok a kérdések, amelyeket az első interjún semmiképpen ne tegyünk fel?

Fizetés – rögtön a közepébe?

Először tudjuk meg, milyen a kiválasztási folyamat, hogy el tudjuk dönteni, mit kérdezhetünk és mit nem. Ha több körös az interjú, nem érdemes az első alkalommal rákérdezni a fizetésre. Valószínűleg bekérték már a fizetési igényünket a jelentkezésünkkel, de ha nem, akkor ők fognak rátérni a témára. Ha a fizetés az első számú szempontunk a jelentkezésnél, akkor is próbáljuk magunkban tartani a kérdést, és megvárni, míg a cég érzi úgy, hogy valóban szükségük van ránk.

Érdekes lehet: Állásinterjú-etikett

Próbálj meg lazítani?

Fontos, hogy kérdezzünk, hiszen ezzel érdeklődést mutatunk a pozíció iránt. Kérdezhetünk például a munkafolyamatokról, vagy arról, hogy az adott pozícióban milyen egy átlagos munkanap, mire kell számítani.

De ha lehet, ne kérdezzünk rá a pihenőidőre, mert azzal azt sugallhatjuk, szívesen állunk oda úgy a munkához, hogy más is odaférjen.

Ezo mizéria

Elképzelhető, hogy számunkra nagyon fontos a csillagok állása, meglehet, még ezt az ajánlatot is ez alapján találtuk, de ha lehet, ezt ne hangsúlyozzuk, és a cégvezető aszcendesének sem kellene fontosnak lennie számunkra. Így ezeket a kérdéseket tartogassuk a próbaidő utánra.

Mivel foglalkozik a vállalat?

Ez a kérdés egyetlen esetben engedhető meg, ha a hirdetésben sem írták le, mely cég keresi új munkatársát, valamint amikor telefonon értesítettek minket, nem mondták meg még kérdésre sem. Ilyenkor valóban sötétben tapogatózunk. Ne aggódjunk, ilyenkor nem is várják el, hogy konkrét kérdéseink legyenek a céggel kapcsolatban. Ellenben a munkafolyamatra így is rákérdezhetünk. Sőt, a cégről is próbáljunk minél több információt kideríteni.

Szerepcsere

Sok helyen lehet olvasni – tanácsként-, hogy kérdezzük meg: “Miben jobb ez a cég, mint a versenytársai?” Az ilyen irányú kérdéseket próbáljuk szakmai oldalról megközelíteni. Fordítsuk ki úgy, hogy: “Miben más ennek a cégnek a vállalati filozófiája, mint az XY cégnek?”

Ne akarjunk szerepet cserélni a HR-essel. Arrogánsnak tűnhetünk, és nem leszünk szimpatikusak – még úgy sem, hogy a kérdés sok esetben jogos. Ne tapossunk senkinek a lelkébe, főleg, hogy az új állásunk múlhat rajta.

Nincs kérdés?

Ha nincs kérdésünk, még azután sem, hogy erre rákérdeznek, az nem jó pont. Legyünk érdeklődőek. Kérdezzünk a munkafolyamatokról, az előrelépési lehetőségekről- ha ez nekünk fontos, a cég felépítéséről vagy szakmai topikokról. Fontos, hogy mutassuk, érdekel minket ez a lehetőség.

Cvonline.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Megosztás:

Advertisement