Online állásinterjú

by | nov 12, 2020 | Állásinterjú

Jelenleg az állásinterjúk komoly százaléka digitális térben történik és ez valószínűleg a jövőben is így lesz, nem csak a vírus okozta helyzet miatt. A cégek kezdenek rájönni, hogy az online interjúk nagyban hozzájárulnak a toborzási hatékonyság növeléséhez. Tehát nem érdemes arra várni, hogy újra visszaáll a „régi rend”, mert ez az eszköz egyre népszerűbb lesz a toborzók körében. Ezért most nézzük végig, mire kell figyelni, ha az állásinterjúra otthon kerül sor. Elsősorban a technikai dolgokat vesszük nagyító alá, az állásinterjúhoz kapcsolódó egyéb tudnivalókat a linken található korábbi cikkben már összeszedtem

Először is, próbáld ki, számodra melyik a legmegfelelőbb eszköz (ami otthon van) önmagad közvetítésére. Telefont, Pc-t, laptopot vagy tabletet fogsz használni? Mindegyik esetben igyekezz egy vízszintes, stabil felületre helyzeni az eszközt, hogy a másik oldalon ne „pattogjon” a kép.

Egy extra tipp, amire nem biztos, hogy mindenki gondol: Tisztítsd meg a kamerát! A tiszta, éles kép profibb hatást kelt és csak egy gyors törlést igényel.

Legyen stabil internetkapcsolat!

Ha van rá lehetőséged, legyen tartalék internet forrásod! Ha netán akadozik vagy megszakad a net, akkor ne kelljen újrakezdeni egy másik időpontban az interjút. Az interjúhoz küldött felületet és digitális szobát ne az utolsó percben töltsd le és nyisd meg! Ahogy nem az utolsó percben esel be az offline interjúra sem, úgy itt is szerencsés, ha kicsit előbb „érkezel”. Próbáld ki, hogy látszol-e a kamerában, hallható-e a hangod. Kényelmetlen helyzetbe kerülhetsz, ha nem állsz neki időben.

Legyen jó a megvilágítás!

Mivel az interjúk nagy része napközben zajlik, így, ha meg tudod oldani, szembe ülj a természetes fénnyel, ezzel éred el a legtermészetesebb hatást. Persze ez nem azt jelenti, hogy a Nap a szemebedbe süssön. Érdemes az optimális hatás érdekében kísérletezgetni. Kerüld a hátulról vagy alulról jövő megvilágítást, mert az első esetben semmit sem fognak belőled látni, az utóbbi fényforrás pedig inkább illik egy thrillerbe, mint egy videóinterjúhoz.

Hogyan fognak jól hallani?

Ha van rá lehetőséged, használj fülhallgatót! A legtöbb mai fülhallgatóban van minimális zajszűrő, amely kiszűri az ablakon bejövő vagy a lakásban lévő zajok nagy részét. Figyelj arra is, hogy lassabban beszélj és jobban artikulálj, hogy a másik oldalon tisztán érthető legyen, amit mondasz. Nincs annál rosszabb mindkét fél számára, ha állandóan vissza kell kérdezgetni.

Térköz az online térben

Az otthoni interjú kötetlenebbnek tűnik, de a fotelból vagy a kanapéról való bejelentkezés nem fog jó benyomást kelteni, ezért érdemes asztalhoz leülni (akár az étkezőasztalhoz is).

Legjobb az, ha a kamera karnyújtásnyira és szemmagasságban van előtted! Ebben a pozícióban legalább mellkasig látszódni fogsz és nem a fejed lesz a domináns a közvetített képen. Ezzel sokkal természetesebb hatást tudsz elérni és nagyobb tered van mozogni is úgy, hogy kevésbé lesz zavaró a másik oldalon. Egyben kerüld a széles mozdulatokat, mert eltakarhatják az arcodat és elvonják a figyelmet arról, amit mondasz.

Az online platformon nem egymás szemébe érdemes nézni, hanem a kamerába. Ez az egyik legnehezebb feladat, mert miközben látod a másik arcát, automatikusan azt néznéd. Így viszont nem a szemébe nézel, hanem enyhén lefelé, ezért a másik oldalon úgy tűnhet, hogy lehunyod a szemed. Ha jól van beállítva a kamera magassága, akkor kevésbé lesz zavaró, ha nem pont bele nézel. Ezt is érdemes ellenőrizni az interjú előtt.

A következő részben átnézzük, hogyan tudod felkészíteni magadat és a környezetedet egy online interjúra.

Addig is sok sikert interjúkhoz és kívánom, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkát és céget!

 

Új lehetőségeket keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.