Mi is az a videó-önéletrajz? 1/2

by | márc 13, 2020 | Állásinterjú

A technológia rohamos fejlődése minden területen új trendeket, lehetőségeket teremt.  Gyakran egy hétköznapivá vált megoldás újabb területen történő felhasználása számít elsőre unikumnak, mindaddig amíg ott is előbb-utóbb széleskörűvé és megszokottá válik.
Videót készíteni egy telefon vagy egy webkamera segítségével ma már mindenki tud. Nagyon sokan vezetnek már vlogot, töltenek fel közösségi mediára rövid videós tartalmakat. Újabban pedig a videó önéletrajz kezd egyre jobban terjedni.

Videó önéletrajz

Videó önéletrajz – Tűnj ki az on-line önéletrajzoddal, tedd teljessé a profilodat egy bemutatkozó videóval!

A videó-önéletrajz egy rövid bemutatkozó videó, amelyet egy állásra pályázó készít a leendő munkáltatója számára. A videó-önéletrajz a bemutatkozáson felül a pályázó készségeit, tapasztalatait, referenciáit is bemutatja.

A videó-önéletrajz nagyszerű lehetőség arra, hogy rövid, tömör, ugyanakkor érdekes, figyelemfelkeltő formában mutassuk be magunkat a cégek számára. Alábbi cikkünkben a videó-önéletrajz készítésének legfontosabb részeit mutatjuk be, a későbbiekben pedig olyan tippeket, trükköket, amelyek segítenek abban, hogy kiemelkedj a pályázók tömegéből.

Miért készíts videó-önéletrajzot?

Az emberek több, mint 75%-a néz online videókat hetente és a statisztikák szerint a látottak 95%-át meg is jegyzik és fel is tudják idézni a későbbiekben. Ebből következően nem meglepő a videók népszerűsége.

Egy másik felmérés szerint a munkaadók 89%-a nézi meg az önéletrajzokhoz csatolt videókat egy állás pályázat esetén. Ez a tény is azt mutatja, hogy a videó-önéletrajz működik, érdemes az elkészítésébe energiát fektetni.

A videó-önéletrajzot ráadásul jellemzően valamilyen videó-megosztó oldalra is célszerű feltölteni, így bárhonnan, bármikor elérhető, személyes bemutatkozó weboldalra, LinkedIN-re, Facebook-ra is pár kattintással feltölthető. Tehát csak egyszer készíted el, de utána hosszú időn keresztül, többfajta területen is fel tudod használni.

Mikor használhatsz videó-önéletrajzot?

Ha CV-dhez videó-önéletrajzot szeretnél csatolni, akkor első körben meg kell bizonyosodnod arról, hogy az adott állás pályázathoz lehetőség van-e a csatolására. Ezen felül meg kell ismerned a kiszemelt céget legalább annyira, hogy lásd, van-e értelme videó-önletrajzot küldeni nekik, elfogadott-e náluk az ilyen jellegű bemutatkozás.

A cvonline.hu álláskeresői oldalon viszont az on-line önéletrajzodhoz is feltölthetsz egy  általános bemutatkozó videót, melyet csak a toborzó cégek látnak majd. Illetve 30 másodpercnyi tartalmat közvetlenül is rögzíthetsz. 

Természetesen a megcélzott állástól, munkakörtől is függ, hogy van-e értelme videó-önéletrajzot beadni. A kreatív (szövegíró, webdesigner, illusztrátor … ) és IT területeken (webalkalmazás fejlesztés, szoftver-fejlesztés, helpdesk, műszaki informatikus … ) mindenképpen javasolt, más esetekben némi kutatást célszerű végezni, mennyire elfogadott ennek az új eszköznek a használata.

A videó-önéletrajz szerkezete

Fontos, hogy a videó-önéletrajz nem a hagyományos papír alapú önéletrajz mozgóképi megfelelője, itt valami másra, valami többre van szükség. A videó-önéletrajz sokkal inkább egy rövid állás interjúra emlékeztet, amelyben minden egyes elemnek fontos szerepe van.

Ahhoz, hogy a kívánt hatást érd el, egy figyelemfelkeltő kezdéssel célszerű indítani. Az ezt követő információkat célszerű egy történetmesélés köré felépíteni, amelynek vége egy klasszikus CTA vagyis cselekvésre történő felhívás, ami arra motiválja a nézőt, hogy ha elégedett a látottakkal, akkor megkeressen és alkalmazzon téged.

Ideális esetben minden pozícióhoz külön videó-önéletrajzot kell készíteni annak érdekében, hogy abban csak az adott állás szempontjából releváns információk szerepeljenek. Egy általános bemutatkozó videóban viszont a saját értékeidet, motivációidat emelheted ki a jövőbeni munkaadód számára.

A következő cikkünkben konkrét ötleteket, tippeket adunk a tökéletes videó-önéletrajz elkészítéséhez. 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.